Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Θα διακινδυνεύσει ξανά η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με την πολιτική της κυβέρνησης

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη στη Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, 2015-12-06


Βλέπετε να αντέχει κ. Πρόεδρε η κυβέρνηση μέχρι το Φθινόπωρο του 2019, όπως είπε ο πρωθυπουργός;

Εμείς τονίζαμε και προεκλογικά ότι η χώρα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά με οριακές πλειοψηφίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την νίκη του, χωρίς αυτοδυναμία ακόμη και με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών, δημιούργησε για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ώρες μία αναπαλαιωμένη κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Μία συγκυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 155 βουλευτών, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία, όπως και τον Ιανουάριο του 2015. Δεν πέρασαν παρά μόνο δύο μήνες και η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 153 βουλευτές. Είναι φανερό ότι δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση μέχρι το 2019 γιατί τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και απαιτούν μία άλλου είδους αντιμετώπιση.

Γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν «έβαλε πλάτη» στο ασφαλιστικό, από τη στιγμή που τον Αύγουστο είχατε ψηφίσει μνημόνιο;

Σε ποιο ασφαλιστικό να βάλει πλάτη; Γνωρίζετε εσείς την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό; Οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν προτάσεις, κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από ευχές. Εξάλλου, για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή. Εμείς, δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Οι έως σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από απίστευτη προχειρότητα. Εμείς έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για το ασφαλιστικό, που ξεκινούν από τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους και αφορούν στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, την αρχιτεκτονική και τη χρηματοδότησή του. Επειδή οι σχετικές διαρροές οργιάζουν τονίζω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις και προ πάντων η φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση θα μας βρουν απέναντι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση συντάξεων. Όσον αφορά για την ψήφιση της συμφωνίας τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνη της διαπραγματεύθηκε αναποτελεσματικά και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια έφερε την Βουλή στο δίλημμα παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη βάλαμε πλάτη, όχι σε μία αδιέξοδη πολιτική. Αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη στάση μας.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι υπονομεύετε τη διαπραγμάτευση. Είναι έτσι; Και αν όχι, που αποδίδετε τις παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων από το εξωτερικό που σας “σπρώχνουν” προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Ολάντ, Σουλτς κ.α)..

Μόλις σας εξήγησα ότι με την στάση μας κρατήσαμε το καλοκαίρι την χώρα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Όμως κοιτάξτε η κυβέρνηση προχωρά ξανά σε μία οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη πολιτική που θα φέρει την χώρα σύντομα ξανά στα ίδια αδιέξοδα της διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής πορείας. Η στάση εθνικής ευθύνης μας επιβάλλει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Εξάλλου ασκούμε υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις επιταγές του ελληνικού λαού. Όσον αφορά για τους κορυφαίους παράγοντές στο εξωτερικό, υπάρχει λάθος πληροφόρηση. Αντίθετα, κατέθεσαν δημόσια την άποψη τους ότι δεν κατανοούν την για δεύτερη φορά συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς, πρωτοφανές γεγονός για την Ευρώπη.

Αν ήσασταν εσείς επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα ακολουθούσατε την ίδια “γραμμή” που ακολουθεί σήμερα η κ. Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένας συνασπισμός κομμάτων με την πολιτική και την οργανωτική τους αυτονομία. Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς έχει πλέον σημαντικό ρόλο. Να σας θυμίσω ότι η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βασίσθηκε στην υπογραφή από τους Προέδρους της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ μίας προγραμματικής συμφωνίας 11 σημείων. Αυτή εφαρμόζεται σήμερα. Η “γραμμή” στην οποία αναφέρεστε είναι απόφαση των συλλογικών μας οργάνων.

Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη μέσα στο κόμμα σας, τα οποία εκτιμούν πως ίσως θα μπορούσε να υπάρχει μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς τι απαντάτε;

Δεν ξέρω σε ποια στελέχη αναφέρεστε, αλλά θα σας απαντήσω επί της ουσίας του θέματος. Στην χώρα μας όντως απαιτούνται συνεργασίες, συναινέσεις και προγραμματικές συμφωνίες και εμείς το υλοποιήσαμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν σε μία λογική που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Η θέση μας είναι σταθερή για μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική με προοδευτική προγραμματική συμφωνία, που θα μπορεί να δώσει λύσεις, ικανή να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να προωθήσει τομές και προοδευτικές αλλαγές. Εμείς δεν εξαιρέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία διάθεση ούτε καν για την απαραίτητη συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα με οργανωμένο τρόπο στην κοινωνία, στους θεσμικούς φορείς και στην Βουλή.

Πως σχολιάζετε τον κεντρικό ρόλο που φέρεται να διαδραματίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Βασίλης Λεβέντης;

Δεν βλέπω κανέναν κεντρικό ρόλο για τον κ. Λεβέντη. Το κόμμα του κατατάχθηκε 8ο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με 3,43%. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι εκτός Βουλής. Αντίθετα η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η 3η δημοκρατική δύναμη στις εκλογές και στην Βουλή και η δύναμη που κρατάει τα ποσοστά της στις τελευταίες μετρήσεις. Όσον αφορά την ουσία, δεν έχω ακούσει ούτε μία πρόταση από το κόμμα του κ. Λεβέντη στα διάφορα θέματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους, ακούω μόνο έναν γενικόλογο λόγο με λαϊκίστικα στοιχεία για τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, που το κόμμα τους βέβαια δέχεται να απολαμβάνει.

Εσείς γενικότερα πιστεύετε στην ανάγκη για σχηματισμό Οικουμενικής; Θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα για την πορεία της χώρας;

Η θέση μας είναι σταθερή. Απαιτείται κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που επιδιώκουν την υπέρβαση της κρίσης με παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Δέσμευση σε βαθιές αλλαγές, αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και σε αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για αναθεώρηση των επαχθών όρων του μνημονίου. Δέσμευση σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία πως τις σχολιάζετε;


Όπως η χώρα χρειάζεται μία αποτελεσματική κυβέρνηση έτσι χρειάζεται και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και ασχολείται περισσότερο με την εσωκομματική της κόντρα και λιγότερο με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση, ασκεί ανεπαρκή και στείρα αντιπολίτευση. Εξάλλου δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη. Η πολιτική της περιόδου 2004-2009 οδήγησε την χώρα στα μνημόνια και στη συνέχεια είχαμε τον λαϊκισμό των Ζαππείων. Σε κάθε περίπτωση η ανασυγκρότηση της δεξιάς παράταξης αφορά την Ν.Δ., εμείς δουλεύουμε για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=9000