Κίνηση απελπισίας με ένα κείμενο γεμάτο αντιφάσεις

Μακάριος, Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία, 2004-04-13


Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι ένα πλήρως αντιφατικό κείμενο που καταμαρτυρά την κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και τούτο διότι:

1) Ενώ υπόσχεται ψυχραιμία στη λύση των αποφάσεων, ενήργησε υπό το κράτος πανικού.

2) Λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες, τις υποδείξεις της Ε.Ε. και της Ελλάδας, αλλά τοποθετείται ενάντια σε αυτές.

3) Αναφέρει ότι έλαβε σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζομένους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αλλά αποφάσισε υπό το βάρος των εκβιαστικών συνθηκών που δημιούργησε εις βάρος του ο Παπαδόπουλος.

4) Επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στον Παπαδόπουλο για το ότι καλλιεργεί αισθήματα ανασφάλειας στο λαό, αλλά γίνεται και το ίδιο ενσυνείδητα θύμα αυτής της πολιτικής.

5) Παραδέχεται ότι το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του, αλλά αρνείται να τον ενημερώσει σωστά.

6)Υπογραμμίζει την αντίληψή του ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, αλλά τώρα που ήρθε δεν τολμά να την υποστηρίξει.

7) Αποδέχεται ότι το σχέδιο Ανάν δημιουργεί ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά θα το καταψηφίσει.

8) Δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αντιθέτως τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει, αλλά θα τον ακολουθήσει στην απόρριψη του σχεδίου.

9) Διαβλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και του σοβινισμού από την καθολική απόρριψη του σχεδίου, αλλά πήρε τέτοια απόφαση που θα αναδείξει τον Παπαδόπουλο σε εθνάρχη.

10) Το ΑΚΕΛ καλεί τους Τουρκοκυπρίους να συνεχίσουν να το εμπιστεύονται και να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, αλλά τους αρνείται την προοπτική της λύσης στη βάση ενός σχεδίου που το ίδιο το κόμμα αξιολόγησε ως θετικό.

Ηπροσπάθεια του Δ. Χριστόφια για αναβολή είναι κίνηση απελπισίας. Δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση με τη διεθνή κοινότητα, ούτε καν με την κυβέρνηση την οποία στηρίζει. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο. Και ο Παπαδόπουλος, ως ο εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων σε αυτή τη διαδικασία, δεν πρόκειται να υποβάλει επισήμως εισήγηση για αναβολή.

Από τη στιγμή που η αναβολή πολύ δύσκολα μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε θα υπάρξουν όλες εκείνες οι συνέπειες που φοβόταν το ΑΚΕΛ εάν έχανε το δημοψήφισμα. Ο Χριστόφιας δεν είχε το πολιτικό κουράγιο να δώσει τη μάχη με τον Παπαδόπουλο, σήκωσε λευκό σημαιάκι και αναμένει τώρα τον Παπαδόπουλο να επιβάλει τους όρους του παιχνιδιού. Διότι τα σκληρά διλήμματα για το ΑΚΕΛ τώρα θα αρχίσουν:

* Θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Παπαδόπουλο, με τον οποίο διαφωνεί στο μείζον ζήτημα που είναι το Κυπριακό;

* Τι απαντήσεις θα δώσει στους Τουρκοκυπρίους που προσδοκούσαν στο ΑΚΕΛ για τη λύση του Κυπριακού;

* Τι αντίκτυπο θα έχει η επιλογή του αυτή στη βάση του κόμματος, που είναι κατά παράδοση υπέρ της λύσης του Κυπριακού;

*Πώς θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του εθνικισμού που επισημαίνει με την απόφασή της η Κεντρική Επιτροπή, όταν θα συμπαραταχθεί στο «όχι» με το ΔΗΚΟ, την Εκκλησία και τα υπόλοιπα ακραία στοιχεία που περιστοιχίζουν τον Παπαδόπουλο;

* Ποιος θα σηκώσει τις ευθύνες των συνεπειών του καθολικού «όχι»;

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=92&export=html