Αναγκαία η συγκρότηση ενός προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού σχήματος

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη στην Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, 2016-04-03


Τι θεωρείτε ότι έμεινε στον κόσμο από την πολυαναμενόμενη συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη και την διαπλοκή;

Ο κόσμος παρακολούθησε μια αντιπαράθεση για το θεαθήναι, η οποία είχε ως στόχο να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συζήτηση Τσίπρας και Μητσοτάκης κατέθεταν στοιχεία που κατά την γνώμη τους αποδείκνυαν ότι ο αντίπαλος του καθενός είχε σχέσεις με συμφέροντα και έριχναν ακόμη πιο χαμηλά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, χωρίς μάλιστα να απαντούν στις κατηγορίες που δέχονταν. Στην ουσία Τσίπρας και Μητσοτάκης ανταγωνίστηκαν στον λαϊκισμό και αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, των ιστορικών στιγμών που περνά η χώρα.

Εσείς τι διαφορετικό θα περιμένατε από τον πρωθυπουργό;


Ανέμενα προτάσεις ουσιαστικές για το πώς θα επιτευχθεί η διαφάνεια και η προάσπιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Περιμένω επίσης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να ασχοληθεί επιτέλους με την καταπολέμηση της ανεργίας, το νέο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να μας ενημερώσουν για την αξιολόγηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται, ποια είναι τα σημεία συμφωνίας και ποια είναι τα σημεία διαφωνίας. Όλα αυτά επιχείρησε να τα σκεπάσει η κυβέρνηση από μια επικοινωνιακού τύπου συζήτηση. Τα ζητήματα αυτά όμως απαιτούν εθνική συνεννόηση, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση επιδιώκει την πόλωση και την δημιουργία συνθηκών μίας καρικατούρας δικομματισμού.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν η κ. Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά συνεχίζεται. Να περιμένουμε ειδήσεις;


Η συγκρότηση κοινής επιτροπής διαλόγου και θέσεων που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων όπως του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν συλλογικότητες είναι ένα σημαντικό βήμα. Η επιτροπή θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περίπου δύο μηνών για να εισηγηθεί στα κόμματα ένα προγραμματικό πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία. Ταυτόχρονα, ο συντονισμός δράσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, σε θέματα όπου υπάρχουν κοινές θέσεις, θα βοηθήσει για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η συγκρότηση ενός ισχυρού ενιαίου, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού σχήματος σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια. Όλες οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της.

Τις συζητήσεις που γίνονται για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα κυβερνητικό σχήμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς τις σχολιάζετε;

Οι συζητήσεις για ένα περιορισμένο κυβερνητικό σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη και χωρίς ευρείες πλειοψηφίες άνω των 200 βουλευτών δεν γίνονται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν συμμετέχουμε σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας μη αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει στην χώρα στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή δήλωσε ότι θα συνεχίζει να συγκυβερνά με την εθνικολαϊκίστικη δεξιά και θα εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό σε εμάς ακούστηκε περισσότερο ως απειλή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να την στηρίξει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να λυθούν τα πολυσύνθετα και μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ποιά είναι η θέση σας κ. πρόεδρε για το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές;


Αίτημα ακατανόητο που επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει. Η χώρα δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει κάθε 6 μήνες σε εκλογές. Μάλιστα την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα επιτρέπουν την διεξαγωγή εκλογών πριν την λήξη της τετραετίας. Δεν πέρασε παρά μόνο μία ημέρα και διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό. Μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, αν δεν γίνει κατανοητό πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο και πώς θα υπερβούμε την κρίση θα έρθουν τα χειρότερα. Δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν μαθαίνουν ούτε από τα λάθη τους.

Πόσο νομίζετε ότι μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του τελευταίου μνημονίου;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να αντέξει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι εντελώς αναποτελεσματική στην διοίκηση, δεν έχει όραμα, δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, εδώ και 15 μήνες, κανένα σχέδιο για την μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων. Αντίθετα εφαρμόζει μόνο σκληρά μέτρα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η χώρα όμως με αυτή την πολιτική. Δεύτερον γιατί καμία κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας δεν μπορεί να οδηγήσει αυτή την στιγμή την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και στην υπέρβαση της κρίσης.

Πάντως ο πρωθυπουργός επιμένει πως θα εξαντλήσει ολόκληρη την τετραετία…


Όπως επέμενε ότι δεν θα κλείνανε ποτέ οι τράπεζες, δεν θα υπήρχαν capital controls, όπως επέμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν κεφάλαιο (asset) της κυβέρνησης, ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο και στη συνέχεια υπέγραψε το πιο επώδυνο τρίτο μνημόνιο, όπως έκανε δημοψήφισμα και την επόμενη ημέρα μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ με χειρότερους όρους από ότι εάν προχωρούσε σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα. Είναι φανερό ότι ο κατάλογος συνεχίζεται… Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Αντίθετα εξαντλεί την υπομονή των πολιτών αυτής της χώρας, που δεν αντέχουν άλλες αναποτελεσματικές πολιτικές.

Η αξιολόγηση φαίνεται πώς είναι θέμα λίγων εβδομάδων να κλείσει. Η κυβέρνηση επένδυσε πολλά σε αυτό. Εσείς πιστεύετε ότι αμέσως μετά μπορεί να ακολουθήσουν «ανάσες» για την Ελληνική οικονομία;

Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για το ότι δεν έχει ήδη κλείσει η αξιολόγηση. Όσο καθυστερεί τόσο η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας είναι χειρότερη και πλησιάζει η ώρα που στερεύουν τα ταμεία. Όσο καθυστερεί, τόσο τα μέτρα θα είναι πιο επώδυνα και θα δυσκολευτεί να υπάρχει η οποιαδήποτε ανάσα για την ελληνική οικονομία.

Ανησυχείτε για την εξέλιξη του προσφυγικού; Ποιόν θεωρείτε τον πιο σοβαρό κίνδυνο;


Όχι μόνο ανησυχώ αλλά θεωρώ ότι λόγω έλλειψης ουσιαστικής ευρωπαϊκής πολιτικής και ιδεοληψιών της ελληνικής κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να έχουμε μη αντιστρεπτές συνέπειες. Στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το προσφυγικό απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει από τους συνεχείς λήθαργους που πέφτει και να λάβει πρωτοβουλίες. Η παντελής απουσία του κράτους είναι αδικαιολόγητη στην Ειδομένη, στον Πειραιά κ.ά. Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι είναι να εγκλωβιστούν στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, να μην υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, να μην υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., να μην λειτουργήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες ασύλου. Δυστυχώς οι κίνδυνοι αυτοί είναι υπαρκτοί.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=9284&export=html