Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Θαν. Θεοχαρόπουλος προς κυβέρνηση: Σταματήστε τις νυχτερινές τροπολογίες. Απαιτείται επιτέλους διαφάνεια

Ομιλία στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

2016-04-13


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ είμαι νέος Βουλευτής. Εκλέχθηκα πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό θα έπρεπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Βουλευτές, να πει κατά πρώτο λόγο ότι δεν τιμά κανέναν αυτός ο τρόπος νομοθέτησης. Να τονίσουμε ότι δεν τιμά το Κοινοβούλιο, δεν τιμά τους Βουλευτές το να διαβάζουν στο πόδι τροπολογίες τη νύχτα, το πρωί. Είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να συγκριθούν και με ολόκληρα νομοσχέδια για τις αλλαγές που έχουν γίνει, για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει κάτι να γίνει και η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής θα πρέπει να επιληφθούν αυτού του θέματος. Δεν μπορούμε να συζητάμε κυρώσεις νομοσχεδίων, κυρώσεις για διεθνείς συμβάσεις και μάλιστα με ευρεία συναίνεση, όπως είναι αυτές, και ταυτόχρονα να έρχονται εκείνη τη στιγμή τροπολογίες άσχετες, το βράδυ κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, νύχτα.

Βέβαια, ακούσαμε κατηγορίες για «γκρίζες» τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, για «μαύρες» τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Και από εδώ και στο εξής ούτε «γκρίζες», ούτε «μαύρες» τροπολογίες θα υπάρχουν, αλλά με διαφανή τρόπο θα πρέπει να τα συζητούμε στις Επιτροπές, να υπάρχουν οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να μπορούμε να έχουμε όλα τα δεδομένα για να νομοθετούμε.

Και βέβαια, δεν τιμά το κόμμα της Αριστεράς, που βρίσκεται στην Κυβέρνηση η αναφορά, για παράδειγμα, του Υπουργού προς τον κ. Βορίδη –και γιατί το τονίζω;- ότι «εσείς δεν θέλατε την αξιοκρατία ποτέ». Μα, εσείς ήρθατε να κάνετε την αξιοκρατία ή απλώς να λέτε ότι κάνετε τα ίδια με τη Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο χρονικό διάστημα;

Ακούσαμε στην αρχή τον κ. Κατρούγκαλο να μας μιλάει για την αξιολόγηση και να μας λέει ότι έχουμε το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που είναι επείγοντα θέματα.

Ακούσαμε, επίσης, χθες ότι θα έρθουν τα νομοσχέδια αυτά, χωρίς να υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Πριν λίγο καιρό εδώ ο κ. Τσακαλώτος μας έλεγε ότι αν φτάσει η αξιολόγηση τον Μάιο «ζήτω που καήκαμε». Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε -χθες- έρχεται χωρίς συμφωνία.

Να σας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μην φέρετε διατάξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να τις ψηφίσει και να τις ξε-ψηφίσει μετά, όπως έχετε κάνει σε πολλές τροπολογίες και σε πολλά νομοσχέδια.

Ακούσαμε πριν, βέβαια, και ότι δεν έχει ξεπεράσει η χώρα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Όμως, να σας το πούμε για άλλη μία φορά, τα λάθη που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, και που ορισμένοι τα χρέωναν στον κ. Βαρουφάκη, βλέπουμε ότι γίνονται πανομοιότυπα τώρα.

Τι εννοώ; Πηγαίνετε τη διαπραγμάτευση στο τέλος, όταν η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας μας θα είναι χειρότερη, γιατί δεν θα έχουμε χρήματα, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε στο τέλος, με την πλάτη στον τοίχο, τα πάντα.

Γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε ξεκάθαρα και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό συγκεκριμένες αλλαγές και ρυθμίσεις, οι οποίες και θα είναι δίκαιες και θα έχουν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα έχουμε συνέχεια μέτρα υπερφορολόγησης, αύξησης ασφαλιστικών εισφορών.

Κι επειδή ρωτάτε «ποιες προτείνετε», εδώ ήταν ο κ. Κατρούγκαλος, όταν τις έλαβε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και είπε ότι πράγματι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μου κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες πρέπει να αξιολογήσουμε. Ακόμη περιμένουμε την αξιολόγηση αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων, που και κοστολογημένες ήταν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν.

Το ζήτημα είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, προστίθεται κι ένα μέτρο στο τέλος. Και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει με την καλύτερη διαπραγμάτευση να κλείσει η αξιολόγηση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Διαπραγμάτευση, όμως, δεν κάνετε με τρόπο αποτελεσματικό.

Να έρθω τώρα μόνο σε δύο τρία χαρακτηριστικά ζητήματα σε σχέση με ορισμένες τροπολογίες. Καταθέσατε μία τροπολογία για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Νομίζω είναι του κ. Παππά.

Κοιτάξτε, τι κάνετε με αυτήν την τροπολογία; Ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης ως ο κύριος διατάκτης των δαπανών και όχι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, που ισχύει έως σήμερα. Να θυμίσω λίγο ότι στις 24 Δεκεμβρίου είχε αλλάξει με στόχο την ανεξαρτητοποίηση και είχε περάσει ο τελικός διατάκτης να είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Βλέπω τα παλαιότερα στοιχεία, όταν έγινε η αλλαγή. Πάμε στη συνέχεια στον Φεβρουάριο, στις 15 Φεβρουαρίου, όπου υπήρξε ο ιδρυτικός νόμος, η τελευταία αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πριν δύο μήνες. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι μεσολάβησε αυτούς τους δύο μήνες.

Να πω τα συγκεκριμένα στοιχεία για αυτή την τροπολογία. Πρώτον, κατατίθεται σε άσχετο νομοσχέδιο.

Δεύτερον, η αιτιολογική έκθεση είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Το μόνο που λέει να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερα την απρόσκοπτη λειτουργία. Τίποτα άλλο.

Τρίτον, ο λόγος που είχαν γίνει οι συγκεκριμένες αλλαγές που βλέπαμε στα χαρτιά είναι να επιτευχθεί η μερική ανεξαρτητοποίηση του φορέα. Βεβαίως και υπήρχαν προβλήματα, όσον αφορά τη δέουσα διοικητική υποστήριξή του.

Όμως, αυτό δείχνει την πρόχειρη νομοθέτησή σας. Η αλλαγή είχε γίνει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα Χριστούγεννα. Όποιος -σας λέγαμε- πρόχειρα νομοθετεί, τα βρίσκει μπροστά του αυτά τα στοιχεία, όπως τα βρίσκουμε και τώρα.

Και αναφέρομαι στη συγκεκριμένη Εθνική Επιτροπή, γιατί θέλω να σας διαβάσω και την πρόσφατη -από τις 16 Μαρτίου- δήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε σχέση με το προσφυγικό.

Σήμερα που μιλάμε έχουμε επεισόδια στην Ειδομένη. Τώρα που μιλάμε έχουμε δακρυγόνα από τις Αρχές των Σκοπίων. Και αυτό το γεγονός της έλλειψης του κράτους και στην Ειδομένη και στον Πειραιά και παντού πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και κράτος δεν σημαίνει δακρυγόνα.

Ελληνικό κράτος σημαίνει να κάνει τη δουλειά του, να μεταφέρει τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας, να εφαρμόσει επιτέλους την εθνική στρατηγική, το κοινό ανακοινωθέν που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τον διαχωρισμό προσφύγων - μεταναστών και για άλλα θέματα.

Λέει, λοιπόν, εδώ η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις 16 Μαρτίου: «Χρειάζεται να υπάρξει άμεσος συντονισμός για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που τείνει να βγει εκτός ελέγχου με άμεσους και σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τις χώρες υποδοχής τους».

Υπενθυμίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για πολλοστή φορά, πως έχουν τεθεί σε κίνδυνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, καθώς και τα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας και κυρίως των ακριτικών περιοχών, που σε ένα ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένο κοινωνικοοικονομικό κλίμα αδυνατούν ως τόποι πρώτης υποδοχής να διαχειριστούν τις διαρκώς διογκούμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Και κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές εκ των οποίων τις έχουμε κάνει και στις συνόδους στους σοσιαλιστές και στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών, με πολλές εκ των οποίων συμφωνούμε.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, γιατί έγινε ολόκληρη συζήτηση, κάναμε μία συγκεκριμένη ερώτηση και σας είπαμε ότι από την απάντηση θα εξαρτηθεί το πώς θα κινηθούμε σε αυτήν την τροπολογία και στην ψηφοφορία. Να ξεκαθαρίσετε εάν ισχύει μόνο για τους υφιστάμενους ή και για τις προσλήψεις από εδώ και στο εξής.

Για ποιο λόγο το λέμε αυτό; Διότι πρώτον, δεν μπορούμε να έχουμε δύο κατηγορίες εργαζομένων. Δεύτερον, θα δημιουργηθεί μία κατάσταση, ότι όποιος πηγαίνει στην ΕΡΤ θα ξέρει ότι θα μπορεί να αποσπαστεί, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Αυτό πρώτα-πρώτα, είναι μία παραδοχή, ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην ΕΡΤ αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, αυτή η αλλαγή να ξεκαθαρίσει ότι γίνεται για το υφιστάμενο μόνο προσωπικό. Τρίτον, δεν το έχετε ξεκαθαρίσει. Τρεις φορές προκαλέσαμε τον κ. Παππά. Το απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όμως δεν εκπροσωπεί την Κυβέρνηση. Εσείς ως Κυβέρνηση δεν το έχετε απαντήσει.

Το δεύτερο λοιπόν στοιχείο σε σχέση με αυτό είναι ότι θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση. Εάν δεν την έχουμε, θα καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Εάν δεν την έχουμε, το «παρών» που σας είπαμε, θα γίνει καταψήφιση, γιατί δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε. Επί ώρα σας έχουμε ρωτήσει τρεις φορές. Και ο Πρόεδρος που προέδρευε εκείνη τη στιγμή, ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε, ώστε να πάρουμε μία συγκεκριμένη απάντηση και δεν την έχουμε πάρει.

Σας ακούσαμε να μιλάτε και για την κινητικότητα. Μάλλον ανακαλύψατε την κινητικότητα τώρα, ως Κυβέρνηση εννοώ, όχι προσωπικά. Διότι αν θυμάστε καλά, το 2012, 2013 όταν είχε εφαρμοστεί η κινητικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη τη στιγμή, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε –και δεν υπήρξε και καμία απόλυση εκείνη την περίοδο- έκανε καταλήψεις στα Υπουργεία, στους δήμους, για να μην εφαρμοστεί. Τώρα, ήρθατε εδώ και είπατε «μα, δεν θέλετε την κινητικότητα;». Μα, είναι δυνατόν να το λέτε σε εμάς που σας ζητάμε να λειτουργήσει επιτέλους η κινητικότητα χωρίς απολύσεις, όπως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει και εσείς οι οποίοι ήσασταν απέναντι σε όλο αυτό, να κουνάτε το δάχτυλο τώρα στους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα σε εμάς, και να μας λέτε ότι δεν θέλουμε την κινητικότητα;

Τέλος, γιατί δεν έχω πολύ χρόνο, θέλω να σας πω, κλείνοντας ότι υπάρχει το θετικό γεγονός της απόσυρσης της τροπολογίας. Να μην φτάνουμε εδώ κάθε φορά για να αποσυρθεί μία τροπολογία. Να μην φτάνουμε να υπάρχουν τέτοια στοιχεία –γιατί για εμάς ήταν αδιαφανή στοιχεία- για το πώς θα μπορούσαν να καταργηθούν πρόστιμα σε σοβαρές περιπτώσεις λαθρεμπορίας. Και θέλαμε και συγκεκριμένες απαντήσεις, για ποιους πρόκειται. Ή αν την ξαναφέρετε, όπως είπατε –αν το έχετε πει, γιατί άκουσα ότι έχετε πει ότι θα την ξαναφέρετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, φαντάζομαι ως Κυβέρνηση πλέον, αυτό εννοούσατε- να μας απαντήσετε σε ποιους αναφέρεστε συγκεκριμένα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε εδώ τέσσερα νομοσχέδια για συμφωνία κύρωσης διεθνών σχέσεων και συζητήσαμε θέματα που αφορούν όλα τα Υπουργεία. Κάνατε δεκτή μέχρι και τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών για αποσπάσεις. Πού είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, για να την κάνει δεκτή και να συζητήσουμε;

Σας είπε πριν ο κ. Κακλαμάνης από το Προεδρείο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές, εάν δεν έρθουν οι Υπουργοί εδώ να τις υπερασπιστούν. Τι κάνατε στη συνέχεια; Βλέπουμε Βουλευτικές τροπολογίες για τις οποίες δεν έρχονται οι Υπουργοί με τη νέα τακτική.

Καμία τροπολογία, λοιπόν, να μην μπει σε ψηφοφορία, εάν δεν έχει έρθει ο Υπουργός τον οποίο αφορά το Υπουργείο το συγκεκριμένο, είτε πρόκειται για Υπουργική, είτε για Βουλευτική. Αυτά δεν είναι παρεμπίπτοντα ζητήματα. Είναι κρίσιμα ζητήματα για το πώς λειτουργούμε για τη διαφάνεια και για το πώς θέλουμε να αποφασίζουμε για να μην ενισχύουμε δυνάμεις αντικοινοβουλευτισμού. Γιατί στη συνέχεια, εάν δεν διορθωθούν όλα αυτά, θα ενισχύουμε εδώ με τον τρόπο λειτουργίας αυτές τις δυνάμεις.


Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=9318