Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Κολλημένοι στην καλοκαιρινή άμμο

Σεραφείμ, Πολίτης,

Τα Νέα,


Τα μηνύματα από την πορεία των εσόδων του Δημοσίου είναι ανησυχητικά. Η μεγάλη υστέρησή τους τον Ιούλιο, κατά μισό δισ. ευρώ, από τον στόχο, ξυπνάει στο υπουργείο Οικονομικών τον εφιάλτη του κόφτη των μισθών και των συντάξεων. Ούτε το κυνήγι των αποδείξεων φέρνει τα αναμενόμενα. Πολύ περισσότερο μετά την γκάφα της μείωσης των προστίμων, που μαζί με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατέστησαν ανίκητο το κίνητρο της φοροδιαφυγής ακόμη και για τους συνεπείς της αγοράς. Ούτε φυσικά το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, όπως προσδοκούσαν πολλοί στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά στα έσοδα μέχρι τα τέλη του έτους. Η ακύρωση από την τρόικα των σχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για φορολογική αμνηστία που υποτίθεται ότι θα γέμιζε τα δημόσια ταμεία, δεν επιτρέπει αισιοδοξία από το μέτωπο αυτό. Αναδεικνύεται μάλιστα σε εστία ενδοκυβερνητικών μαχαιρωμάτων στην πλάτη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον οποίο ασκείται ήδη συντροφική κριτική για εύκαμπτη στάση στις πιέσεις των δανειστών. Οπότε όλα θα κριθούν από τη στάση των φορολογουμένων τους επόμενους μήνες. Θα σώσουν την παρτίδα των εσόδων εξοφλώντας κανονικά τις υπέρβαρες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ ή θα ανοίξουν οι δαγκάνες του κόφτη; Θα δείξει, παρότι η νέα εκρηκτική αύξηση 1,2 δισ. ευρώ των οφειλών τους προς το Δημόσιο τον Ιούνιο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βιώνει το ίδιο αδιέξοδο που ζούσε και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2014. Εχει εφαρμόσει όλα τα αντιδημοφιλή (και αμφίβολης αποτελεσματικότητας) οδυνηρά μέτρα αύξησης των φόρων και μείωση των συντάξεων. Κάνει όμως κατενάτσιο στην εφαρμογή των πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην οικονομία. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων υπάρχει στασιμότητα παρότι η ενεργοποίησή τους, ιδιαίτερα στο μέτωπο των επιχειρηματικών πιστώσεων, θα ισοδυναμούσε με μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντείνει τις πιέσεις, ζητώντας εδώ και τώρα αποτελέσματα από τις τράπεζες που είναι συνυπεύθυνες για τις καθυστερήσεις. Και στις ιδιωτικοποιήσεις το τοπίο παραμένει άνυδρο. Οι αποφάσεις για τη στελέχωση του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν ληφθεί. Αποκρατικοποιήσεις δύσκολες όπως της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ εξακολουθούν να είναι κόκκινο πανί για τον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.

Κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες και έγκυροι κύκλοι της οικονομίας παρομοιάζουν με το «σημείο μηδέν» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τη δυναμική της, οι μεταρρυθμίσεις δεν ξεκόλλησαν ποτέ από την άμμο και το πολιτικό ρίσκο εξακολουθεί να θολώνει τον ορίζοντα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι χρειάζεται επειγόντως ανασχηματισμός προσώπων στην κυβέρνηση για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της πρώτης αξιολόγησης και να ολοκληρωθεί η δεύτερη. Αρκεί όμως αυτό, χωρίς γενικό ανασχηματισμό στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Εκτύπωση στις 18/08/2022
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=9562