Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το κόστος του «Οχι»

Γιώργος, Βασιλείου

Ελευθεροτυπία, 2004-04-17


Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο. «Σας συμβουλεύουμε για το καλό της Κύπρου και της Ελλάδας να πείτε ΝΑΙ».

Δυστυχώς στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εθνικιστικής έξαρσης, στο οποίο βοήθησε ποικιλοτρόπως ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με τη στάση του, που, πολύ πιθανόν, θα οδηγήσει σε απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Εφ’ όσον μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εμείς πούμε «Οχι» και οι Τουρκοκύπριοι «Ναι» θα υπάρξουν, φοβάμαι, πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και η αποδοχή του από την τουρκοκυπριακή θα έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Οσο και να θέλουν να μας καθησυχάσουν ο πρόεδρος και οι άλλοι οπαδοί του «Οχι», σίγουρα θα πρέπει να το έχουν συνειδητοποιήσει έστω και αν προσποιούνται άγνοια.

Οι επιπτώσεις μπορούν να χωρισθούν σε:

Α. Αμεσες και σίγουρες.

Β. Πιθανές, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Α. Οι άμεσες, από την επομένη του δημοψηφίσματος και όχι απαραίτητα σε σειρά σπουδαιότητας, θα είναι:

1. Η μη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάν, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα:

α) Την απώλεια των Βαρωσιών, Μόρφου και άλλων περιοχών συνολικής έκτασης άνω των 800.000 σκαλών.

β) Τη μη επιστροφή περίπου 130.000 προσφύγων.

γ) Την απώλεια και συνεχιζόμενη καταστροφή των εκκλησιών και ιερών μας χώρων στα κατεχόμενα.

δ) Την απώλεια περιουσιών αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων λιρών.

ε) Τη σίγουρη απώλεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα πρόσφεραν οι δωρητές σε περίπτωση λύσης.

2. Η αθώωση της Τουρκίας. Για πρώτη φορά από την εισβολή του 1974 η Τουρκία θα μπορεί να επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να βρίσκει διεθνή ανταπόκριση.

3. Η μετατροπή της «πράσινης γραμμής» σε εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., δηλαδή η ευρωδιχοτόμηση, που ο πρόεδρος επαγγέλλεται ότι θέλει να αποφύγει.

4. Η παραμονή 40.000 Τούρκων στρατιωτών με τον οπλισμό τους επ’ αόριστον.

5. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των εποίκων. Η μη λύση και διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Κύπρου από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε αύξηση του εποικισμού, λόγω, μεταξύ άλλων, και της ελπίδας των νέων εποίκων απόκτησης δικαιώματος εγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε.

6. Η απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ε.Ε. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι η Ευρώπη δεν διστάζει να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

7. Ο επίτροπος Διεύρυνσης, κ. Φερχόιγκεν, ήδη ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. σε περίπτωση του ελληνοκυπριακού «Οχι» θα φροντίσει να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους Τουρκοκύπριους. Δικαιολογημένα οι Τουρκοκύπριοι θα αντιστρέψουν το σύνθημα που εμείς χρησιμοποιούσαμε τόσο καιρό: «Δεν μπορεί να τιμωρείτε εμάς γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση».

8. Η πιθανότητα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου να απορρίψει όλες τις ελληνοκυπριακές προσφυγές και να τις στείλει για πρώτη εκδίκαση στην αναβαθμισμένη πλέον «ΤΔΒΚ».

9. Οι Τουρκοκύπριοι θα δικαιούνται να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχονται σε 440.000 σκάλες, περίπου. Ο κάθε ένας μπορεί να αντιληφθεί τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις χιλιάδες των προσφύγων που σήμερα χρησιμοποιούν τις περιουσίες αυτές και γενικά στην αγορά κτημάτων.

10. Οι αναμενόμενες δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις λόγω του αρνητικού κλίματος που θα δημιουργηθεί και του κλίματος ανασφάλειας.

Β. Πιθανές εξελίξεις με το πέρασμα του χρόνου:

1. Η νομιμοποίηση των κατεχομένων και προώθηση της διχοτόμησης με βάση το status quo.

2. Η πιθανή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από διάφορες μη «σημαντικές» χώρες όπως λέει ο πρόεδρος.

3. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός κυρίως στον τομέα του τουρισμού μετά την πιθανή νομιμοποίηση των αεροδρομίων και κατάργηση των περιορισμών στις εμπορικές σχέσεις.

4. Δικαίωση του Ντενκτάς, ο οποίος ισχυριζόταν συνεχώς ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ενδιαφέρονται για λύση παρά μόνο να ενταχθούν στην Ε.Ε.

5. Η ουσιαστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με τη σημαντική αύξηση των εποίκων.

6. Η πιθανότητα σημαντικής μείωσης ή και αποχώρησης της UNFICYP με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

7. Η Τουρκία, με την εξασφάλιση της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ως αποτέλεσμα της συμμόρφωσής της με τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας, δεν θα δέχεται πλέον πιέσεις από το διεθνή παράγοντα για να λύσει το Κυπριακό.

8. Ο ενταφιασμός της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού και η εγκατάλειψή μας από τον ΟΗΕ.

9. Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αλλά δεν θα βρίσκει καμιά κατανόηση.

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=97