Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Θαν. Θεοχαρόπουλος:ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ΟΧΙ στις πολλαπλές επιλογές ή ταχύτητες

2017-03-22


Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τη Λευκή Βίβλο και το μέλλον της Ευρώπης.

“Άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ενημέρωσε σε σχέση με το τι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα στις συσκέψεις και στις συζητήσεις στην Ε.Ε. για την επιλογή της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης και για την Ευρώπη των ομόκεντρων κύκλων και των πολλαπλών ταχυτήτων. Θέματα τα οποία, όπως έχουμε ήδη τονίσει, είναι σε μία αρνητική κατεύθυνση, αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί από ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άκουσα με ανησυχία τη θέση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του κ. Κατρούγκαλου, για ορισμένα θέματα τα οποία είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του. Πρώτον, πράγματι λιγότεροι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το θέμα είναι πως το λύνουμε αυτό, και αυτό το λύνουμε με περισσότερη Ευρώπη και με ρυθμίσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μιλήσατε κ. Κατρούγκαλε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγχείρημα των «ελίτ» και πραγματικά δεν το περίμενα να ακούσω αυτό σήμερα εδώ που βρισκόμαστε και με αυτά που επιδιώκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περίμενα να το ακούσω από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, αλλά όχι από εσάς με αυτή την ορολογία. Ταυτοχρόνως είπατε ότι δεν είστε υπέρ των πολλών ταχυτήτων, αλλά είστε υπέρ των πολλαπλών επιλογών, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Πρωθυπουργός. Είναι μία κατεύθυνση εντελώς λαθεμένη. Εκτός αν πρόκειται για απλή μετονομασία από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετονόμασατε την τρόικα σε θεσμούς, μετονομάζετε τώρα την απαράδεκτη λογική των πολλαπλών ταχυτήτων σε πολλαπλές επιλογές. Το μόνο που έπρεπε να λέει η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ότι επιδιώκει περισσότερη Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση. Όχι σε μία λογική είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε πολλαπλών επιλογών.

Στην ομιλία σας, και πάλι αναφερθήκατε σε πιθανές εξελίξεις που γίνονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς να πούμε εξάλλου ότι είμαστε η δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζουμε τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και χαιρόμαστε για τις αλλαγές που γίνονται, για παράδειγμα στη Γερμανία με τον κ. Σουλτς και τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν άλλο ρόλο αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αναφερθήκατε σε άρθρα σας, στα οποία υποστηρίζετε μία άλλη λογική κεντροαριστερής κατεύθυνσης, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια όλοι μας ότι στην χώρα μας συγκυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι βρίσκονται στην κυβέρνησή σας και έχετε μία εντελώς αντίθετη κατεύθυνση στην πρακτική εφαρμογή αυτών των θεμάτων.

Για να περάσω τώρα στο κύριο μέρος της εισήγησης. Στη χώρα μας, ίσως νωρίτερα και περισσότερο από οπουδήποτε αλλού επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αλλαγών και ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος. Και μιλάω κυρίως για την κρίση. Δεν υπήρχαν έτοιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκείνη τη στιγμή. Αυτά που ζητούσαμε και για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, που θα μπορούσαν να γίνουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν περισσότερη ολοκληρωμένη. Υποστηρίζω λοιπόν ότι η περισσότερη Ευρώπη εκείνη τη στιγμή και η ολοκλήρωση των τομέων οικονομικής πολιτικής θα οδηγούσε σε καλύτερη αντιμετώπιση και της ελληνικής κρίσης.

Σήμερα μπροστά στα εμπόδια και τις σύνθετες προκλήσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έχει να αντιμετωπίσει πλέον η ενωμένη Ευρώπη, τα 27 κράτη μέλη της οφείλουν να διαμορφώσουν από κοινού ένα όραμα για το μέλλον.

Για να διαμορφωθεί το όραμα αυτό, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι Ευρώπη θέλουμε», και ταυτόχρονα σε ένα ακόμη ερώτημα: «τι Ελλάδα θέλουμε μέσα σ’ αυτήν Ευρώπη».

Όσοι είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές δεν αμφισβητούμε τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις και ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μοναδικός δρόμος για την διασφάλιση των εθνικών και συλλογικών μας συμφερόντων. Γι’ αυτό και επιμένουμε, διεκδικώντας εδώ και τώρα αλλαγή πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενοποίηση όλων των τομέων πολιτικής. Μία Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η οικονομική ανασφάλεια, η μετανάστευση, η αναιμική ανάπτυξη, η μεγέθυνση των ανισοτήτων μεταξύ του Βορρά και του Νότου, ο υποβόσκων τραμπισμός, η άνοδος εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν πρέπει να απαντούμε σε αυτά υψώνοντας τείχη. Πρέπει να προχωρούμε με ενοποιητικές λογικές και όχι να στρεφόμαστε στον απομονωτισμό. Να χαράξουμε από κοινού νέες πολιτικές για την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προετοιμάσουμε το έδαφος για ταχύτερα βήματα. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης, που αποτυπώνεται στην Λευκή Βίβλο και το οποίο δεν σηματοδοτεί ρηξικέλευθες αλλαγές στην πορεία της, αλλά εστιάζεται μόνο στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν μπορεί να είναι επαρκές. Πρέπει να εργαστούμε λοιπόν για την οικονομική και νομισματική ένωση και να αντιτάξουμε τη δυναμική της δημοκρατικής εμβάθυνσης και της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης.

Γι’ αυτό και ένα σενάριο, όπως το δεύτερο της Λευκής Βίβλου που επικεντρώνεται σταδιακά μόνο στην ενιαία αγορά είναι ένα σενάριο βαθιά οπισθοδρομικό που έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές της, αλλά και τα οράματα μεγάλων ευρωπαίων ηγετών.

Τώρα, όσον αφορά το τρίτο σενάριο για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων. Αυτό έχει ξεκινήσει, είναι σαφέστατο αυτό, από τον γερμανικό άξονα, ειπώθηκε και προηγουμένως από ορισμένους ομιλητές, και τώρα έχει κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση. Εδώ θα περίμενα και την άποψη, την επίσημη, της Νέας Δημοκρατίας κάποια στιγμή για το αν συμφωνεί με όσα έχει πει η κ. Μέρκελ, για παράδειγμα, για το θέμα των πολλαπλών ταχυτήτων. Μπορεί να αποτελέσει τη λύση; Κατά τη γνώμη μας όχι.

Βλέποντας εδώ τη Λευκή Βίβλο και τα ζητήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί, ουσιαστικά το πρώτο σενάριο είναι ότι συνεχίζουμε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Το δεύτερο σενάριο οδηγεί ουσιαστικά σε μια οπισθοδρόμηση βαθιά. Οδηγεί σε μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για να μιλάμε με τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν. Στο τρίτο σενάριο βλέπω, το σενάριο των πολλαπλών ταχυτήτων, το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι στην οικονομική και νομισματική ένωση ότι συνεχίζουμε κανονικά με εξαίρεση μια ομάδα χωρών. Στην μετανάστευση και την ασφάλεια θα προχωρήσουμε, όπως λέει, με εξαίρεση μια ομάδα χωρών. Το ίδιο και στην εξωτερική πολιτική και άμυνα με εξαίρεση μιας ομάδας χωρών. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λύση για την Ευρώπη με μόνιμη εξαίρεση μίας ομάδας χωρών και η χώρα μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε αυτά τα ζητήματα.

Στο σενάριο 4 να κάνουμε λιγότερα μάλιστα με πιο αποδοτικό τρόπο. Και στο σενάριο 5, το οποίο είναι πράγματι ένα σενάριο μεγαλύτερης οικονομικής ενοποίησης, βλέπω στοιχεία οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης και θέματα ενοποίησης της εξωτερικής πολιτικής. Και εκφράζεται και βέβαια μία επιφύλαξη, εννοώ από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με το σενάριο 5, ή με το σενάριο γενικότερα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα αφαιρέσει υπερβολικά πολλές εξουσίες από τα κράτη μέλη. Να μιλήσουμε λίγο ξεκάθαρα. Το να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες απ’ τα εθνικά κράτη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην θεσμική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επιδιώκουμε και ως χώρα. Τουλάχιστον όσοι είμαστε ευρωπαϊστές. Αλλά αυτό να γίνεται οργανωμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και όχι βέβαια σε άτυπες διαδικασίες. Συνεπώς σε αυτό πλαίσιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε, να μας εξηγήσετε εν πάση περιπτώσει πως αντιλαμβάνεστε εσείς μια Ευρώπη πολλαπλών επιλογών, την οποία και προτείνετε, με την οποία εμείς διαφωνούμε.

Η λύση για εμάς βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με στόχο την πολιτική ενοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να στοχεύσουμε στην εμβάθυνση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλους τους τομείς. Να ενώσουμε τις δυνάμεις οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί καμία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Να χαράξουμε από κοινού κοινωνικές πολιτικές, από κοινού πολιτικές άμυνας, ασφάλειας, κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Πράγματι είναι η ώρα οι δυνάμεις οι προοδευτικές, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη να πάρουν πρωτοβουλίες. Χρειάζονται ηγέτες με ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, όχι με θέματα πολλαπλών ταχυτήτων και πολλαπλών επιλογών. Επιτέλους να βγουν μπροστά, να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο κ. Σουλτς ως εκπρόσωπος της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του στην ηγεσία, θεωρούμε ότι μπορεί να βάλει αυτά τα δύο θέματα μπροστά. Την Ευρώπη για πολιτικές απασχόλησης και ανάπτυξης, ταυτόχρονα με μία Ευρώπη που θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση. Η ήττα εξάλλου του κ. Βίλντερς ήταν ένα θετικό μήνυμα για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι η οριστική ήττα του εθνικισμού. Η Λεπέν στη Γαλλία, ο Γκρίλο στην Ιταλία, ο Χόφερ στην Αυστρία είναι εκεί. Όπως και στην χώρα μας οι ακροδεξιές δυνάμεις.

Απαιτείται λοιπόν μια συνολική πρόταση που θα δώσει άλλο νόημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειάζονται πολιτικές πραγματικά προοδευτικές. Και βέβαια στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής. Δεν μπορεί να κινείται με εσωστρέφεια εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Πρέπει να πούμε ως χώρα αυτές τις θέσεις, τις θέσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και όχι τις θέσεις της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης. Η ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής διακυβέρνησης της Ευρώπης συμπίπτει με την ανάγκη για αλλαγή των πολιτικών στην χώρα μας. Οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να δώσουμε ως χώρα την πραγματική εικόνα της ενωμένης Ευρώπης στους πολίτες εκείνους που βλέπουν στη Ευρώπη –όταν δεν έρχονται χρήματα από αυτήν, για να λέμε την πραγματικότητα- μόνο κινδύνους, λιτότητα και διαφορές. Δεν χωράει ολιγωρία εδώ πέρα. Και βεβαίως δεν θα κριθούμε όλοι μας, και η κυβέρνησή σας και οι ευρωπαίοι ηγέτες, γι” αυτά που κληρονομήσαμε αλλά γι” αυτά που κληροδοτούμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα είναι μια διαρκής προσπάθεια, μια διαρκής πρόκληση. Μας το θυμίζει εξάλλου και η Λευκή Βίβλος. Ο Σπινέλι και ο Ρόσι κατάφεραν από την φυλακή να ονειρευτούν μια ήπειρο χωρίς πολέμους, αλλά με ενότητα, ειρήνη, ευημερία και ισότητα. Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όλη η Ευρώπη, όλες οι χώρες να χαράξουμε έναν νέο δρόμο που θα επιτρέψει, θα συντονίσει και θα επιταχύνει τα ενωτικά βήματα της Ευρώπης. Κυρίως, η χώρα να βγει με αυτές τις θέσεις μπροστά και όχι με οποιεσδήποτε θέσεις που θα διαφοροποιούν ή θα δέχονται μία άλλη ταχύτητα μεταξύ χωρών ή άλλων επιλογών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα είναι εναντίον των συμφερόντων και της χώρας μας και της Ευρώπης.”

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=9982