Η ένταση που έχουν συσσωρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην τραγωδία των Τεμπών ξεπερνά τα συνήθη. Οπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας φρονεί ότι δεν γίνονται όσα πρέπει για να αποκαλυφθεί γυμνή η αλήθεια και για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά και αν ίστανται. Η γνωστή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha (29.1.2025), αντί να εκτονώσει την ατμόσφαιρα, μπέρδεψε πιο πολύ τα πράγματα καθώς ακόμη και στενοί συνεργάτες του δεν θέλουν –ίσως και δεν μπορούν– να αντιληφθούν την «κατευναστική» γραμμή που θέλησε να περάσει. Γιατί τι άλλο από σύγχυση μπορεί να σημαίνει η θεσμικά απαράδεκτη καταδίκη από το υπουργείο Ναυτιλίας του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου, δηλαδή την τρίτη, μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη, «μαύρη τρύπα» στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία; Πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο υπουργείο αυτό προΐσταται ένας μετριοπαθής κατά τα άλλα πολιτικός που, έχοντας υπηρετήσει ως επίτροπος στις Βρυξέλλες, γνωρίζει βέβαια πολύ καλά τι σημαίνει «ανεξάρτητη αρχή» σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Πίσω από τη συσσωρευμένη ένταση των ημερών βρίσκεται, όπως πιστεύω, η αναξιοπιστία των κυβερνώντων. Για να μην εξελιχθεί σε απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, όπως συνέβη μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τη φοβερή διετία 2008-2010, επείγει να εκτονωθεί η κρίση εμπιστοσύνης. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο κόσμος να πεισθεί ότι η αλήθεια τελικά θα λάμψει, όσο υψηλά και αν ίστανται οι ενεχόμενοι. Γι’ αυτό, έως ότου οι υπερπροστατευτικές διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος καταργηθούν, υπάρχει λύση.
Φρονώ ότι όσο το κόμμα της κυβερνώσας πλειοψηφίας διορίζει το προεδρείο και την πλειοψηφία των μελών των εξεταστικών και των προανακριτικών επιτροπών, ο στόχος αυτός αποκλείεται να επιτευχθεί. Διότι δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση των επιτροπών αυτών. Αλλα όμως θα πράξουν οι βουλευτές του στην πράξη, όπως συνέβη πάντοτε στο παρελθόν. Αρκεί για να το επιβεβαιώσει κανείς να ανατρέξει στα έργα και τις ημέρες των είκοσι πέντε εξεταστικών και των επτά προανακριτικών που συστάθηκαν συνολικά στη Βουλή τα τελευταία χρόνια.
Από τις πιο πρόσφατες, θυμίζω τις εξεταστικές επιτροπές για τις υποκλοπές και για την τραγωδία των Τεμπών. Επιλεγμένοι συνήθως μεταξύ των «μη ορρωδούντων» του κυβερνώντος κόμματος (για να μη χαθεί ο έλεγχος), οι εκάστοτε προεδρεύοντες κόβουν και ράβουν τη διαδικασία στο μέτρο της εκάστοτε εξουσίας, προκειμένου να επιτευχθεί πάση θυσία το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε βάρος της αλήθειας. Προς τούτο αποκλείουν μάρτυρες, αποκρύπτουν ως δήθεν απόρρητα κρίσιμα στοιχεία, και προπηλακίζουν τους «ανεπιθύμητους» μάρτυρες που κατορθώνουν να εμφανισθούν ενώπιόν τους. Ο κ. Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πολλά θα είχε να πει για το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προ διετίας στην εξεταστική για τις υποκλοπές. Δεν θα πρέπει συνεπώς να περιμένει κανείς πολλά από τις επιτροπές αυτές, ακόμη και αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής όταν διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στο έργο τους.
Σκέφθηκα λοιπόν να επαναφέρω μια πρόταση που είχα διατυπώσει για το θέμα, υπό παρόμοιες περιστάσεις, το 2009. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση του τοξικού κλίματος, χωρίς να παραβιασθεί στο παραμικρό το γράμμα του άρθρου 86 του Συντάγματος, ούτε και του νόμου 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Να παραπέμψουν απευθείας στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου τους υπουργούς, τους συνεργάτες και τους υφισταμένους τους, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ενέχονται στην τραγωδία.
Θα πρότεινα λοιπόν σε όλα τα κόμματα της Βουλής να συμφωνήσουν στο να παραπέμψουν απευθείας στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου τους υπουργούς, τους συνεργάτες και τους υφισταμένους τους, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ενέχονται, άμεσα ή έμμεσα, στην τραγωδία των Τεμπών. Και τούτο, αποφασίζοντας μεν να συστήσουν την προβλεπόμενη προανακριτική επιτροπή, αλλά χωρίς να περιμένουν από αυτήν να προβεί στην προβλεπόμενη προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης αυτής, η εν λόγω προανακριτική θα ζητήσει πάραυτα την παραπομπή όλων χωρίς εξαίρεση των εγκαλουμένων, χωρίς να διατυπώσει δικό της πόρισμα, αλλά επικαλούμενη απλώς τα υφιστάμενα πορίσματα και τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διεξαγόμενη ανάκριση. Στη συνέχεια, με ομόφωνη απόφαση, η Βουλή θα παραπέμψει στο υπουργοδικείο τους ενεχόμενους, χωρίς συζήτηση.
Από εκεί και πέρα, με σχολαστική τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προτού η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο του ειδικού δικαστηρίου θα την αναλάβει το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, που επίσης προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος. Αποτελούμενο από τρεις αρεοπαγίτες και δύο συμβούλους Επικρατείας, δηλαδή από πέντε κατά τεκμήριο έμπειρους δικαστές, το συμβούλιο αυτό θα ορίσει έναν αρεοπαγίτη-μέλος του ως ανακριτή. Βάσει του πορίσματος του τελευταίου, θα εκδώσει εν συνεχεία βούλευμα με το οποίο θα μπορεί να απαλλάξει όσους από τους εγκαλούμενους φρονεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους και θα παραπέμψει στο ακροατήριο του 13μελούς υπουργοδικείου τους υπόλοιπους. Σημειωτέον ότι, κατά το Σύνταγμα, τα μέλη του υπουργοδικείου (επτά αρεοπαγίτες και έξι σύμβουλοι Επικρατείας) κληρώνονται όλα σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής από τους υπηρετούντες ανώτατους δικαστές στα αντίστοιχα δικαστήρια κατά τον χρόνο της άσκησης της δίωξης.
Το πλεονέκτημα της πρότασης αυτής είναι νομίζω προφανές: η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα εξαρτάται από τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ούτε από την αντιπολιτευτική προδιάθεση των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά αποκλειστικά και μόνο από ανώτατους δικαστές. Ετσι και πολύτιμος χρόνος θα κερδηθεί και, το κυριότερο, θα δοθούν απτά δείγματα της αποφασιστικότητας των κυβερνώντων, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, να προχωρήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, όλης της αλήθειας, για ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα της νεότερης Ιστορίας μας.
Κύριε πρωθυπουργέ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…
Εκτύπωση στις: 2025-05-01
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?export=html&tid=13679