Υπόκωφα

Μιχάλης, Μητσός

Τα Νέα, 2020-01-27


Στην τελευταία έρευνα του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολίτες ήταν αν οι Εβραίοι είναι «κάτι καλό» ή «κάτι κακό». Τα ποσοστά ήταν παρεμφερή: 38,9% και 37,4% αντιστοίχως. Σε σχέση μάλιστα με την έρευνα της προηγούμενης χρονιάς, το πρώτο ποσοστό ήταν κατά πολύ μειωμένο (τότε έφτανε το 44,4%) και το δεύτερο σχεδόν αναλλοίωτο (ήταν 37,9%).

Δύο προφανή ερωτήματα προκύπτουν. Τι έκαναν οι Εβραίοι το 2017 και έπαψαν να είναι «κάτι καλό» για το 5,5% των Ελλήνων; Και γιατί, διάβολε, στον 21ο αιώνα σχεδόν τέσσερις στους δέκα Ελληνες θεωρούν τους Εβραίους «κάτι κακό»;

Οπως θα περίμενε ίσως κανείς, το ποσοστό του αντισημιτισμού (γιατί φυσικά περί αυτού πρόκειται) είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης και μεγάλης ηλικίας. Είναι όμως επίσης αρκετά υψηλότερο στις γυναίκες (το 40% των οποίων θεωρεί τους Εβραίους «κάτι κακό») απʼ ό,τι στους άνδρες (34,7%). Κι αν οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι φυσικά οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής (το αντίστοιχο ποσοστό εδώ φτάνει το 67,1%), αυτοί που ακολουθούν είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (40,9%), ξεπερνώντας τους Νεοδημοκράτες (37,6%), αλλά και τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ (31,1%).

Είναι αλήθεια ότι ο αντισημιτισμός εμφανίζει την τελευταία δεκαετία έξαρση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ: το νιώθουν στο πετσί τους πάνω από 8 στους 10 Εβραίοι. Αλλού είναι βίαιος και κατά καιρούς εκδηλώνεται με τρομοκρατικές επιθέσεις. Εδώ είναι υπόκωφος και συνωμοσιολογικός, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο liberal.gr ο υπέροχος Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής δήμαρχος στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο δεν μπορεί πλέον να αποδοθεί σε έλλειψη ενημέρωσης. Ο κόσμος ξέρει. Εύκολα όμως πέφτει θύμα των δημαγωγών, των λαϊκιστών και όλων εκείνων που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να καλύπτουν τις δικές τους αποτυχίες. Τα fake news είναι η τέχνη της εποχής. Και την ασκεί αριστοτεχνικά τόσο η άκρα Αριστερά όσο και η άκρα Δεξιά. Ως γνωστόν, για όλα φταίει ο Σόρος.

Το έργο της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης είναι ως εκ τούτου επιτακτικό. Στη σημερινή 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς, η Ελλάδα αναπνέει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου προβάλλεται το επικό «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν, και στα Γιάννενα του Ελισάφ, όπου θα μιλήσει ο Τάσος Γιαννίτσης για την ηθική της ευθύνης και την ευθύνη της ηθικής. Ο πλανήτης αναπνέει στο Αουσβιτς, όπου γίνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 6 εκατομμύρια δολοφονημένων Εβραίων.

Ανάμεσα στους εκατό επιζώντες που θα είναι παρόντες, κι ένας Ελληνας: ο 95χρονος Μοσέ Αελιόν. Το τραγούδι του «Η Κοπέλα στο Λάγκερ», γραμμένο για την αδελφή του, αφιερώνεται εξαιρετικά σε εκείνο το 37,4% των συμπατριωτών μας.

Εκτύπωση στις: 2024-04-30
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=10879&export=print