Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»

Συμεών, Κεδίκογλου

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2021-06-01


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι το σύγχρονο ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα που θα συνομιλεί και θα εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τις παρυφές του Κέντρου.

• Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά κυρίως γιατί τώρα;

Για μένα που ανήκω στη δημοκρατική παράταξη, χαρακτηρίζομαι προοδευτικός και θεωρώ αντίπαλό μου τις πολιτικές της Δεξιάς, είναι χρέος μου να συστρατευτώ ώστε να εκφραστεί και εκλογικά αυτό που ιστορικά αποτελεί την κοινωνική πλειοψηφία στον τόπο μας και να φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί τώρα τα αδιέξοδα των πολιτικών τους θα γίνονται ορατά, τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης αλλά και της διεύρυνσης για την αντεπίθεση!

• Το εγχείρημα της διεύρυνσης δείχνει ωστόσο στάσιμο και επίσης αμφισβητείται από πολλούς εντός της Κουμουνδούρου. Εσείς ποια φυσιογνωμία πιστεύετε ότι πρέπει να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπενθυμίζω ότι η διεύρυνση άρχισε πολύ δυναμικά με τις περιοδείες του Αλ. Τσίπρα αν και αμέσως μετά τις εκλογές. Η πανδημία όμως ανέκοψε αυτή τη δυναμική καθώς και ανέβαλε το συνέδριο που θα είχε δρομολογήσει την πορεία. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξαναρχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι το σύγχρονο ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα που θα συνομιλεί και θα εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τις παρυφές του Κέντρου, που θα βλέπει τα πράγματα με το μάτι του αδικούμενου.

• Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τον προοδευτικό κόσμο; Γιατί όμως μέχρι σήμερα κόμματα όπως το Κίνημα Αλλαγής αλλά και οι ψηφοφόροι του δεν πείθονται για την ανάγκη ενός διαλόγου και μιας κοινής πορείας;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο φυσικός επικεφαλής και εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης. Η χαρισματική του επαφή με τους πολίτες και η δεδομένη υπεροχή του έναντι του πρωθυπουργού, που άλλωστε αποφεύγει τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, είναι πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Το δεύτερο που με ρωτάτε είναι πολυπαραγοντικό. Αφ’ ενός η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει δαιμονοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ: ακόμη και σήμερα του γίνεται περισσότερη κριτική απ’ ό,τι στην κυβέρνηση! Αφ’ ετέρου θεωρεί ότι εξαιτίας του έχασε τα εκλογικά του ποσοστά, που είναι μια λάθος ανάγνωση. Και τέλος, έχει επηρεαστεί από την ένταση και λεκτικές υπερβολές που υπήρξαν την «περίοδο των αντιμνημονίων». Αυτά όμως είναι λάθος να τα βλέπουμε ξεκομμένα από την εποχή τους. Και χρειάζεται να δούμε μπροστά γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα.

• Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζονται κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό. Πώς μπορεί αυτή η φαινομενική κυριαρχία τους να «σπάσει»;

Η πανδημία πάγωσε τον πολιτικό χρόνο για ενάμισι έτος και μαζί τη συνακόλουθη φθορά. Το διάστημα αυτό η κυβέρνηση μοίραζε χρήμα από το απόθεμα - έστω πολλές φορές και με λάθος τρόπο. Προσθέστε τη μιντιακή υπεροπλία που δημιούργησε και έχετε την απάντηση. Οι ρωγμές όμως άρχισαν και η φθορά σαν σαράκι θα τρώει το κλαδί και θα πέσει με πάταγο μπροστά στα πραγματικά προβλήματα.

• Πρόσφατα, επικριθήκατε για τη θητεία σας στο υπουργείο Παιδείας προ οκταετίας αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και την Τράπεζα Θεμάτων. Τι ισχύει και τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι το πολιτικό σας παρελθόν δεν συνάδει με το προοδευτικό στίγμα που θέλει να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το θέμα της διαθεσιμότητας για το οποίο πίεζε η τρόικα για ιδεοληπτικούς και τιμωρητικούς λόγους ήταν τόσο κομβικό και με τέτοιο πολιτικό κόστος, που δεν αντέχει στη λογική ότι θα μπορούσε να είναι αρμοδιότητα και πολύ περισσότερο απόφαση ενός υφυπουργού. Ο αρμόδιος τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης πίεζε τα υπουργεία για διαθέσιμους ζητώντας από το υπ. Παιδείας 2.000 άτομα!

Αντιδράσαμε λέγοντας ότι ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης έχει ιδιαιτερότητες. Αυτός ήταν και ο λόγος της σφοδρής κόντρας τότε Μητσοτάκη-Αρβανιτόπουλου. Για την Τράπεζα Θεμάτων είχε θεωρηθεί ότι θα έδινε ίσες ευκαιρίες σε φτωχούς μαθητές που δεν έχουν δυνατότητες φροντιστηρίων. Θυμίζω ότι η επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία το 2016 υπό τον καθ. Αντ. Λιάκο πρότεινε την επαναφορά της. Η ίδια αφετηρία για όλους, το νέο πλαίσιο για μαθητές ΑμεΑ, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και το παρατηρητήριο ενδοσχολικής βίας που αγωνίστηκα θεωρώ ότι είναι βαθιά προοδευτικά.


Εκτύπωση στις: 2024-04-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11843