Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δύσκολη εξομάλυνση ΗΠΑ-Ρωσίας

Γιώργος, Καπόπουλος

KReport, 2021-10-18


Μην περιμένετε αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ –Ρωσίας , έχει συσσωρευτεί Κόπρος του Αυγεία και χρειάζεται χρόνος. Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ, που έγινε με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ στην Μόσχα, επιβεβαιώθηκε αμέσως από τα γεγονότα. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της Νούλαντ από την Μόσχα παραλίγο να υπάρξει θερμό ναυτικό επεισόδιο στον Ειρηνικό όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα όπου αναχαιτίσθηκε από ρωσικό πολεμικό πλοίο και έτσι αποφεύχθηκε ο διεμβολισμός στο παρά ένα. Παρά την συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν τον Ιούνιο στην Γενεύη η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί σε μια γενικευμένη καχυποψία και τις δύο πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νούλαντ που πρωταγωνίστησε από το ίδιο αξίωμα στην κρίση της Ουκρανίας το 2013-14 (για όσους δεν το θυμούνται όταν ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο και σήμερα στην Αθήνα Πάγιατ της επεσήμανε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η Ε.Ε είναι δυσαρεστημένη για την παράκαμψη της στον χειρισμό της κρίσης πήρε την απάντηση « fuck the EU») επελέγη για την πρώτη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ουάσιγκτον-Μόσχας ως προς την στελέχωση των διαπιστευμένων διπλωματικών αποστολών της μιας χώρας στην άλλη Μετά από μια ένταση στην Ουκρανία στην αρχή της θητείας Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος πήρε την πρωτοβουλία για την συνάντηση της Γενεύης με τον Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ λίγες πριν να ανακοινώνει ότι η αμερικανική πλευρά αποδέχεται την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει απευθείας την Ρωσία με την Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ το παράδοξο που είχε καταγραφεί το 2014 όταν ΗΠΑ και Ρωσία συγκρούονταν μέσω αντιπροσώπων στην Ανατολική Ουκρανία και ταυτόχρονα συνεργάζονταν στην Συρία και στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους των Τζιχαντιστών συνεχίζεται και επαυξάνονται. Σήμερα η Μόσχα διαμηνύει στην Ουάσιγκτον ότι θέτει στην διάθεση της τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στην πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας των δύο χωρών για την αποτροπή μετατροπής του Αφγανιστάν σε βάση φιλοξενίας και εξόρμησης τρομοκρατών , όπως είχε γίνει στην πρώτη περίοδο του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 1996-2001. Εκεί που η υπέρβαση των ανταγωνισμών του παρελθόντος εκπλήττει είναι η κοινή στάση των δύο χωρών απέναντι στην εμπλοκή και παρουσία της Τουρκίας στην Συρία , στην Λιβύη και στον Καύκασο. Μια Ντε Φάκτο σύγκλιση που οδηγεί τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο στην δημοσίευση θεωριών κοινής αμερικανορωσσικής συνωμοσίας. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται αυτή την στιγμή για την αμερικανική πλευρά είναι αν η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Ρωσία μπορεί να κινηθεί σε ορατό χρονικό ορίζοντα ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω σύγκλιση και συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο μια δυναμική που θα επηρέαζε αποφασιστικά υπέρ της Κίνας τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον Ειρηνικό. To δίδυμο Νίξον Κίσινγκερ το 1971-2 προσέγγισε την Κίνα του Μάο για να διαπραγματευθεί στην συνέχεια από θέση ισχύος με την ΕΣΣΔ του Μπρέζνιεφ. Σήμερα η γενικευμένη ψυχροπολεμική αντιπαλότητα με την Ρωσία είναι ασύμβατη με την προσπάθεια του Μπάιντεν να επιδιώξει κατά προτεραιότητα την ανάσχεση της περαιτέρω ισχυροποίησης της Κίνας.


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12270