Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δεσμεύσεις ή υποσχέσεις

Ρένα, Δούρου

Αυγή της Κυριακής, 2021-10-31


«Είμαστε σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, κάτι που θα είναι τεράστια καταστροφή»

Η“τελευταία καλή ευκαιρία για την ανθρωπότητα” ξεκινά σήμερα. Στη Γλασκώβη διοργανώνεται η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ COP26 για την κλιματική κρίση και το ερώτημα που απασχολεί τον πλανήτη είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες, την ώρα που, όπως προειδοποιεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. “Είμαστε σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, κάτι που θα είναι τεράστια καταστροφή” προειδοποιούσε ο ίδιος πριν από έναν χρόνο σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το NBC News και το Noticias Telemundo.

Η εξ αναβολής, λόγω πανδημίας, φετινή διάσκεψη στοχεύει να βάλει τέλος ακριβώς σε αυτή την πορεία αύξησης κατά 3 βαθμούς της θερμοκρασίας του πλανήτη, με τις κυβερνήσεις να πρέπει να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έτσι ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος του γαλλικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Λόλα Βαλέχο, η παγκόσμια διάσκεψη είναι η πρώτη δοκιμασία αξιοπιστίας και μια συνεδρίαση - κλειδί σε ό,τι αφορά δύο διακυβεύματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το κλίμα: “τη δυναμική της συλλογικής φιλοδοξίας που προκάλεσε η Συμφωνία του Παρισιού και τη χρηματοδότηση του κλίματος που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις κατά την COP15 στην Κοπεγχάγη”.

Συγκεκριμένα, η ίδια έθεσε ορισμένα καίρια ερωτήματα από τα οποία θα κριθεί το αποτέλεσμα της διάσκεψης:

- “Θα υπάρξουν εθνικές δεσμεύσεις ή υποσχέσεις από παίκτες - κλειδιά, κυρίως την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία;”

- “Θα αποσαφηνιστούν τα κριτήρια για την εκπόνηση σοβαρών στόχων μηδενικών εκπομπών ανά χώρα;”

- “Θα υπάρξει αξιόπιστο σχέδιο στο τραπέζι για τα 100 δισ. δολάρια;”

- “Ποιες δεσμεύσεις θα αναληφθούν για την επιτάχυνση των αλλαγών στην πραγματική οικονομία, κυρίως για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, της μείωσης χρήσης άνθρακα, της μείωσης των εκπομπών μεθανίου;”

Τις απαντήσεις αναμένει ο πλανήτης και κυρίως οι λαοί των αναπτυσσόμενων χωρών, που, πέρα από τα άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά τους, υφίστανται έντονα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Σε ανακοίνωσή τους πάνω από 100 αναπτυσσόμενες χώρες, ο μισός πλανήτης, δήλωσαν ότι “η COP26 πρέπει να είναι σημείο - κλειδί για απτά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες δικαιολογίες για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική χρηματοδότηση”- πρόκειται για τη δέσμευση των πλούσιων χωρών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δέσμευση που έως σήμερα δεν έχει τηρηθεί...

Στις 12 Νοεμβρίου οι λαοί του πλανήτη θα ξέρουν αν αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις των χωρών που ευθύνονται περισσότερο για την υπερθέρμανση της Γης θα κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, όπως πραγματικά επιβάλλει η κλιματική κρίση. Ή αν θα περιοριστούν στα γνωστά κενά περιεχομένου λόγια.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12312