Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο αδιάβαστος

Ολύμπιος, Δαφέρμος

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2022-07-17


Θα περίμενε κανείς από έναν καθηγητή πανεπιστημίου (τον Αγγ. Συρίγο), που εξ ορισμού είναι ερευνητής, όταν μιλά να βασίζεται σε δεδομένα και επιχειρήματα και να έχει συνεκτικό λόγο – αν θέλει να σεβαστεί την ιδιότητά του. Οταν μιλά δε στη Βουλή για ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει να έχει διαβάσει έστω κάποια από τα σοβαρά κείμενα που έχουν γραφεί γι’ αυτά.

Η τοποθέτησή του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είχε κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Απλώς ήταν μια απλοϊκή, καφενειακού τύπου τοποθέτηση ιδεοληπτικού-ακροδεξιού χαρακτήρα. Είμαι περίεργος πώς δίδασκε τους φοιτητές του. Τα δόγματα και τα τσιτάτα είχαν τον πρώτο λόγο; Ο διάλογος, τα ερωτήματα και το άνοιγμα της σκέψης άραγε διώκονταν κατά τη διδασκαλία του; Ας είναι. Μια και τον βρίσκω αδιάβαστο, θα του πω μερικά βασικά πράγματα.

Η πολιτική επιστήμη λέει –οι συνάδελφοι του δηλαδή– πως ένα καθεστώς δεν μπορεί να κρατηθεί, όσα όπλα κι αν διαθέτει, αν δεν απολαμβάνει μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση – ας ανατρέξει στον Μάνεση. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου άνοιξε ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ κοινωνίας και χούντας. Το καθεστώς ήταν απολύτως απομονωμένο. Λειτουργούσε μόνο με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του και αυτό μέχρι πότε; Ηταν ένα μετέωρο καθεστώς. Και αυτό γιατί έσφαξε νέους ανθρώπους (τουλάχιστον 24 δολοφονημένοι), παιδιά της κοινωνίας που διαμαρτυρήθηκαν, εξεγέρθηκαν απολύτως ειρηνικά εναντίον της χούντας. Δεν είχαν ούτε καρεκλοπόδαρα. Μόνο φωνές και συνθήματα είχαν. Απέναντι τους, η χούντα αντιπαρέθεσε τανκς και βαριά όπλα, οπλισμένο στρατό και αστυνομία. Παρανοϊκή και εγκληματική ενέργεια.

Ως μετέωρο πια το καθεστώς αναζητά ερείσματα για τη νομιμοποίηση και μονιμοποίησή του. Θεώρησε ότι θα μπορούσε να χρεωθεί μια εθνική επιτυχία στην Κύπρο που θα του επέτρεπε τη σύνδεσή του με την κοινωνία. Η επιχείρηση κατέληξε σε τραγωδία και το καθεστώς κατέρρευσε.

ΥΓ. Το πραξικόπημα του Ιωαννίδη κατά του Παπαδόπουλου είχε αποφασιστεί τουλάχιστον έναν μήνα πριν, όπως καταθέτουν οι Ιωαννίδης, Γκιζίκης και άλλοι χουντικοί. Εξάλλου, δεν μπορεί να οργανωθεί πραξικόπημα μέσα σε μία εβδομάδα. Ας ανατρέξει, ο κ. Συρίγος, στην «Ιστορία της δικτατορίας» του Σ. Γρηγοριάδη. Ας μη βαρεθεί αυτή τη φορά.

Πρέπει να τελειώνει το ψέμα ότι το Πολυτεχνείο φταίει που ανατράπηκε ο Παπαδόπουλος άρα φταίει και για την Κύπρο. Ακροδεξιές ανιστόρητες και ανόητες αντιλήψεις.


Εκτύπωση στις: 2024-04-27
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12821