Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δικαιοσύνη παντού: Θέλουμε, ξέρουμε, μπορούμε

Στέργιος, Καλπάκης

Kontra News, 2022-09-25


Η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δημιούργησε αναβρασμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον επικοινωνιακό του μηχανισμό. Αναμενόμενο. Ήταν η τελευταία ΔΕΘ πριν τις εκλογές και είχε ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Ειδικά σε μια περίοδο που νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Δεν έχει μεγάλη σημασία να σταθούμε στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτά απαντήθηκαν με τον πλέον τεκμηριωμένο και αφοπλιστικό τρόπο από την πρώτη στιγμή και όπως δημοσιεύθηκαν έτσι μαζεύτηκαν άρον άρον. Έχει όμως σημασία να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία εύλογα θέτουν όσοι καλοπροαίρετα παρακολουθούν αυτόν τον διάλογο.

- Πρώτον, μπορούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας; Καταρχήν, όλοι πλέον αναγνωρίζουν και την ύπαρξη τους και την ανάγκη να φορολογηθούν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μετά από έντονες πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε στη Βουλή ότι θα τα φορολογήσει στο 90%. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ και εκτός αυτού έχει μειώσει δραστικά το ποσό τους με λογιστικά τερτίπια που βγάζουν μάτι. Συνεπώς, χρειάζεται και πολιτική βούληση να τα βάλεις με τους ισχυρούς που κερδίζουν σε βάρος της πλειοψηφίας, αλλά και τεκμηρίωση. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε πριν μερικούς μήνες αναλυτική έκθεση με τα υπερκέρδη η οποία βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να λέμε ότι θα φορολογήσουμε το 90% αυτών και θα εισφέρουμε στα δημόσια ταμεία 3,69 δισ. ευρώ.

- Δεύτερον, μπορούμε να πετύχουμε την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία; Εκείνοι το πέτυχαν με διαπραγμάτευση σε Σύνοδο Κορυφής επικαλούμενες επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με ιδιαιτερότητες στις χώρες αυτές. Μήπως, όμως, η Ελλάδα δεν έχει ισχυρά επιχειρήματα; Καταρχήν, την χρονιά 2020 – 2021 μείωσε απότομα την κατανάλωση λιγνίτη από 20% σε 10% και αύξησε υπέρμετρα την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Επίσης, ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει εδώ και μήνες με 62% για την Ελλάδα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 28%. Τέλος, στην Ελλάδα και σε άλλες τρεις μόνο χώρες χρειάζονται δύο κατώτατοι μισθοί για τον λογαριασμό ρεύματος. Επομένως, η κατάσταση επιβαρύνει υπέρμετρα τη χώρα μας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Πολύ σοβαροί λόγοι για να διεκδικήσεις και να πετύχεις αντίστοιχη εξαίρεση.

- Τρίτον, μπορούμε να επανακρατικοποιήσουμε την ΔΕΗ; Καταρχήν, μία σειρά από χώρες στην Ευρώπη προχωρούν σε κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται δημόσια εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γιατί, όμως, να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να την ιδιωτικοποιεί σε μία νύχτα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του δημοσίου και να μην μπορούμε να κάνουμε το αντίθετο προς όφελος του δημοσίου; Γιατί να δεχτούμε ότι “ρεαλισμός” είναι μόνο μια ΔΕΗ υπέρ των ιδιωτών μετόχων και των γαλάζιων “χρυσών” παιδιών και όχι υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;

Επομένως, το αίτημα “Δικαιοσύνη παντού” συνδυάζει την πολιτική βούληση με την αναγκαία γνώση και τεκμηρίωση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εφικτό. Με άλλα λόγια, θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Μοναδική προϋπόθεση για αλλαγή πολιτικής είναι η πολιτική αλλαγή. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή!


Εκτύπωση στις: 2024-04-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12905