Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Αστυνομικοί πυροβολισμοί και η επέλαση της alt-right ιδεολογίας

Γαβριήλ, Σακελλαρίδης

Αυγή της Κυριακής, 2022-12-11


Τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έχουν ξεκάθαρα δομικό χαρακτήρα. Εκπορεύονται σε μεγάλο βαθμό από το καθεστώς ατιμωρησίας που τα ακολουθεί, αφού σχεδόν ποτέ οι αστυνομικοί δεν λογοδοτούν στη Dικαιοσύνη με τους όρους που κάθε πολίτης θα λογοδοτούσε. Σχετίζονται με την ελάχιστη εκπαίδευση που λαμβάνουν τα αστυνομικά όργανα αλλά και με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας «τιμωρών υπεράνω οποιουδήποτε ελέγχου». Τα παραπάνω φαίνονται να παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, αφού έχει χυθεί άφθονο μελάνι από ανεξάρτητες Αρχές στην Ελλάδα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που τα τεκμηριώνουν.

Ο πρόσφατος, πισώπλατος πυροβολισμός στο κεφάλι του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη προστίθεται στη μακρά λίστα τέτοιων περιστατικών. Ας σταθούμε σε δύο πτυχές αυτού το περιστατικού που αναδεικνύουν βαθύτερα ζητήματα:

1. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τον δημόσιο λόγο της αστυνομίας σε μια Δημοκρατία θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι, αλλά με τις ανακοινώσεις έπειτα από συμβάντα αυθαιρεσίας η ΕΛ.ΑΣ. έχει κερδίσει επάξια την αμφισβήτηση και την αμφιβολία, ίσως και την εδραία πεποίθηση ότι τα συμβάντα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι τα περιγράφει. Από την υπόθεση του Ινδαρέ, από τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης τον Μάρτιο του 2021, τη σύλληψη του «Ινδιάνου», την εκτέλεση του Σαμπάνη και τον πισώπλατο πυροβολισμό του Φραγκούλη, όπως και σε πλήθος άλλων περιστατικών, όλες οι αρχικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφουν άλλα περιστατικά από αυτά που εντέλει αποδεικνύεται ότι συνέβησαν. Αυτή η συστηματική πλέον πρακτική τής ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνεται από τις δηλώσεις της πολιτικής της ηγεσίας που την επιβεβαιώνουν, ενισχύοντας το αίσθημα συγκάλυψης, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο λογοδοσίας. Αυτό έγινε και με την πρώτη ανακοίνωση για τον πυροβολισμό του Κ. Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο «πυροβολισμός» αντικαταστάθηκε με αναφορά σε ένα κάποιο όχημα που κατέληξε σε κάποιο τοιχίο.

2. Το επίδομα προς τους αστυνομικούς είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση να δοθεί την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο πυροβολισμός του Κ. Φραγκούλη δεν θεωρήθηκε σημαντικός για να αναβληθεί η ανακοίνωσή του. Μπορεί το επίδομα να έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά εκλογικής αριθμητικής, όμως η επιλογή τής χρονικής συγκυρίας αποτελεί ιδεολογική δήλωση-μήνυμα προς τους απανταχού «δικαιωματιστές» ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των αστυνομικών οργάνων χωρίς «ναι μεν, αλλά», χωρίς δεύτερες σκέψεις για τις αυθαιρεσίες και την αδικαιολόγητη βία, αποδεχόμενη πλήρως ότι μόνο τέτοια αστυνομία μπορούμε να έχουμε και ότι αν τέλος πάντων θέλετε να αντιμετωπίσουμε τα δομικά αυτά προβλήματα, αυτό θα σημάνει ουσιαστική κατάργηση της αστυνομίας.

Η ιδεολογική αυτή προσέγγιση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την alt-right της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Αποτελεί ακόμα επιπλέον άλμα απομάκρυνσης της χώρας από οποιαδήποτε έννοια φιλελεύθερης Δημοκρατίας.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι διευθυντής του Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=13011