Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος, Καπόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2023-03-13


Η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είχε προεξοφληθεί προφανώς από το Ισραήλ, που ήθελε να διατηρήσει την αξιοπιστία της δυνατότητάς του να μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ετσι μπορεί ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας να μην είναι πλέον ανοιχτός στη διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ με τελικό προορισμό το Ιράν, όμως το Τελ Αβίβ έχει διασφαλίσει νέα ασφαλή διαδρομή στην επικράτεια ενός νέου συμμάχου.

Εδώ και ενάμιση χρόνο το Ισραήλ, μαζί με την Τουρκία, ενισχύει, ανεφοδιάζει, εκπαιδεύει και στηρίζει παντοιοτρόπως τη στρατιωτική πυγμή του Αζερμπαϊτζάν χάρη στην οποία το Μπακού αποτρέπει κάθε σκέψη για δυνητική αντεπίθεση της Αρμενίας.

Μια ματιά στον χάρτη αρκεί για να αντιληφθούμε τι θέση έχουν πλέον στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ισραήλ κατά του Ιράν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία συνόρευε με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο με τη σειρά του συνόρευε με το Ιράν και πιο συγκεκριμένα με το Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν.

Ετσι, το μεν Ισραήλ παρακάμπτει την παρενόχληση που συνιστά για τα σχέδιά του η συμφιλίωση του Ριάντ με την Τεχεράνη και η δε Τουρκία εγγυάται την πρόσβαση του Τελ Αβίβ στο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα παραπάνω έχουν την έγκριση ή έστω τη σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ, οι οποίες, προφανώς, έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν, καθώς καταγράφουν την προσπάθεια του Ισραήλ να διασφαλίσει τη δυνατότητα προσβολής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ηδη η Τεχεράνη, που μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία απαρτίζουν την ομάδα της Αστάνα, έχει διαμηνύσει στην Τουρκία την έντονη δυσαρέσκειά της για τη συνεργασία της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ στον Καύκασο.

Τα παραπάνω είναι άκρως ανησυχητικά καθώς το Ιράν θα μπορούσε, πρώτον, να πλήξει στόχους εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να ενισχύσει την παραδοσιακή του σύμμαχο Αρμενία με οπλικά συστήματα, πολεμοφόδια αλλά και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Οταν το 2013 άρχισαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου συγκρούστηκε μετωπικά με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Θα δούμε σύντομα ένα ριμέικ του παραπάνω σκηνικού; Η επένδυση του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, αν μη τι άλλο, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να παρακολουθήσει ως παρατηρητής τη δυναμική της ανασύνθεσης των ισορροπιών και συσχετισμών δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που, τηρουμένων των αναλογιών, θα παραπέμπουν στη συνάντηση Μάο-Νίξον στο Πεκίνο πριν από 51 χρόνια.

Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=13167