Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ενοχλητική δημοσιογραφία

Παντελής, Μπουκάλας

Η Καθημερινή, 2023-05-26


Με την Ολλανδή δημοσιογράφο κ. Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, αρχές Νοεμβρίου του 2021, τα πράγματα ήταν εύκολα για τη μερίδα εκείνη των υπερασπιστών του περιβόητου brand name της χώρας, που, συρρικνώνοντάς το, το ταυτίζουν με την τηλεοπτική εικόνα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Την κήρυξαν ανθελληνίδα, χλεύασαν το κόκκινο καπέλο της, που το αντιμετώπισαν σαν τεκμήριο μπολσεβικοφροσύνης, και καθάρισαν. «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα στους πολιτικούς», είχε πει ο τότε πρωθυπουργός, ακούγοντας το ερώτημα «πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα push backs και για όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;». Και κρίνοντας προσβλητική την ερώτηση, απάντησε με ερώτηση: «Εχετε πάει στη Σάμο;».

Δυσκολότερα ήταν τα πράγματα στα τέλη του ίδιου εκείνου Νοέμβρη, σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Washington Post, στην κ. Lally Weymouth. «Η ελληνική Βουλή», είχε πει η Αμερικανίδα, «μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση “ψευδών ειδήσεων”. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;». «Αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο», είχε απαντήσει ο Μητσοτάκης, η Αμερικανίδα όμως επέμεινε, καίτοι δεν φορούσε κόκκινο καπέλο. «Γιατί το κάνετε αυτό; Η πλαγιά είναι ολισθηρή». Η πρωθυπουργική διαφυγή διά της κολακείας ήταν σχεδόν αναγκαστική: «Είστε μια έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψη την παρατήρησή σας».

Και όντως την έλαβε σοβαρά υπόψη του: Οι ενοχλητικές ερωτήσεις της κ. Weymouth δεν υπήρχαν στο ενημερωτικό σημείωμα που είχε διανείμει αμέσως μετά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε κρατήσει μόνον όσες ερωταποκρίσεις σχημάτιζαν ευνοϊκή για την κυβέρνηση εικόνα. Στο ΑΠΕ, που πέρασε στη δικαιοδοσία του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, σκέφτηκαν ράθυμα ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν δικό τους ρεπορτάζ και αρκέστηκαν να αναπαραγάγουν αυτούσιο το κυβερνητικό σημείωμα. Από το ΑΠΕ το άντλησαν και το αναμετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά (ή φιλομητσοτακικά;) μέσα, επίσης ράθυμα, λειτουργώντας (και) στην προκειμένη περίπτωση σαν μέσα υποπληροφόρησης.

Τρίτη ενοχλητική δημοσιογράφος, η Βρετανοϊρανή κ. Κριστιάν Αμανπούρ, που φαίνεται ότι πήρε γραμμή από την αναθεματισμένη Ολλανδή. Ρώτησε και αυτή για τα push backs, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, στο CNN. Αλλά κι αύριο μέρα είναι.


Εκτύπωση στις: 2024-05-02
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=13254