Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ισχύς στο εξωτερικό και ορθολογισμός στην Οικονομία

Βαγγέλης, Αρεταίος

KReport, 2023-06-04


Μια νέα Τουρκία, με πυλώνες την προβολή ισχύος - όπως ερμηνεύεται η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν της ΜΙΤ στο υπουργείο Εξωτερικών - και τον οικονομικό ορθολογισμό -όπως ερμηνεύεται η τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στο «τιμόνι» της οικονομίας – η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Ο Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται μια πολύ ιδιάζουσα επιλογή καθώς είναι ένας άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια συμβολίζει την επέκταση της τουρκικής ισχύος σε περιοχές και σφαίρες επιρροής που ποτέ δεν είχε στο παρελθόν. Η επιλογή Φιντάν δείχνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να εντείνει την δραστήρια εξωτερική πολιτικής μιας Τουρκίας, που αυτοχαρακτηρίζεται πλέον ως μεγάλη διεθνής δύναμη.

Τοποθετώντας στο ΥΠΕΞ έναν άνθρωπο της δράσης με πολλές δύσκολες αποστολές στο βιογραφικό του, ο Ερντογάν στέλνει ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία θα κινείται πλέον εντελώς ανεξάρτητα. Σε αντίθεση με το προφίλ του Ιμπραΐμ Καλίν, που αν γινόταν υπουργός Εξωτερικών, όπως αρχικά φημολογείτο, θα έδινε ένα σαφές μήνυμα μετριοπάθειας προς την Δύση, το προφίλ του Φιντάν δείχνει την πρόθεση της Τουρκίας του Ερντογάν να θωρακίσει το αναθεωρητικό και ισχυρό της ύφος.

Παράλληλα με αυτή την προβολή ισχύος, η τοποθέτηση του Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών στέλνει ένα σαφώς θετικό μήνυμα στις αγορές και σηματοδοτεί ενδεχομένως την αρχή μιας στροφής προς τον οικονομικό ορθολογισμό. Το μεγάλο πάντως ερώτημα στην Τουρκία όσον αφορά τον Σιμσέκ, είναι «μέχρι που θα τον αφήσει ο Ερντογάν να εφαρμόσει τις ορθολογικές του πολιτικές;».

Η αντικατάσταση του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας από τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ, εξ απορρήτων του Ακάρ, θεωρείται ότι σηματοδοτεί την συνέχιση και ενδεχομένως και την εντατικοποίηση της στρατιωτικοποίησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με έναν στρατό που δεν θα διστάζει να επεμβαίνει εκτός συνόρων.

Η αντικατάσταση του Σουλεϊμάν Σοϊλού από τον έπαρχο (vali) της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλίκαγια, δείχνει αρχικά ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Σοϊλού, πιθανότατα πήρε κάποια ανταλλάγματα για να δεχθεί να κάνει πίσω. Δείχνει επίσης και ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα λειτουργεί πλέον σαν μια «διοικητική μηχανή» καθώς ο Γιερλίκαγια προέρχεται από την διοίκηση και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο.

Πάντως ο Γιερλίκαγια είχε παρακολουθήσει στενά τις δικαστικές περιπέτειες του Εκρέμ Ιμάμογλου και δεν είναι λίγοι στην Τουρκία που θεωρούν ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα δικαστική επίθεση εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Στην Τουρκία, παρότι δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί, όλοι εικάζουν ότι επικεφαλής της ΜΙΤ θα είναι ο Ιμπραΐμ Καλίν, δείχνοντας έτσι ότι εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Ερντογάν.


Εκτύπωση στις: 2024-05-05
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=13270