Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή και γενναία πρόταση συνεργασίας του Σωκράτη Φάμελλου, έδειξαν ότι η υπόθεση των συνεργασιών θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόμασταν, παρά την πλειοψηφική της απήχηση στην κοινωνία.
Την επομένη της εκλογής του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος είχα γράψει στο Dnews ότι η συμμετοχή σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα απέδειξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει μία σταθερά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό». Επτά μήνες μετά, κάνοντας έναν ψύχραιμο απολογισμό του 5ου Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βούληση των μελών του κόμματος παραμένει η ίδια.
Όχι με την έννοια της κομματικής περιχαράκωσης και της αναδίπλωσης ως προς την ανάγκη των προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών. Αλλά με την έννοια ότι τα όποια επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να γίνουν πάνω σε σταθερό έδαφος. Εξάλλου, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Δύο δεδομένα των τελευταίων μηνών ενίσχυσαν αυτή την προσέγγιση.
Αφενός, τα πολιτικά αποτελέσματα από το κίνημα των Τεμπών και η ανάδυση δήθεν αντισυστημικών δυνάμεων, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι φυσιολογικό να οξύνει τα αντανακλαστικά συσπείρωσης των στελεχών και των μελών του κόμματος. Πολύ περισσότερο, όταν το κόμμα, η κυβέρνησή του 2015 - 2019 και ο ιστορικός του ηγέτης δέχονται σχεδόν καθημερινά τις πιο αισχρές επιθέσεις από την κυρία Κωνσταντοπούλου.
Αφετέρου, οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή και γενναία πρόταση συνεργασίας του Σωκράτη Φάμελλου, έδειξαν ότι η υπόθεση των συνεργασιών θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόμασταν, παρά την πλειοψηφική της απήχηση στην κοινωνία. Τελικά, κανένας πολιτικός χώρος δεν μπορεί να κρέμεται από τις διαθέσεις, τους συσχετισμούς και εν τέλει τις αποφάσεις άλλων κομμάτων. Και βεβαίως, δεν έχει καμιά υποχρέωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να απολογείται για άλλους.
Σε καιρούς ταραγμένους, όπως αυτοί που ζούμε, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται σταθερά σημεία αναφοράς και μία Αριστερά με σταθερό κοινωνικό προσανατολισμό. Να έχουν τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο ένα χέρι να κρατηθούν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την αναγκαιότητα όταν βλέπουμε την Ακροδεξιά και την αντιπολιτική να επελαύνουν παντού στον κόσμο πάνω στα συντρίμμια σοσιαλδημοκρατικών, αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο και στάση ευθύνης να υπάρχει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Από τη μία, είναι το μόνο κόμμα που τονίζει την ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής εναλλακτικής διεξόδου, σε αντίθεση με τη συναινετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας του «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» και το ΚΚΕ της δογματικής απόρριψης κάθε τέτοιας προοπτικής. Από την άλλη, είναι το μόνο κόμμα που έχει υπηρετήσει με ειλικρίνεια τη στρατηγική των συνεργασιών. Με λίγα λόγια, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να είναι ο καταλύτης της προοδευτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Εκτύπωση στις: 2025-06-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=13765