Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Mε την ευρωπαϊκή αριστερά ή με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ;

Γεράσιμος, Γεωργάτος

Αυγή, 2007-03-14


Όλοι θυμόμαστε ότι το κόμμα μας πανηγύριζε και θριαμβολογούσε για τις πρωτοβουλίες και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η σημερινή όμως ηγεσία και πλειοψηφία του ΣΥΝ φροντίζουν να μας θυμίζουν την ύπαρξή του όσο το δυνατό λιγότερο.

Στον επίσημο (αγγλόφωνο κυρίως) ιστότοπο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διαβάζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε, στις 23/2/07, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι « … εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις προσπάθειες της Αριστεράς και των κινημάτων για να συνεχίσει η κυβέρνηση Πρόντι αποτελεσματικά το έργο της. … τα κοινωνικά και τα αντιπολεμικά κινήματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κυβερνητικό έργο ως εναλλακτική απάντηση στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.». Σύμφωνα με τον αντίστοιχο ελληνόφωνο ιστότοπο που διατηρεί ο ΣΥΝ για το ΚΕΑ, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αδιαφόρησε για τις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις. Η σχετική ανακοίνωση απουσιάζει, ενώ προβάλλονται δύο ανακοινώσεις που αφορούν την υποστήριξη στις εγχώριες κινητοποιήσεις για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Πρόκειται για προφανή αντιδημοκρατική πρακτική επιλεκτικής ενημέρωσης αναλόγως με «τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς υμών» και απολύτως σύμφωνη με την πλειοψηφική μονομανία απαξίωσης και καταδίκης κάθε “μιαρού” κεντροαριστερού κυβερνητικού εγχειρήματος.

Στις 12 – 14/1/07, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το Συμβούλιο των Αρχηγών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ. Και πάλι από τον επίσημο ιστότοπο του ΚΕΑ πληροφορούμαστε ότι στην εν λόγω Σύνοδο μεταξύ άλλων το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας παρουσίασε και έθεσε σε δημόσιο και κομματικό διάλογο ένα δεκασέλιδο περίπου σχέδιο εναλλακτικής Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Εννοείται ότι περί αυτού ουδέν αναφέρεται στον ελληνόγλωσσο ιστότοπο του ΚΕΑ και φυσικά ουδεμία επίσημη κομματική ενημέρωση υπήρξε, παρά τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ίδιου του προέδρου του ΣΥΝ. Αφού ματαίως το αναζητήσαμε μέσω ΣΥΝ, το παραλάβαμε ηλεκτρονικά εντός δεκαλέπτου μετά από επικοινωνία με το αδελφό γερμανικό κόμμα. (Πλήρης μετάφραση στα ελληνικά στη διάθεση όποιου το επιθυμεί). Πρόκειται για κείμενο εξαιρετικά ισορροπημένο, αντιπροσωπευτικό και χαρακτηριστικό μιας σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς. Χωρίς να φείδεται σε οξύτητα κριτικής για τη νεοφιλελεύθερη στροφή της Ε.Ε από το 1987 και εξής, αναγνωρίζει ταυτόχρονα τα θετικά της επιτεύγματα και τη συμβολή της στη μεταπολεμική επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη. Στις προτάσεις που διατυπώνει για τους βασικούς προσανατολισμούς ενός Συντάγματος της Ε.Ε περιγράφεται όχι μια γενικώς «άλλη Ευρώπη», αλλά μια εφικτή Ευρώπη κοινωνική και οικολογική, με κατοχυρωμένα τα θεμελιώδη δικαιώματα, με εναρμονισμένες πολιτικές, δημοκρατικά μεταρρυθμισμένους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς (Ε.Κ.Τ, Συμβούλιο, Επιτροπή, Κοινοβούλιο), με δικό της αυτόνομο αμυντικό σύστημα και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Δεν παραλείπει βεβαίως να διατυπώσει και σκέψεις για μια δημοκρατική μέθοδο συγκρότησης και υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Για τη σχετική Σύνοδο του ΚΕΑ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, (15/1/07), μας ενημερώνει μόνο για τη συνέντευξη τύπου των επικεφαλής, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως το σημερινό ευρωσύνταγμα είναι νεκρό, ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει γενικώς αντινεοφιλελεύθερα και αντινατοϊκά. Και ενώ συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, ο σ/φος Πρόεδρος αντί και άλλων πρωτοβουλιών του ΚΕΑ πρόκρινε και πρότεινε μόνο να υπάρξουν πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα!

Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα επιλεκτικής ενημέρωσης και απόπειρας συγκάλυψης απόψεων και γεγονότων που δεν ευθυγραμμίζονται με ό,τι θεωρεί «αριστερό» η σημερινή πλειοψηφία. Τα λίγα που αναφέρθηκαν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες περί αλλοίωσης και φυσιογνωμικής μετάλλαξης του ΣΥΝ. Γιατί φυσικά, μόνο απεκδυόμενος τον αριστερό ευρωπαϊσμό του μπορεί ο ΣΥΝ να συμμαχήσει με πολιτικούς φορείς που τα κείμενά τους στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα τους αποπνέουν τα πάλαι ποτέ «έξω η ΕΟΚ των μονοπωλίων» ή «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Γι` αυτό, και ενόψει διαρκούς συνεδρίου, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κείμενο «Διακήρυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνολική αντίληψη περί συμμαχιών και πολιτικού προσανατολισμού που εκφράζεται μέσω ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί σε υποχώρηση και μετάλλαξη τον ΣΥΝ και γι` αυτό συναντά την αντίθεση της ανανεωτικής πτέρυγας και σημαντικού μέρους του κόσμου της ευρύτερης αριστεράς που απαιτούν άμεση συνεννόηση για αναπροσανατολισμό των κατευθύνσεών μας εν όψει και των εκλογών.

*Μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε Α΄ Αθήνας

και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ

Εκτύπωση στις: 2024-04-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1690