Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

ΛΑΟΣ και ΚΚΕ

Μάκης, Κοψίδης

Ελευθεροτυπία, 2007-06-12


Η διείσδυση του Γ. Καρατζαφέρη σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του. Η κόντρα αναμφίβολα θα συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Πώς όμως γίνεται να υπάρχει κοινή εκλογική βάση μεταξύ δύο κομμάτων εντελώς διαφορετικών από ιδεολογική και φυσιογνωμική άποψη; Η αιτία δεν μπορεί να αναζητηθεί σε συμφωνίες ή συνωμοσίες μεταξύ κομμάτων, αλλά σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις που θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές. Η παγκοσμιοποίηση, αρέσει - δεν αρέσει, είναι μια πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα αρνούνται και τα δύο κόμματα. ΛΑΟΣ και ΚΚΕ έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά φοβική στάση σε ό,τι υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Είτε αφορά την Ε.Ε. είτε άλλον υπερεθνικό οργανισμό. Το «έθνος-φρούριο» δεσπόζει στις αναλύσεις τους και αποτελεί αφετηρία για πολιτικές τους θέσεις. Και τα δύο κόμματα είναι γαντζωμένα στη λογική της εθνικής περιχαράκωσης. Πηγή όλων αυτών είναι η θεοποίηση της θεωρητικής αντίληψης περί «έθνους - κράτους». Πρόκειται για θεωρητική θέση που στο μεν ΛΑΟΣ είναι θεμελιακή, ιδρυτική αρχή, στο δε ΚΚΕ είναι αποτέλεσμα της θεωρητικής αναδίπλωσης που συντελέστηκε στο κόμμα μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού».

Σημασία έχει ότι από τη συγκεκριμένη θεωρητική προσέγγιση, τα δύο κόμματα, για ορισμένα πολιτικά ζητήματα, ενώ ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και άλλες προθέσεις, καταλήγουν στον ίδιο κοινό παρονομαστή αναφορικά με την επιχειρηματολογία τους. «Τα παπαγαλάκια της νέας τάξης πραγμάτων», «οι υποτακτικοί των Αμερικανών» είναι μερικά μόνο από τα πολιτικά εφόδια που και τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν συχνά - πυκνά για να θεμελιώσουν την επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους. Αν κάποιος παρακολουθήσει συστηματικά την επιχειρηματολογία τους, θα διακρίνει ότι συγκλίνουν στο ότι κάπου, κάποιοι εξυφαίνουν μια πλανητική συνωμοσία κατά των Ελλήνων. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ποια πραγματικά είναι η αιτία για τη δημιουργία κοινής εκλογικής βάσης μεταξύ των δύο κομμάτων. Είναι τελικά το έδαφος μιας συντηρητικοποίησης που αναπαράγεται από θεωρητικές και πολιτικές θέσεις.

Οσον αφορά τις εικασίες ότι ένα κόμμα βάζει άλλο κόμμα να κόψει ψήφους από κάποιο άλλο κόμμα, μπορεί να φαντάζουν εύπεπτες, δεν αντέχουν όμως σε καμία πολιτική ή θεωρητική ανάλυση. Περισσότερο προσεγγίζουν την μπακάλικη αντίληψη της πολιτικής.

* Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Εκτύπωση στις: 2024-04-27
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1871