Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι αγώνες να μη διασπούν την κοινωνία

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στην Δήμητρα Κατσιμέντε-Λαμπροπούλου, Αδέσμευτος της Κυριακής, 2010-08-01


-Η Δημοκρατική Αριστερά είναι πλέον γεγονός, πως βλέπετε την πορεία σας και ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον λαό;

Με την ίδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» διεκδικούμε τη σύγχρονη, δημοκρατική Αριστερά.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Οι πολιτικές μας παρεμβάσεις και επιλογές γίνονται από θέση ευθύνης για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας, με απόρριψη της πολιτικής που καλλιεργεί καταστροφικά αδιέξοδα.

Η ανταπόκριση της κοινωνίας είναι θετική. Με σύνεση αντιμετωπίζουμε σημαντικές συσπειρώσεις πολιτών στη «Δημοκρατική Αριστερά», που ήδη καταγράφονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες διεκδικούν την υπεύθυνη πολιτική, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, με το πολιτικό σκηνικό να αποσυντίθεται. Οι παθογένειές του, ο συγκεντρωτισμός του, οι πελατειακές του λειτουργίες, η διαφθορά που εξέθρεψε, η οικονομική του πολιτική που οδήγησε την κοινωνία σε αδιέξοδα, η παραοικονομία, το οδηγούν σε επιταχυνόμενη απαξίωση. Η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών θα κριθεί από το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκούν και προωθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Και προφανώς αυτό αφορά και τη Δημοκρατική Αριστερά.

- Ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα, θα μπορέσετε να καλύψετε τον ευρύ χώρο ,που εκ των πραγμάτων δημιουργείται, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ;

Με την ίδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» διεκδικούμε τη σύγχρονη, δημοκρατική, μεταρρυθμιστική Αριστερά. Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί, με τον προγραμματικό μας λόγο, τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να πείθουν τους πολίτες. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με δυσβάσταχτη την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με τεράστια και άδικα τα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, επιβάλλει ιδιαίτερα καθήκοντα για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά. Αυτά τα καθήκοντα τα αναλαμβάνουμε. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε τη δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

-Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με την καθημερινή επαναστατική τους συμπεριφορά, κλείσιμο δρόμων, λιμανιών, ξενοδοχείων, αρχαιολογικών χώρων, προβληματίζουν αρνητικά μεγάλα στρώματα του λαού μας, εσάς ποια είναι η θέση σας σε αυτά;

-Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται και να κινητοποιούνται για να αποκρούουν ρυθμίσεις που τους περιθωριοποιούν, απομειώνουν την αμοιβή της εργασίας τους και περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματά τους. Είναι δικαίωμά τους να αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, που, πολλές φορές, αρνείται την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων και ενεργεί ισοπεδωτικά με γενικόλογη αναφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος όμως, θα πρέπει να εντάσσονται σ’ ένα συνολικό σχεδιασμό, που δεν θα τροφοδοτεί ενδοκοινωνικές αντιθέσεις, με κίνδυνο να αποδυναμώνεται το περιεχόμενο και η στόχευσή τους. Οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να μη δημιουργούν αντιπαλότητες μεταξύ των πολιτών, οι οποίες εν τέλει διασπούν την αναγκαία ενότητα και, ουσιαστικά, τεμαχίζουν την κοινωνία, με παρούσα την οικονομική κρίση.

-Μετά από τους νόμους που ψηφίστηκαν και τα μέτρα που πάρθηκαν, θα σωθεί η Οικονομία μας;

- Η αντιμετώπιση της κρίσης αναμφισβήτητα προϋποθέτει μείωση του ελλείμματος και συγκράτηση του χρέους, τα οποία δεν πρέπει να φορτώνονται κυρίως ή αποκλειστικά στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, αλλά να συνδυάζεται με βαθειά αλλαγή του σπάταλου κράτους, με αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, με δίκαιο φορολογικό σύστημα, με πάταξη της διαφθοράς. Οι καθυστερήσεις σ΄ αυτούς τους τομείς είναι μεγάλες και ανησυχητικές. Ταυτόχρονα, η παραγωγική διαδικασία είναι σε δραματική ακινησία και πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ξεκινήσει. Διαφορετικά, η έξοδος από την κρίση θα είναι μια μακρά και επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.


Εκτύπωση στις: 2024-04-30
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4933