Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Aνασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

ΠΑΡΟΝ, 2011-09-25


Μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος καταγράφεται παντού η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση σ΄αυτή την αναγκαιότητα. Για τον χώρο αναφοράς και παρουσίας της, για τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο διατυπώνει στην ελληνική κοινωνία ένα πολιτικό σχέδιο: Αυτό της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.

Στηριζόμαστε στην εκτίμηση ότι ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση.

Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς είτε σε παλαιοκομμουνιστικές και άκρως αντιευρωπαϊκές θέσεις, είτε σε θέσεις μαξιμαλιστικού ριζοσπαστισμού, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική, προοδευτική αντιμετώπιση και διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό.

Ξεκινάμε τη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που εμπνεύστηκαν από τα οράματα της μεγάλης αλλαγής και βιώνουν σήμερα τη διάψευση των ελπίδων τους. Τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας. Να αναθερμάνουμε την ελπίδα για τη χώρα, για τη κοινωνία, για το δημοκρατικό σοσιαλισμό. Μπορούμε να πετύχουμε την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση ενός πολιτικού χώρου ο οποίος θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζουμε τις διαφορές, τις δυσκολίες, τις υποκειμενικές δεσμεύσεις. Είναι όμως επείγουσα ανάγκη η σοσιαλιστική δημοκρατική Αριστερά να γίνει φορέας πολιτικών ανακατατάξεων πέρα από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, τις αδιέξοδες και αντικοινωνικές επιλογές του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπέρ ενός προγράμματος ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών καθώς και πέρα από τη ρητορική μιας Αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν.

Μας ερωτούν, καλόπιστα, πολλοί/ές από τον χώρο της αριστεράς, ενταγμένοι/ες ή μη: «Μα γιατί, αφού είναι απόλυτη ανάγκη να ανατραπεί σε κάθε περίπτωση αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν ενώνεστε σε ένα ευρύτατο μέτωπο ανατροπής, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων πέραν των κυβερνητικών και, προφανώς, πέραν της δεξιάς- κεντροδεξιάς; Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πολιτική δύναμη του διαλόγου, της επιδίωξης των συγκλίσεων, γιατί απορρίπτει ένα τέτοιο σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει και εναλλακτική δύναμη εξουσίας;»

Ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να συμβάλλουμε στο να γεννηθούν φρούδες ελπίδες, που όταν, συντόμως, αποδεικνύονται ατελέσφορες, γεμίζουν με περισσή απογοήτευση τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες!

Ένα τέτοιο σχήμα, από τα πράγματα, και αφού η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΚΚΕ, αυτοαποκλείεται…αποζητώντας τη «λαϊκή ενότητα» …με τον εαυτό του, ξεκινάει με μια πρώτη αποδυνάμωσή του. Και αυτό δεν είναι δυνατόν να το παραβλέπουμε!

Αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις, πέραν από τη δυνατότητα να συμπλεύσουν σε κοινή δράση και πρωτοβουλίες για συγκεκριμένους στόχους, δεν μπορούν να συγκλίνουν σε μια πολιτική πλατφόρμα, πολύ περισσότερο σε ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα αποτελεί και πρόταση εξουσίας! Για το κατανοητό του λόγου, ας υπενθυμίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που απεχώρησαν από τον ΣΥΝ και συγκρότησαν μαζί με άλλους/ες τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ το έπραξαν ακριβώς γιατί θεωρούσαν ότι η στρατηγική επιλογή του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε τη συνειδητή επιλογή προς τον αριστερισμό και την αυτοπεριθωριοποίηση της πολιτικής του. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα!

Επομένως, αν αυτός ο συλλογισμός είναι ορθός- και πιστεύω ότι είναι- τότε αυτό που θα απομένει για να συγκροτήσει αυτό το «μέτωπο» δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από περιορισμένες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Το «μέτωπο» αυτό δεν θα αποδώσει και εκλογικά τίποτε περισσότερο από το άθροισμά τους συν κάτι, μια και η κινούσα δύναμη σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος!

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα εργαστεί αποφασιστικά για το πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, ως αναγκαία συμβολή για άλλο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες, την κοινή δράση στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και την αναζήτηση ενός νέου μεταρρυθμιστικού ορίζοντα για το μέλλον της χώρας.

Για τη μετακίνηση της πολιτικής από τη συντηρητική θέση, που σήμερα βρίσκεται, προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.


Εκτύπωση στις: 2024-12-03
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6216