Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ στην δημοσκόπιση της PUBLICISSUE(μάρτιος 2012)

Η ΔΗΜΑΡ σταθερά δεύτερη με 16%

Η Καθημερινή της Κυριακής, 2012-03-04


Αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και συνθήκες που καθιστούν δυσχερέστερη την επίτευξη αυτοδυναμίας προκαλούν η υπερψήφιση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, όπως αναδεικνύεται από το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.

Η Ν.Δ. διατηρεί αδιαμφισβήτητη πρωτοπορία, ωστόσο μοιάζει να «πληρώνει» τη στήριξη των σκληρών μέτρων για εργασιακά και συντάξεις, καταγράφοντας απώλειες τριών μονάδων, συγκριτικά με τις αρχές Φεβρουαρίου. Η εκλογική της επιρροή εκτιμάται στο 28%. Την ίδια στιγμή οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του κ. Π. Καμμένου, που θεωρητικώς επιδιώκουν να προσελκύσουν τους αντιμνημονιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους, καταγράφουν, στην παρθενική τους εμφάνιση σε δημοσκόπηση, ένα ποσοστό περί το 4% που, εφόσον επιβεβαιωθεί, τους διασφαλίζει την είσοδό τους στη Βουλή. Ενισχυμένη εμφανίζεται και η Χρυσή Αυγή (3,5%), γεγονός που φαίνεται να «πληρώνει» ο ΛΑΟΣ, τα ποσοστά του οποίου εξακολουθούν να περιορίζονται, φθάνοντας το 4%.

Στην Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ανακτά ελάχιστο τμήμα των απωλειών και φθάνει στο 11% (8% προ μηνός) αλλά παραμένει τέταρτο κόμμα σε εκλογική δύναμη. Ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάσσει το Βαρόμετρο στη Δημοκρατική Αριστερά (16% έναντι 18%), ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (12%) και το ΚΚΕ (11%). Εντός Κοινοβουλίου, με 4%, εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Τα δεδομένα αυτά προοιωνίζονται εννεακομματική Βουλή, με πέντε σχηματισμούς από το κέντρο προς αριστερά και επιπλέον τέσσερις από το κέντρο και δεξιά του εκλογικού φάσματος, ενώ επίκειται και η ανακοίνωση νέων σχημάτων. Σε αυτό το μελλοντικό κοινοβουλευτικό τοπίο, και με δεδομένο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία υπό την κ. Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμάται εκτός Κοινοβουλίου με 2%, τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο και θεωρητικώς έχουν προϋποθέσεις συνεννόησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι μόνον η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τα καταγραφόμενα ποσοστά τους επιτυγχάνουν –αθροιστικά– αυτοδυναμία. Το νέο αυτό σκηνικό, χωρίς βέβαια να μπορεί να εκτιμηθεί η πόλωση των τελευταίων προεκλογικών ημερών, δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το 52% των πολιτών εμφανίζεται να διαφωνεί με την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου έναντι 38% που συμφωνεί. Περιορίζονται, πάντως, τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τυπικής χρεοκοπίας (46% έναντι 60% τον Σεπτέμβριο του 2011), καίτοι το 10% θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Υπό το βάρος των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, η δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης συνεργασίας φθάνει στο υψηλότατο 87%, σε ιστορικά υψηλό καταγράφεται το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατυπώνεται από το 59% των ερωτηθέντων, ενώ μειώνεται και η τάση για αποχή.

Αντέχει η εικόνα Παπαδήμου

«Κόντρα» στην εικόνα της κυβέρνησης είναι η δημοτικότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου, η οποία και παραμένει υψηλή, καθώς θετική γνώμη εκφράζει το 45% των πολιτών. Παράλληλα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος εμφανίζεται ο κ. Φ. Κουβέλης (52%), ακολουθεί ο κ. Γ. Δημαράς (ωστόσο, η επιρροή του Αρματος εκτιμάται μόλις σε 1%) και ο κ. Αλ. Τσίπρας, με σημαντικές πάντως απώλειες. Σχεδόν σταθερή, παρά την κάμψη της Ν.Δ., εμφανίζεται η δημοτικότητα του κ. Αντ. Σαμαρά (30% θετικές γνώμες), στοιχείο απολύτως ενθαρρυντικό για τη Συγγρού η οποία θα προβάλλει προεκλογικά την εικόνα του ως μελλοντικού πρωθυπουργού. Ανάλογη αυτής του κόμματός του είναι η πορεία της δημοτικότητας του κ. Γ. Καρατζαφέρη (17% θετικές γνώμες, -9 μονάδες) ενώ στο 7% συρρικνούνται οι θετικές απόψεις για τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6605