Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η ΚΠΕ απέρριψε την πρόταση της Νομαρχιακής Α΄Αθήνας

Με 66 ψήφους υπέρ, 33 ψήφους κατά και 2 λευκά

2005-11-07


Με πρόταση του Αλ. Αλαβάνου η ΚΠΕ απέρριψε την πρόταση της Νομαρχιακής Α΄Αθήνας για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας τον Μ. Παπαγιαννάκη.

Με 66 ψήφους υπέρ 33 ψήφους κατά και 2 λευκά υιοθέτηση την πρόταση του προέδρου, που ζήτησε την μή επικύρωση θεωρώντας ότι υπάρχει πολιτικό σκεπτικό που δεν καλύπτεται από την πρόταση της Νομαρχιακής.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης υπογράμμισε ότι «με την απόφασή της αυτή η ΚΠΕ τελείωσε τις εργασίες της»

Ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε εν συνεχεία να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για την υποφιότητα Αλ. Τσίπρα.

Στην παραπέρα διαδικασία των ψηφοφοριών αρνήθηκε να συμμετάσχει η μειοψηφία.

Ο Γ. Μπαλάφας, μιλώντας εκ μέρους της μειοψηφίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ΚΠΕ κατά πλειοψηφία δεν επικύρωσε την απόφαση, για τον σ. Μ Παπαγιαννάκη, της Ν.Ε. Α΄ Αθήνας, που είναι η αρμόδια οργάνωση για το Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Εκ μέρους των συντρόφων που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της απόφασης Νομαρχιακής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στη συνέχεια των εργασιών της Κ.Π.Ε. και δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Αλ. Τσίπρα.»

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ τελικώς υπερψηφίστηκε.



Μετά την ψηφοφορία για την μη επικύρωση της απόφασης της Ν.Ε. της Α΄ Αθήνας, ο Μ. Παπαγιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην συνεδρίαση της ΚΠΕ:

Σας είχα πει –και το ξέρατε όλοι- ότι στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου, στην οποία ενεπλάκην ως υποψήφιος, θα πάω μέχρι το τέλος. Νομίζω με την απόφαση που μόλις πήρατε έχει έρθει το τέλος. Νομίζω πρέπει να είναι σαφές.

Θέλω απλώς να επωφεληθώ από την ευκαιρία να πω δύο-τρία πράγματα:

Πρώτον, ένας σταθμός μεγάλης ενημέρωσης μεταδίδει από το πρωί ότι, μετά την απόφαση αυτή, θα παραιτηθώ από την ΚΠΕ. Είναι ο Σκάι. Δεν με γνωρίζει φαίνεται καλά ο σταθμός. ΄Η δεν ξέρω ποιος… Ξέρει καλά ότι εγώ δεν παραιτούμαι ποτέ. Πρέπει όμως κάποιος να έδωσε αυτή την πληροφορία. Και θα έπρεπε να ντρέπεται, γιατί προφανώς ο δημοσιογράφος έκανε καλά τη δουλειά του. Αυτό είναι το ένα σημείο.

Δεύτερον, θεωρώ, σε βάση εντελώς προσωπική, την ανάγκη να σας εκμυστηρευθώ με δύο φράσεις δύο πράγματα: Η πρώτη συζήτηση για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στην ευρωομάδα μας εδώ και περίπου 10 χρόνια. Δεν θυμάμαι αν έγινε στο γραφείο της ή στην ολομέλεια. Την πρόταση για να γίνει Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την έκανε ο υποφαινόμενος. Και τότε δεν έγινε δεκτή. Την αρνήθηκαν θεωρώντας ότι αυτό είναι ενσωμάτωση στην Ευρώπη… Αυτά που λέει το ΚΚΕ δηλαδή, πλην των συντρόφων από την Ισπανία, που είχαν κάποιο προβληματισμό.. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα τότε, γιατί δεν ήθελε το ΚΚΕ, το κατάγγελνε ως κόλπο της Ε.Ε. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας. Το αν πήγα ή δεν πήγα στο συνέδριο της ΚΕΑ είναι εντελώς δευτερεύον, το βρίσκω προσχηματικό και το βρίσκω και απαράδεκτο. Και άλλοι σύντροφοι δεν ήταν και δεν θέλω να τους πω. Ας σηκωθεί κάποιος ως αλληλεγγύη και ας πει γιατί δεν ήταν. Δεν θέλω να συνεχίσω.

Δεύτερον. Βαρέθηκα να ακούω για τα κινήματα και την συμμετοχή του καθενός στα κινήματα. Δεν ήθελα να απολογηθώ, γιατί το θεωρώ πάρα πολύ μικρό να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Αλλά το παραάκουσα και το άκουσα και με την μορφή, ότι: «εσύ που δεν ήσουν στα κινήματα».

Θα δημοσιεύσω τον κατάλογο των κινημάτων, των πραγματικών κινημάτων, εντός και εκτός Ελλάδος, εντός και εκτός Ευρώπης, στα οποία έτυχε να παρασταθώ, ως αριστερός κοινοβουλευτικός και ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού ή θεωρώντας ότι εκπροσωπώ τον ΣΥΝ, γιατί πολλές φορές δεν τον εκπροσωπούσα.

Κωμικό με θεωρούσαν κάποτε στην Π.Γ. όταν μίλησα για πρώτη φορά για το Πόρτο Αλέγκρε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ΄ αυτού. Απλώς για την ιστορία, γιατί πολλές φορές γράφεται πολύ στραβά η ιστορία.

Θεωρώ ότι με την απόφαση που πήρατε τώρα και που θα ψηφίσουμε συνολικά, η ΚΠΕ τελείωσε τις εργασίες της. Γι αυτό συνεκλήθη και νομίζω ότι, μετά από κάποιους δισταγμούς και ταλαντεύσεις, ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. ‘Ετσι έπρεπε, έτσι έλεγε το καταστατικό μας και τηρήθηκε. Και γι αυτό οφείλω να μπω μπράβο σ΄ εκείνους που αλλάξανε γνώμη. Σώσαμε την σοβαρότητα του κόμματος. Όλοι μαζί.

Τώρα, από δω και πέρα, το να προχωρήσουμε και σε άλλα πράγματα ως ΚΠΕ θεωρώ ότι είναι στο όριο της νομιμότητας, έστω και με την πολύ καλύτερη διατύπωση που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος, ότι είναι μια πρόταση της ΚΠΕ, ότι διατυπώνει μια γνώμη κλπ Πολιτικό σώμα είναι η ΚΠΕ, όποια γνώμη θέλει εκφράζει.

Απλώς θεωρώ ότι, επειδή αυτή η γνώμη απευθύνεται στα μέλη του κόμματος κι επομένως δεν πάει στη Ν.Ε. –η οποία από το Καταστατικό είναι αρμόδια. Θεωρώ ότι είναι στα όρια της νομιμότητας. Θα σας διευκολύνω πάρα πολύ. Δεν είμαι υποψήφιος από δω και πέρα.

Όταν λέω ότι δεν είμαι υποψήφιος παντός καιρού, δεν εννοώ ότι δεν πάω κόντρα στον καιρό. Ίσα-ίσα. Δεν πάω με τον καιρό εκείνον που το γουστάρουν όποτε τους βολεύει. Αυτό να γίνει σαφές.

Επομένως θα σας έλεγα. Μην προχωρήσετε. Στο όριο της νομιμότητας είναι. Δεν θέλω μικρότητες. Δεν πρόκειται να κάνω θέμα εγώ και φαντάζομαι και κανένας άλλος –και καλώ τους συντρόφους μου να μην κάνει κανένας άλλος- για τέτοια μικρά ζητήματα. Στο κάτω-κάτω μια πλειοψηφία υπάρχει, ας κάνει ό,τι θέλει. Όμως ας το κάνει χωρίς εμένα.

6/11/05 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρεμβάσεις μελών της ΚΠΕ

Σοφία Ανδριοπούλου: Η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά πολιτικού πλαισίου, το οποίο βέβαια όλοι εμείς, οι μερικώς ή καθόλου ηλικιακά ανανεωμένοι διαμορφώσαμε. Υπάρχουν σύντροφοι μεγαλύτερης ηλικίας πολύ πιο ανανεωτικοί και προοδευτικοί από νεολαίους των 20 και 30 ετών. Δημιουργούνται ερωτήματα μάλλον ρομαντικά και αφελή. Πότε πρέπει να ενεργεί ένα μέλος πιστά στο γράμμα του νόμου, του δικού μας καταστατικού, και πότε όχι; Μπορεί κανείς να κάνει κριτική, θετική ή αρνητική, στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Ένα βασικό ζητούμενο σε μία συμμαχία, κυρίως πολιτικής, είναι οι προγραμματικές θέσεις ή τα πρόσωπα; Και αλήθεια πότε θα μιλήσουμε για το πολιτικό πρόγραμμα, πριν ή μετά τις εκλογές;

Στέφανος Μπαγεώργος: Η πλειοψηφία της ΚΠΕ, με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, δίνει το δικαίωμα σε όσους συμφωνούμε με την πρόταση για τον Μ. Παπαγιαννάκη να ισχυριζόμαστε ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς του είναι αποκλεισμός της αντίθετης άποψης. Ειπώθηκε και γράφτηκε ότι όσοι δεν συμφωνούν με την απόφαση και τον πολιτικό προσανατολισμό του συνεδρίου δεν μπορούν να εκπροσωπούν δημόσια το κόμμα. Ταυτόχρονα το μοναδικό επιχείρημα υπέρ του Α. Τσίπρα είναι η ταύτισή του με τις απόψεις της συνεδριακής πλειοψηφίας.
Στις δημοτικές εκλογές, όμως, αυτό που κρίνεται είναι η πολιτική για την πόλη που θα προωθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο για την ανάπτυξή της με οικολογική ευαισθησία και με συμμετοχή των πολιτών. Με αυτά τα κριτήρια συζήτησε και κατέληξε το αρμόδιο όργανο της Α’ Αθήνας και γι’ αυτό η απόφασή του πρέπει να γίνει δεκτή.

Γιάννης Μπαλάφας: Το ζήτημα που αναδείχθηκε με την απόσυρση του σ. Παπαγιαννάκη για τον Δήμο Αθηναίων συνιστά ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ότι δηλαδή ένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος επειδή έχει απόψεις σε γενικά πολιτικά ζητήματα (π.χ. ευρωπαϊκή πολιτική, ευρωτουρκικά κ.ά.) που είναι διαφορετικές από τις απόψεις του προέδρου, της πλειοψηφίας της ΚΠΕ και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Μπίρμπας: Βιώνουμε, δυστυχώς, το αδιέξοδο των πολιτικών επιλογών της πλειοψηφίας στον αυτοδιοικητικό χώρο, με στόχο την ικανοποίηση των εμμονών του ΣΥΡΙΖΑ, που έναν χρόνο τώρα "λειτουργεί" με αδιαφάνεια και εν λευκώ εξουσιοδότηση. Δυστυχώς, η πλειοψηφία με αρχή, χωρίς μέση και απροσδιόριστο τέλος οδηγεί τον Συνασπισμό στην Αθήνα διχασμένο, με υπονομευμένη την εκλογική του αποτελεσματικότητα

Σάκης Παπαθανασίου: Η χρησιμοποίηση του αιτήματος της ηλικιακής ανανέωσης για την απόρριψη της υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη είναι προσχηματική. Ο αποκλεισμός στελεχών της μειοψηφίας από θέσεις ευθύνης για τη δημόσια παρέμβαση του κόμματος σηματοδοτεί μια νέου τύπου μονολιθικότητα. Το κυριότερο όμως είναι ότι αλλάζει η εικόνα του ΣΥΝ στο κοινό φαντασιακό και, δυστυχώς, σ’ αυτήν δεν υπάρχει η μια ψυχή του κοινωνικού σώματος της ανανεωτικής αριστεράς. Η ψυχή της ενεργού παρέμβασης στη διαπάλη για την πορεία και τον χαρακτήρα των αλλαγών, της συμμετοχής στα ζητήματα της διαχείρισης, της αυτονομίας των κοινωνικών κινημάτων, της αυτονομίας του δημόσιου χώρου μέσω της αναδιάρθρωσής του. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ψυχή των ευρύτερων τοπικών ριζοσπαστικών συσπειρώσεων χωρίς πολιτικούς σεκταρισμούς.

Κώστας Πουλάκης: Η συνεδρίαση θα έπρεπε να γίνει λίγο αργότερα, όταν θα είχαμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες των αυτοδιοικητικών κινήσεων, θα είχε καταθέσει η κυβέρνηση τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει, θα είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των μελών στην Αθήνα.
Από τους συντρόφους/σες που υποστηρίζουν σ. Αλ. Τσίπρα ακούστηκαν τέσσερα διαφορετικά επιχειρήματα.
α. Η πρόταση για τον σ. Τσίπρα ήρθε ως προωθητική ανάμεσα των δύο καλών προτάσεων του σ. Μ. Παπαγιαννάκη και του σ. Θ. Μπαρτσώκα.
Λάθος, διότι ποτέ δεν συζητήσαμε τέτοιες προτάσεις.
β. Η πρόταση για τον σ. Τσίπρα ενισχύεται διότι ταυτίζεται με την πλειοψηφία των αποφάσεων για την τακτική μας στις δημοτικές εκλογές.
Δυστυχώς δεν με καλύπτει, διότι θεωρώ ότι οι υποψηφιότητες στις βουλευτικές το 2004 συντρόφων που διαφωνούσαν με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν το κόμμα μας.
γ. Το επιχείρημα ότι η υποψηφιότητα του σ. Μ. Παπαγιαννάκη είναι εκτός του πολιτικού σχεδιασμού της πλειοψηφίας του Συνεδρίου.
Αν είναι αλήθεια, κάνω κριτική στην πλειοψηφία διότι θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι στον πολιτικό της σχεδιασμό η ομαλή συνένωση όλων των απόψεων του ΣΥΝ.
δ. Το τελευταίο επιχείρημα υπέρ της υποψηφιότητας του σ. Τσίπρα ήταν για την αναγκαία ανανέωση. Είναι το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσα να συζητήσω, αν είχε προταθεί πρωτογενώς. Τώρα όμως υπονομεύθηκε από τα άλλα επιχειρήματα.

Νίκος Συρμαλένιος: Ολοκληρώνεται σήμερα η αποδόμηση της αυτοδιοικητικής πολιτικής που για χρόνια μας έφερε τρίτο κόμμα στον χώρο αυτό. Το πρόβλημα στον Δήμο Αθηναίων είναι άκρως πολιτικό. Η απόρριψη - απόσυρση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη έγινε καθυστερημένα: α) μετά τις θέσεις του Μ.Π. για το ευρωσύνταγμα και τα ελληνοτουρκικά, β) μετά την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και τμήματος της ηγετικής πλειοψηφίας ότι η υποψηφιότητα πρέπει να συνάδει με το πολιτικό σχέδιο. Το συνέδριο αποφάσισε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την κατάργηση της πολιτικής αυτονομίας του ΣΥΝ. Σύντροφοι της ηγετικής πλειοψηφίας αγνοείτε τις γενικότερες διεργασίες στον αυτοδιοικητικο χάρτη, αγνοείτε την νομαρχιακή επιτροπή της Α’ Αθήνας, αγνοείτε τις διαδικασίες της "Άλλης Αθήνας", αγνοείτε ένα μεγάλο δυναμικό του κόμματος βάζοντας σε κίνδυνο την κομματική συνοχή. Σύντροφοι, αναλάβετε τις ευθύνες σας


Αντώνης Ανηψητάκης: Σύντροφοι, η αφαίρεση είναι αρετή για τους μεγάλους ποιητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς γιατί αναδεικνύει την ουσία.
Η αφαίρεση όμως στα χέρια αδέξιων καλλιτεχνών και πολιτικών οδηγεί σε συσκότιση της ουσίας, σε εκπτωχεύσεις.
Ο διαφαινόμενος χειρισμός της δημαρχίας της Αθήνας εκτιμώ ότι οδηγεί το κόμμα σε σημαντική αφαίρεση δυνάμεων και σε ιδιότυπους πολιτικούς αποκεφαλισμούς.

Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Ποιο άραγε ερώτημα πρέπει να θέλουμε εμείς οι αριστεροί να απασχολήσει την κοινωνία; Μα το αυτονόητο: «Ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος Δήμαρχος, ο καλύτερος Νομάρχης, ποια η καλύτερη δημοτική-νομαρχιακή πολιτική για τον τόπο του καθενός» Ποιο ερώτημα όμως, και με δική μας ευθύνη απασχολεί τώρα την κοινωνία; Το εξής: «Ποιο απ’ τα μεγάλα κόμματα θα κερδίσει την Αθήνα και τους άλλους μεγάλους δήμους» και σε ότι μας αφορά «ποια τάση του Συν θα αναδείξει υποψήφιο για την Αθήνα». Ας μη μας εκπλήσσει λοιπόν το ότι η απήχησή μας είναι ανάλογη με το ενδιαφέρον που προκαλεί στην κοινωνία αυτό το ερώτημα.

Θα μου επιτρέψετε να δημοσιοποιήσω ένα προσωπικό προβληματισμό σχετικό με το θέμα. Οι σύντροφοί μου στη Νομαρχιακή του Λασιθίου μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να ηγηθώ νομαρχιακού ψηφοδελτίου. Είχα αποδεχτεί κατ’ αρχήν. Τώρα όμως με τη μεταχείριση που υφίσταται ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΜΠ) το ξανασκέφτομαι.
Ανήκω στην ίδια τάση με τον ΜΠ, τον εκτιμώ απεριόριστα και ιδίως την δυνατότητά του να παράγει όραμα γειωμένο στο σήμερα. Τον θεωρώ, όπως και πάρα πολλοί εντός και εκτός ΣΥΝ, εντός και εκτός κινημάτων, ως τον καταλληλότερο Δήμαρχο για την Αθήνα.
Η αντιμετώπιση που υφίσταται όμως σήμερα συνιστά ένα οιονεί καταστατικό πραξικόπημα, αλλά κυρίως μια πράξη ξένη με την ηθική και κουλτούρα συνύπαρξης διαφορετικών αριστερών συλλογικοτήτων που κατέκτησε ιστορικά το κόμμα μας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί οι σύντροφοι που έχουν την ευθύνη του κόμματος μετά το συνέδριο ανέχονται ή δέχονται τη δική μου υποψηφιότητα στο Λασίθι.
Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί για  την πλειοψηφία το Λασίθι είναι παρανυχίδα στην κεντρική πολιτική σκηνή και έτσι νοιάζονται για την εντύπωση των ελάχιστων δευτερολέπτων που το Λασίθι θα παίξει στα μέσα ενημέρωσης το βράδυ των εκλογών και για το ενδεχομένως καλό ποσοστό που θα πάρει ο συνδυασμός που θα στηρίξει ο ΣΥΝ στο Λασίθι. Ενδιαφέρονται όμως ελάχιστα για το τι θα γίνει μια τετραετία στο Λασίθι και θεωρούν παρανυχίδα επίσης τις ιδέες που έχει ο Ανηψητάκης για το Λασίθι. Για μένα όμως σύντροφοι το Λασίθι και η κοινωνία του είναι στο κέντρο της προσοχής μου και αρνούμαι να επικυρώσω αντιλήψεις παρανυχίδας.
Θεωρώ ακόμη ότι με αποδέχονται, αν και ήμουν κι εγώ υπέρ του Ευρωσυντάγματος και του σχεδίου Αναν, ζητημάτων προφανώς άσχετων με τα δημοτικονομομαρχιακά διακυβεύματα, γιατί απλώς δεν βρήκαν τον αντίστοιχο Τσίπρα στο Λασίθι. Μα τότε αυτό σημαίνει χρησιμοποίησή μου με τη χυδαία έννοια και όχι προφανώς αξιοποίησή μου.

Σύντροφοι δεν είμαι διατεθειμένος να χρησιμοποιηθώ. Θα μου επιτρέψει ο ΜΠ να επαναλάβω πως ούτε εγώ είμαι υποψήφιος παντός καιρού. Στην πενηντάχρονη ζωή μου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι με συνεχείς μονόπλευρες γενναιοδωρίες δεν οικοδομούνται στέρεες, δημιουργικές, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Αυτές προϋποθέτουν αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.
Παρακαλώ λοιπόν να κατανοήσετε την απόφασή μου να συναρτήσω την αποδοχή της υποψηφιότητάς μου με τη λύση που θα δοθεί στο επίμαχο θέμα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Υπάρχει διέξοδος; Μια και ήμουν ο μοναδικός εδώ μέσα που τίμησε με τη διαφωνία του την εισήγηση του Αλέξη Τσίπα για τη νεολαία θα ήθελα να του προτείνω για το κέρδος του κόμματος, αλλά και το δικό του να δώσει διέξοδο αποδεχόμενος την απόφαση της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Αθήνας. Θα είναι μια ηγετική χειρονομία υψηλού ηθικού και πολιτικού επιπέδου για την οποία όλο το κόμμα θα τον ευγνωμονεί και από την οποία μόνο κερδισμένοι θα υπάρξουν. Θυμίζω ακόμη ότι σε 4 χρόνια θα είναι μόνο 34 χρονών.


Εκτύπωση στις: 2024-12-03
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=873