Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Διαδικτυακά ψέματα και αυξήσεις

Παναγιώτης, Παπαθεοδωρόπουλος

2005-12-19


Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε οτι από τον επόμενο μήνα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του Ενιαίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (συνδέσεις dial-up) θα αυξηθούν από 0,34 ευρώ στα 0,6 ευρώ ανά ώρα δηλαδή κατά 76,47% , ενώ καταργείται η νυχτερινή έκπτωση που σημαίνει πολλαπλάσια αύξηση. Τα επιχείρηματα του ΟΤΕ είναι (α) οτι οι τιμές παρέμειναν σταθερές από το 1999 και είναι κατά 40% κάτω του κόστους (β) οτι η αύξηση αυτή θα συμβάλει στη διάδοση του ευρυζωνικού Διαδικτύου

Είναι ενθαρρυντικό οτι άρχισαν αμεσως οι αντιδράσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τέθηκε το θέμα από την κ. Άννα Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και τον κ. Νίκου Δένδια (ΝΔ) ενώ στον δικτυακό τόπος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (www.eexi.gr) συμβολικά τοποθετηθηκε κατάμαυρη η πρώτη σελίδα. Οι αντιδρασεις εφεραν αποτελεσμα και αυτή η αποφαση μετα από τις αντιδρασεις να αποσυρθηκε αλλα το γεγονος παραμενει. Γιατι το προβλημα δεν είναι καν να μην ακριβηνει η προσβαση στο διαδικτυο το προβλημα είναι να γινει πιο προσιτη.

Τι δεν ειπε ο ΟΤΕ και η Κυβέρνηση:

1. Ότι οι νέες τεχνολογίες και ειδικά αυτές των τηλεπικοινωνιών στον σημερινό παγκοσμιοποιημενο κόσμο (είτε αυτός μας αρέσει είτε όχι) δεν αποτελούν μόνο προαπαιτούμενο και βασικό μοχλό ανάπτυξης αλλα και βασικό συστατικό δημοκρατίας και δείκτη της ποιότητας ζωής. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι την στιγμή που ο ΟΤΕ ανακοίνωνε τις αυξήσεις ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπης προήδρευε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» στην οποίαν μίλησε για την «ανάγκη καταπολέμησης του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει μεταξύ της γνώσης και της άγνοιας, μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών πολιτών» αν δεν ήταν απλώς χοντρό δούλεμα.

2. Ότι η χώρα μας παραμένει ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στην ΕΕ όσον αφορά στην διάδοση του διαδικτυου (μέσος όρος χρηστών 20% του πληθυσμου σε σύγκριση με 47% στην Ευρώπη).

3. Ότι εχουμε ηδη το ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ Διαδικτυο στην Ευρωπη (Μηνιαίο κόστος ανά Mbps 1,5 ευρώ στην Γαλλία, 5 ευρώ στην Ιταλία, 5,3 ευρώ στη Σουηδία, 5,5 ευρώ στην Αγγλία, 12 ευρώ στο Βέλγιο, 16 ευρώ στην Ολλανδία, 17 ευρώ στην Πολωνία, 20 ευρώ σε Ισπανία και Γερμανία, 25 ευρώ στην Αυστρία, 27 ευρώ στην Ιρλανδία, 35 ευρώ στην Κύπρο, 36 ευρώ στη Φινλανδία, 41 ευρώ στην Τσεχία, 42 ευρώ στη Νορβηγία, 48 ευρώ στη Δανία, 52 ευρώ στην Ουγγαρία και 61 ευρώ στην Κροατία). Στην χωρα μας 86 ευρώ ανά Mb.

4. Ότι το Σύνταγμα μας στο άρθρο 5α σαφέστατα ορίζει ότι «Kαθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Kοινωνία της Πληροφορίας. H διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους»

5. Ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με βάση το οποίο κέρδισε τις εκλογές αφού τονίζει τις δυνατότητες του διαδικτυου και περιγράφει με μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση της χώρας στον τομέα αυτό δεσμεύεται (παρατίθεται επακριβώς το σχετικό εδάφιο) για «Oυσιαστική μείωση του κόστους πρόσβασης στο Internet. Πλήρης απαλλαγή από το κόστος πρόσβασης για τους σπουδαστές της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης»

6. Οτι η πρωθυπουργική εξαγγελία για φθηνό Internet στους φοιτητές έγινε στο πόδι για λόγους εντυπωσιασμού και για αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

7. Ότι η τεχνολογία ADSL την διάδοση η οποίας υποτίθεται ότι θα ενισχυθεί από την αύξηση του κόστους των απλών συνδέσεων αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν είναι διαθέσιμη παρά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και ο ίδιος ο ΑΤΕ δεν μπορεί να καλύψει υποθετική ζήτηση άνω των 400.000 χρηστών,

8. Ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους χρήστες με απλή τηλεφωνική γραμμή

Μπορούμε φυσικά να συνεχίσουμε να ασχολούμεθα με τον κ. Αμβρόσιο, να βλέπουμε την κ. Τατιανα Στεφανιδου και να περιμένουμε να καταλήξει ο κ. Νικολοπουλος αν η Κυβέρνηση είναι «λαιτ» η όχι. Σε αντίθεση όμως με αυτόν τον όμορφο κόσμο η ψηφιακή μας υστέρηση και η διεύρυνση του χάσματος που μας χωρίζει με την Ευρώπη είναι πολύ «χαρντ».



Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος



Πολιτικός Μηχανικός

Μέλος Γραμματείας ΝΕ Αχαΐας του Συνασπισμού

Εκτύπωση στις: 2024-12-03
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=920