Αρθογράφος: Νίκος Χρυσόγελος - Σελίδα: 1

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα πάντα

Νίκος Χρυσόγελος, Τα Νέα, 06/08/2021

Πάνω από 1.000 πόλεις, περιφέρειες, χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κηρύξει κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια αποτροπής της βίαιης κλιματικής κρίσης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Και η Διεθνής Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα; Η επάνοδος των ΗΠΑ στη Συμφωνία; Το Ευρωπαϊκό Green Deal; Τα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά κάνουμε πολύ λίγα. Με βάση τις υπάρχουσες δεσμεύσεις η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2,3°C, ίσως και τους 4,5°C. Η απόλυτη καταστροφή για τον ανθρώπινο πολιτισμό!

Το πράσινο κύμα αλλάζει βαθιά πολιτική, οικονομία και κοινωνία

Νίκος Χρυσόγελος, Τα Νέα, 15/05/2021

Ένα πράσινο κύμα άρχισε να απλώνεται το 2018 στην Ευρώπη, που οδήγησε σε ισχυρή παρουσία των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και επηρέασε την πολιτική ατζέντα με ανάδειξη της Πράσινης Συμφωνίας στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι Πράσινοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως μονοθεματικά κόμματα για το περιβάλλον. Κερδίζουν από αριστερά και από τον φιλελεύθερο χώρο, διότι δεν αρκούνται σε κριτική ή απλή διαχείριση του υπάρχοντος μοντέλου. Παρουσιάζουν εναλλακτική, οραματική αλλά ρεαλιστική συνολική πρόταση και έχουν σταθερές αξίες για ισότητα και ανοιχτή κοινωνία.

Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα ευρωπαϊκά εργαλεία;

Νίκος Χρυσόγελος, http://www.chrysogelos.gr, 05/02/2015

Η ελληνική κοινωνία αλλά και τα πολιτικά κόμματα έχουν συνηθίσει να κινούνται με βάση το συναίσθημα και όχι την λογική. Εξάλλου και η προεκλογική εκστρατεία σχεδόν όλων των κομμάτων απευθύνονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα συναισθήματα: φόβος, οργή, ελπίδα, εμπιστοσύνη. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι πολίτες ενθουσιάστηκαν και ένοιωσαν υπερήφανοι από την στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον Ντάισελμπλουμ, αλλά δεν πολυκατάλαβαν την «εθιμοτυπική» συνάντηση του υπουργού με τον Τόμσεν, στο Παρίσι ή τα εγκωμιαστικά σχόλια του για τον Σόιμπλε!

Μια νέα, πράγματι, εποχή, όχι μόνο μια νέα κυβέρνηση

Νίκος Χρυσόγελος, http://www.chrysogelos.gr, 29/01/2015

Οι εκλογές τελείωσαν. Οι πανηγυρισμοί κόπασαν γρήγορα. Έρχεται η προσαρμογή στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να μετατρέψουν ένα περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας σε κυβερνητικό κόμμα. Τους αξίζουν φυσικά συγχαρητήρια. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, από άποψη αντικειμενικών συνθηκών, εξαιτίας της οργής για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και στη συνέχεια της επιτυχημένης ταύτισης στο «πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δυο συναισθημάτων: της οργής για τα όσα είχαν συμβεί και της επιθυμίας περιθωριοποίησης των δυο κομμάτων εξουσίας που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.

Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη. Μια νέα, εναλλακτική πρόταση «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Νίκος Χρυσόγελος, 21/01/2015

Είσαι νέος/νέα; Νιώθεις νέος/νέα; Είμαστε εδώ! Αλλά όχι για σένα. ΜΕ σένα! ΠΩΣ;
Νέα ποιότητα στην πολιτική. Διάλογος. Συμμετοχή. Μαζί να φέρουμε την αλλαγή, με ρεαλισμό και όραμα. Νέα μοντέλα υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης. Νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμικού πλούτου. Για να αποκτήσουν οι νέοι τα δικαιώματά τους, ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία και μέλλον που τους αξίζει.
Είσαι ικανοποιημένος/η από την κατάσταση; Ούτε κι εμείς! Να αλλάξουμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Πώς; Σηκωνόμαστε από τον καναπέ; Πάμε να ψηφίσουμε; Κάθε ψήφος μετράει. Αν δεν ψηφίσεις, οι άλλοι θα αποφασίζουν για σένα, χωρίς εσένα. Δεν σε καλούμε μόνο να ψηφίσεις ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Συγνώμη, λάθος διλήμματα σχετικά με τη ΔΕΗ!

Νίκος Χρυσόγελος, TVXS.gr, 09/07/2014

Η ελληνική πολιτική τάξη και μέρος της κοινωνίας πολώνονται άλλη μια φορά, αλλά στη βάση, πάλι, λανθασμένων διλημμάτων. Η όποια συζήτηση για τη ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται αφορά – τουλάχιστον από άποψη πολιτικού διλήμματος - σε ένα μοντέλο που δεν έχει σχέση με την πραγματική κοσμογονία που συντελείται στα θέματα της ενέργειας

Η ανάγκη αλλαγών στην Ε.Ε. και την Ελλάδα

Νίκος Χρυσόγελος, Ελευθεροτυπία, 24/02/2010

Δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται μέσα στη δίνη μιας ανυπολόγιστης κρίσης με σημαντικές επιπτώσεις όχι απλώς στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομία αλλά και στην ίδια την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την ευημερία των πολιτών.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση απέκτησε στη χώρα μας αυτές τις δραματικές διαστάσεις εξαιτίας των αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, ενός μοντέλου ανάπτυξης με ημερομηνία λήξης αλλά και ενός δικομματικού πολιτικού συστήματος το οποίο γιγάντωσε τη διαφθορά και την αναξιοπιστία.

Πιθανή συνεργασία με Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ

Νίκος Χρυσόγελος, Συνένευξη στη Δάφνη Σφέτσα, Αυγή της Κυριακής, 06/07/2009

Τον ρόλο του "καταλύτη" στο πολιτικό σκηνικό επιδιώκουν να παίξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως επισημαίνει στην "Α", ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της νέας γραμματείας που εξέλεξε το 6ο συνέδριο του κόμματος. "Αν αναγκαστούν να αλλάξουν γιατί να αποκλείσουμε την περίπτωση", λέει για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη σχέση των "Πράσινων" με την "κριτική και αυτοκριτική αριστερά", υποστηρίζει πως "επιδιώκουμε την επικοινωνία".

263 «εστίες» πολέμου για το νερό σε όλο τον κόσμο

Νίκος Χρυσόγελος, Ημερησία, 09/02/2008

H κλιματική αλλαγή και το νερό αποτελούν πια κεντρικά θέματα συζήτησης σε διεθνές επίπεδο: Συνάντηση των G8, διεθνής διάσκεψη στο Μπαλί, σύνοδος κορυφής ΕΕ, συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η ώρα του πολιτικού κόστους για την οικολογική καταστροφή

Νίκος Χρυσόγελος, 29/06/2007

Το 2002 η Ευρώπη έζησε πλημμύρες με εκατοντάδες θύματα και ζημιές που ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2003, 25.000-35.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας του καύσωνα. Η υπερδύναμη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα που άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι