Οι επικριτές μας και εμείς

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-01-20

Εκτός από τις Βρυξέλλες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας να συζητηθεί και εδώ Της Ελίζας Παπαδάκη 14695062Αφότου έγινε έκδηλη η υπερχρέωση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και αναδείχθηκε σε μείζον θέμα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουμε διαβάσει και μεγάλες ανοησίες: όπως τον Αμερικανό οικονομολόγο που συνιστούσε τις προάλλες να φύγουμε από την ευρωζώνη και πρόβαλλε ως παράδειγμα την Αργεντινή του 2002, όπου φάνηκε να αγνοεί παντελώς τη διαφορά ανάμεσα στο κλείδωμα μιας ισοτιμίας με το δολάριο με πολιτική απόφαση κάποιας μεμονωμένης χώρας, και τη δική μας νομισματική ένωση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της.

Φώτης Κουβέλης:Το πρόγραμμα σταθερότητας καλεί σε θυσίες, καλεί να επωμιστούν βάρη οι οικονομικά ασθενέστεροι αυτού του τόπου.

Δημοσιευμένο: 2010-01-15

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ μιλώντας στο Ρ/Σ FLASH, (δημ. κ. Κύρτσος, Σταματόπουλος), μεταξύ άλλων είπε:

...Όσοι έχουν πλουτίσει, όσοι έχουν διαμορφώσει εισοδήματα, τα οποία όλον αυτό τον καιρό παρέμειναν στο φορολογικό απυρόβλητο, αυτοί κατ΄ εξοχήν πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι θα καταβάλουν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και η αποδομημένη δημόσια διοίκηση κι ένα φορολογικό σύστημα το οποίο τώρα, σε κατάσταση κρίσης, επιχειρείται να δομηθεί, είναι αρνητικά στοιχεία για τη σύλληψη μιας φορολογητέας ύλης που χρόνια ολόκληρα διαφεύγει.

Δημήτρης Χατζησωκράτης: 100 ημέρες κατώτερες των προσδοκιών

Δημοσιευμένο: 2010-01-13

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,  μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά(εκπομπή Μ. Ζαφειριάδου), μεταξύ άλλων τόνισε:

«Κατώτερη των προσδοκιών και των περιστάσεων αποδεικνύεται η κυβερνητική πρακτική και το έργο των πρώτων 100 ημερών. Πολύ πίσω από τις προσδοκίες που έχουν επενδυθεί από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

Πέρα από μεγάλες εξαγγελίες προθέσεων υπήρξαν μικρές παρεμβάσεις και έργα.

Για να μην ασχοληθούμε με την οικονομική πολιτική και τα μέτρα και τις παλινωδίες που είναι καθημερινά στην αιχμή, σε ένα άλλο τομέα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για μας στο περιβάλλον και την οικολογία, αναδεικνύεται τι ακριβώς συμβαίνει, πόσο απροετοίμαστο και πόσο αντιφατικό εμφανίζεται το κυβερνόν κόμμα.

Eθνικός δείπνος του Λεωνίδα Κύρκου

Νίκος Σπιτσέρης, "Εβδόμη" Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2010-01-13

Όταν το σπίτι σου καίγεται δεν έχεις το χρόνο να αναζητήσεις την αιτία. Δίνεις μάχη με τις φλόγες με ό,τι μέσα διαθέτεις, ειδοποιείς το συντομότερο δυνατό την Πυροσβεστική και προσπαθείς να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται. Πρώτα οι άνθρωποι και οι ζωντανοί οργανισμοί και μετά τα υπόλοιπα, όσο πολύτιμα κι αν είναι. Όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο ή τέλος πάντων ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο έρχεται η στιγμή της αναζήτησης ευθυνών. Ή της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων. Κάτι τέτοιο προσπάθησε να πει προχθές ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος στο δείπνο εργασίας

Τα απόνερα της διαβούλευσης

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-01-10

Από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει υποκατασταθεί από μηχανισμούς εξουσίας χωρίς καμία νομιμοποίηση, στεγανοποιημένους και αδιαφανείς, που εκμεταλλεύονται την απίσχνανση των μεγάλων αφηγήσεων για να σταθεροποιήσουν και να διευρύνουν την επιρροή τους.

Με υποκρισία και πολλή σύγχυση

Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-01-03

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη χώρα. Το τι θα γίνει δεν θα αφορά, δεν θα επηρεάζει μόνον την κυβέρνηση, αλλά όλους μας. Οι συνήθεις πολιτικοί και επικοινωνιακοί ρόλοι τίθενται υπό αμφισβήτηση καθώς η ένταση των προβλημάτων θα προκαλέσει αμφισβητήσεις και νέα κύματα κινητικότητας. Ίσως και μεγάλα αδιέξοδα.

 

Ποδαρικό φόβου ή ελπίδας;

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-01-02

Είναι σαν να κάνουμε ποδαρικό στη νέα χρονιά με ένα ερώτημα σαν λεπίδα λαιμητόμου πάνω από το κεφάλι μας. Σαν να κρέμεται από τον ουρανό μια πελώρια επιγραφή από νέον, που αναβοσβήνει φωσφορίζοντας το ίδιο ερώτημα: Θα πτωχεύσουμε; Θα είναι το 2010 το έτος της χρεοκοπίας μας; Δεν περνά ημέρα που το ερώτημα αυτό να μην αναλύεται, σε κάποια παραλλαγή, από κάποια εφημερίδα του κόσμου.

Έτος αποφάσεων το 2010

Στην Ελλάδα τώρα αρχίζουμε να αισθανόμαστε την κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-12-30

Μέσα σε κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας και εορταστικών αγορών, αποχαιρετά τον δυτικό κόσμο το 2009 της φοβερής οικονομικής κρίσης. Υψηλό δεκαπενταμήνου στις ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν χθες οι Financial Τimes, ενώ η κίνηση στα βρετανικά καταστήματα τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ήταν 18,6% μεγαλύτερη από πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και ακόμα υψηλότερη αναμενόταν την Κυριακή (εκεί μόνον ανήμερα Χριστούγεννα και άλλες μεγάλες γιορτές είναι κλειστά τα μαγαζιά).

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησης για τον Αχελώο;

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Δημοσιευμένο: 2009-12-29

...Επειδή η χώρα μας θα πρέπει να αναμένει την απάντηση του Ευρωδικαστηρίου στα ερωτήματα που απέστειλε το ΣτΕ σχετικά με τη συμβατότητα του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία και η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, ερωτάται η Κυβέρνηση:

Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησης για την εκτροπή του Αχελώου;

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το έργο εντός του 2010 και μέχρι την έκδοση των αναμενόμενων δικαστικών αποφάσεων;

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-12-25

Η συζήτηση για την οικονομία περιορίζεται στο κλασικό δίλημμα: «ήπια προσαρμογή» ή σκληρά μέτρα. Οσοι εισηγούνται την πρώτη εκδοχή οχυρώνονται πίσω από το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν το βάρος της κρίσης να το σηκώσουν οι χαμηλές και οι μεσαίες εισοδηματικά τάξεις, γιατί αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια στο παρελθόν και απέτυχε, διευρύνοντας ταυτοχρόνως τις κοινωνικές ανισότητες.

Καθοριστική η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής

Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-12-25

Κοντεύουμε το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και μπορούμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα, που πρέπει να είναι υπό την αίρεση απρόσμενων επιπτώσεων της βαριάς δημοσιονομικής κρίσης.

Η αρχή της κυβέρνησης Παπανδρέου κυριαρχήθηκε και θα κυριαρχείται από τη δημοσιονομική κρίση με τις έντονες διεθνείς διαπλοκές και από τη δυσκολία - τουλάχιστον - διαχείρισής της. Κρίση που θα σταθεί τροχοπέδη για τις αλλαγές που σχεδίαζε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - όπως τις σχεδίαζε, με τον παραδοσιακό τρόπο - παρά την προσπάθεια να μην εγκαταλειφθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Για λιτότητα δεκαετίας γράφει το ΙΟΒΕ

Ελίζα Παπαδάκη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-12-25

Το 2009 έκλεισε προχθές στη Βουλή με την ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς ακόμα να έχουν προσδιορισθεί συγκεκριμένα τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, πόσο μάλλον για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, για την ανάπτυξη, ώστε η εξυγίανση να μην επιχειρείται με διαρκώς μειούμενα εισοδήματα, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να μειώνεται ελαφρά (0,3%) και το 2010. Μέσα στον Ιανουάριο θα εξειδικευτεί η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, αλλά και τα αναλυτικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (έναρξη μείωσης του χρέους από το 2012, έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2013) στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 53
×
×