Επρεπε να μπείτε στο ευρώ τρία χρόνια αργότερα

Ζακ Ντελόρ, Συνέντευξη στην Αλ. Κεφαλά, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-02-02

Χάρη στις πεποιθήσεις του, τις δεσμεύσεις και το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση, απέκτησε το παρωνύμιο «πατέρας της Ευρώπης». Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994) δήλωσε το 2011 ότι η Ευρώπη και το ευρώ βρίσκονταν «στο χείλος του γκρεμού».

Το ευρώ θα ξεπεράσει την κρίση

Ζακ Ντελόρ, Συνέντευξη στον Alain Fanjas, ΤΑ ΝΕΑ, Le Monde, Δημοσιευμένο: 2010-12-11

Πρώην πρόεδρος της Κοµισιόν (1985-1995), είναι από τους πρωταγωνιστές της πορείας της Ε.Ε. προς το ευρώ. Στα 85 του, παραµένει ακµαίος, δραστήριος και ταγµένος στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ιδέας

Επρεπε να σημάνει ώρα Ευρώπης

Ζακ Ντελόρ, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2008-10-18

«Η οικονομική κρίση Made in America θα έπρεπε να σημάνει την ώρα της Ευρώπης», αναφέρει σε συνέντευξή του στον Φιλίπ Ριές, ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο Ζακ Ντελόρ διατύπωσε τις σκέψεις του για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Να ανακάμψουμε

Ζακ Ντελόρ, Nouvel Observateur, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2008-06-22

Το ιρλανδικό «όχι» συνιστά μια σοβαρή προειδοποίηση. Πώς να μην τη δούμε; Αποκαλύπτει τη δυσθυμία της κοινής γνώμης, και όχι μόνο της ιρλανδικής. Η παγκοσμιοποίηση και τα μεταναστευτικά ρεύματα ανησυχούν τους πολίτες. Να πώς μπορούμε να περιγράψουμε πώς σκέφτονται: «όλα διαλύονται»!

Όταν η Γαλλία καθοδηγούσε την Ευρώπη...

Ζακ Ντελόρ, Le Monde, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2007-03-27

Είμαι απογοητευμένος από το πώς μιλάμε για την Ευρώπη και δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Αυτό που θα χρειαστεί πρώτα να κάνουμε( στη Γαλλία) είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τριπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, της δημογραφίας, της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής.

Συνηγορία υπέρ μίας υπεύθυνης παγκοσμιοποίησης

Ζακ Ντελόρ, Ζεράρ Κολόμπ, Ζαν-Ζακ Κουιράν, Μπερνάρ Μπριν, Le Figaro, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2006-10-30

Κανείς δεν είναι ανήξερος για τις πλανητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Είτε πρόκειται για την εξέλιξη του κλίματος, την εξάντληση των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων, την τραγωδία του υποσιτισμού και της έλλειψης ποσίμου ύδατος, συνεχίζουμε παρόλα αυτά να αγνοούμε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ

Ζακ Ντελόρ, Ευρωπαϊκή Πρόκληση (www.pro.euro.gr), Δημοσιευμένο: 2006-02-15

Ακούω όλο και πιο συχνά, ιδιαίτερα από την άλλη όχθη της Μάγχης, και όχι μόνο από ειδικούς, καθηγητές, πολιτικούς παράγοντες και άλλους, να λένε: «η οικοδόμηση της Ευρώπης, όπως τη συνέλαβαν οι Πατέρες της Ευρώπης (και εδώ αναφέρομαι ιδίως στον Jean Monnet, τον De Gasperi, τον Schuman και σε άλλους) έχει ξεπερασθεί, έχει τελειώσει». Η προβληματική του κόσμου μας έχει αλλάξει ριζικά και οδηγεί αντιθέτως σε ένα είδος ανανέωσης της εθνικής ένταξης και των εθνών. Εν ολίγοις, θα έπρεπε να φτιάξουμε την Ευρώπη, αλλά ας τη φανταζόμαστε διαφορετικά.

Σας λένε ψέματα!

Ζακ Ντελόρ, Nouvel Observateur, Δημοσιευμένο: 2005-04-29

Ο πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι θυμωμένος.

Θεωρεί πως η συνταγματική συνθήκη πέφτει θύμα μίας πραγματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης

Ασφαλώς και το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι θεμιτή επιλογή, μόνο όμως αν προέρχεται από την κριτική αποτίμηση του αληθούς περιεχομένου της συνθήκης.
×
×