«Τα υποβρύχια της Αυστραλίας είναι η συνέχεια της Καμπούλ»

Ζιλ Κεπέλ, Συνέντευξη στον Δ.Δουλγερίδη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-09-25

Αυτή τη φορά η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του στα ελληνικά συνέπεσε με την παρουσία του στην Ελλάδα ως συμβούλου του Εμανουέλ Μακρόν. Ο κορυφαίος ισλαμολόγος και πολιτικός αναλυτής Ζιλ Κεπέλ ανήκε στην ομάδα του γάλλου προέδρου κατά τις εργασίες της EUMed 9 στην Αθήνα και είδε από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις του ύστερα από την πρόσφατη συμμαχία των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Αυστραλίας με την παροχή υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας στην τελευταία.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»

Ζιλ Κεπέλ, Συνέντευξη στον Ν. Ζηργάνο, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-09-20

Επειτα από όσα συνέβησαν στην Καμπούλ και τώρα με τα υποβρύχια και την Αυστραλία, έγινε απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενδιαφέρεται πλέον καθόλου για εμάς. (...) Αν αύριο ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει κύματα μεταναστών ή ένα πλοίο του σε ελληνικά ή κυπριακά ύδατα ή αν ο Πούτιν πεινάσει και θελήσει να φάει ένα κομμάτι της Φινλανδίας και καλέσεις τον Αμερικανό πρόεδρο στο τηλέφωνο και λάβεις την απάντηση «τώρα είμαι απασχολημένος με την Κίνα», τότε τι πρέπει να κάνεις;

«Δεν αποκλείεται μια σύγκρουση Ρωσίας - Τουρκίας»

Ζιλ Κεπέλ, Συνέντευξη στον Δ. Δουλγερίδη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-10-10

Αυτό που ξεχνάει κανείς όταν μιλάει με τον Ζιλ Κεπέλ, από τους κορυφαίους ισλαμολόγους της εποχής μαζί με τον Ολιβιέ Ρουά, είναι ότι ζει ως καταδικασμένος σε θάνατο, υπό αστυνομική προστασία, στο Παρίσι. Αυτή ήταν η απόφαση ενός γαλλοαλγερινού τζιχαντιστή εις βάρος του, τον Ιούνιο του 2016, μέσω μάλιστα του facebook.live. Το παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο πολιτικό Ισλάμ δεν ανεχόταν τις αναλύσεις του μάχιμου μελετητή, ο οποίος υποδεικνύει τη ρητορική των σαλαφιστών ως ρητορική μίσους.

Αλλάζει το λογισμικό του αραβικού κόσμου

Ζιλ Κεπέλ, Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-02-20

Καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, ειδικός στα ζητήματα του αραβικού κόσμου και του Ισλάμ, συγγραφέας (βιβλία του κυκλοφορούν και στα ελληνικά), ο Ζιλ Κεπέλ επιχειρεί στην "Αυγή" της Κυριακής μια πρώτη "αποκωδικοποίηση" των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο και ειδικότερα στην Αίγυπτο.
×
×