Λεωνίδας Κύρκος, ένας διανοούμενος πολιτικός (1924 - 2011)

Αντώνης Μιχαηλίδης, Δημοσιευμένο: 2011-08-29

Μέρα γεμάτη θλίψη η σημερινή. Ο διανοητής και μάχιμος αριστερός Λεωνίδας Κύρκος εξεμέτρησε τον βίο του.
Του χρωστάμε πολλαπλή ευγνωμοσύνη όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, οι αριστεροί, όσοι εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του ευρωπαϊκού αριστερού κινήματος.
Του οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας επίσης όλοι εμείς που διαβάζαμε τα άρθρα του στην Αυγή και αλλού, τις συνεντεύξεις του, που πάντα έδιναν αφορμές για σκέψη και προβληματισμό, τα βιβλία του και την εν γένει συνεισφορά του στη διαμόρφωση της αριστερής και προοδευτικής σκέψης.

Γιατί δεν πείθει σήμερα η Αριστερά;

Αντώνης Μιχαηλίδης, Δημοσιευμένο: 2011-08-05

Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 10ης Ιουλίου 2011 βρήκα στη βιβλιοπαρουσίαση δυο βιβλία. Στο ένα από αυτά αφιερώνω την παρούσα ανάρτηση. Πρόκειται για ένα έργο του Ιταλού γλωσσολόγου και φ ιλοσόφου Ραφαέλε Σιμόνε, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο 3 της Ρώμης. Πρόκειται για το βιβλίο "Το μειλίχιο τέρας" (εκδ. Πόλις). Σε αυτό λοιπόν το έργο του ο Σιμόνε αποδίδει τη μείωση της πειθούς της Αριστεράς σε τέσσερις λόγους:

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Αντι-δράστε επιτέλους.

Αντώνης Μιχαηλίδης, Δημοσιευμένο: 2009-07-11

Επιβάλλεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, να διαμορφωθεί μια αριστερή λύση μετεκλογικής συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις της μη δογματικής αριστεράς. Στη συνεργασία αυτήν ας μπουν οι πιο σκληροί όροι, ας τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Όμως ας μη δίνεται η εντύπωση πως ο αγώνας γίνεται για την πολιτική επιβίωση συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών με εκτόξευση κυμάτων λάσπης εναντίον συντρόφων του διαμετρήματος του Λεωνίδα Κύρκου και ας σκύψουν οι απειλούντες στα κείμενα και στην ιστορία της αριστεράς και δη της ανανεωτικής, ώστε να κατανοήσουν τα λάθη του παρελθόντος.
×
×