Υπό προϋποθέσεις και σε οργανική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ριζοσπαστική και η ανανεωτική Αριστερά μπορούν να συναντηθούν

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2015-10-17

kouvelis0815

Δεν κάναμε τίποτα στη βάση ιδιοτελειών ή μεθοδεύσεων. Στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά χωρίς ανταλλάγματα, θεωρώντας ότι η σαφής μετατόπισή του προς το ρεαλισμό και η ρητή αποδοχή εκ μέρους του του ευρωπαϊκού δρόμου, της ανάγκης να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, δημιουργούν τους όρους για μια διακυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, ικανή να βγάλει τη χώρα από τον θανάσιμο βρόχο της κρίσης.

Δεν θα συνεργήσω σε σύμπραξη ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-08-30

kouvelis0815

«Η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από τον θανάσιμο κύκλο της κρίσης» επισημαίνει ο κ. Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Αφήνει έτσι ανοιχτή την προοπτική συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως κλείνει την πόρτα στη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠαΣοΚ. «Δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω στην εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων» παρατηρεί με έμφαση, αλλά δεν σκέπτεται να αποχωρήσει από το κόμμα που ίδρυσε.

Η Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργεί ως ...ΜΚΟ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2015-08-03

Η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Το στοίχημα άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, όπως προτείνει μια εσωστρεφής και ηττοπαθής αντίληψη, αλλά ικανή να κυβερνά. Η Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργεί ως … μη κυβερνητική οργάνωση. Η Αριστερά ή θα αποδειχθεί «κυβερνώσα Αριστερά» και θα σφραγίσει με την παρουσία της τις εξελίξεις ή θα οδηγηθεί στο περιθώριο.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε εντολή για ρήξη και ηρωική έξοδο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δ. Αλειφερόπουλο, ΑΓΟΡΑ, Δημοσιευμένο: 2015-05-16

KOUV

Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση έκανε και λάθη, όπως η μη διασφάλιση της στοιχειώδους χρηματοδότησης για το διάστημα των διαπραγματεύσεων, η υπερτροφική επικοινωνιακή διαχείριση, η αργοπορία στην κατάθεση εναλλακτικών μετρήσιμων προτάσεων και η εμπλοκή τμήματος των στελεχών της στη φιλολογία περί Grexit .

Σήμερα φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτές τις αδυναμίες. Αντίστοιχα βήματα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την παράταση των διαπραγματεύσεων που αυξάνει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης υπό καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Η κυβέρνηση έχει εντολή για αλλαγή εντός ευρώ, όχι για ηρωική έξοδο

Φώτης Κουβέλης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Δημοσιευμένο: 2015-05-10

Στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής, δείχνοντας ευθύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και θα διαπραγματευτεί με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Είμαστε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης.

Στο μέτωπο των εσωτερικών αλλαγών θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα προωθήσει αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δίκαιες αλλαγές. Αντίθετα, δεν θα συναινέσουμε σε πολιτικές που αναπαράγουν συντεχνιακές ρυθμίσεις και αναδιανεμητικές λογικές του παρελθόντος και κρατισμό.

Εκλογές ή δημοψήφισμα μόνο εφόσον γίνει σαφής η συμφωνία

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2015-04-20

Από 22 έως 24 Μαΐου πραγματοποιούμε το συνέδριό μας. Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία. Παραμένω στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και της συλλογικής πολιτικής δράσης της ΔΗΜΑΡ προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.
Ομως με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ έχουμε διαφορές που δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε για ενιαίο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πολύ δε περισσότερο για δημιουργία ενιαίου φορέα. Αλλωστε, στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν βεβαίως περιθώρια κοινών δράσεων ή και συνεργασιών, όμως αυτό συναρτάται με τον βαθμό που αυτές οι δυνάμεις θα διαφοροποιηθούν από τις προηγούμενες συντηρητικές πολιτικές, θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό και θα τάσσονται υπέρ των ουσιαστικών προοδευτικών αλλαγών.

Δεν ηττήθηκε η πολιτική μας, αλλά το κόμμα

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-03-15

“Το ποσοστό 0,50% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, ακριβέστερα το σχήμα Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν συντριπτικό”, παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής.
«Προσωπικά νιώθω την ευθύνη της ήττας. Είπα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος επειδή θέλω να γίνει πραγματική ανανέωση, από τον πρόεδρο του κόμματος έως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» παρατηρεί και προσθέτει: «Είμαι και θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή μέσα από τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ και στην πολιτική ζωή του τόπου». O κ. Κουβέλης-σύμφωνα με το Βήμα- επισημαίνει ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, “δεν ηττήθηκε η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά το κόμμα”.

Η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-01-18

proedros e1411294194422

Ο στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σ’ αυτή την υπόθεση η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα. Το θέμα δεν είναι να υπάρξει απλώς μια νέα διακυβέρνηση, αλλά ένα προοδευτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες και θα απεγκλωβίσει την οικονομία από το τέλμα που τη βύθισαν οι αδιέξοδες υφεσιακές πολιτικές.

Βρισκόμαστε μακριά από την πιθανότητα αυτοδυναμίας

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2015-01-12

Δυο πολιτικοί χώροι, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να συμβάλλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες. Υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική πολιτική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες κοινωνικά δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης της Ε.Ε. με την Ελλάδα.

Το μείζον για τη χώρα είναι η αλλαγή της κυβέρνησης

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασ. Σκουρή, Real News, Δημοσιευμένο: 2014-12-14

Αυτό που κυρίως μας απασχολεί είναι να συμβάλουμε ώστε ο άξονας των πολιτικών εξελίξεων να μετακινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Στο συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. Το επαναλαμβάνω και με την ευκαιρία που μου δίνετε, μήπως και επιτέλους το ακούσουν όσοι μοχθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι θα διαλυθούμε. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Και από αυτή τη θέση θα καθορίσουμε όταν έρθει η ώρα και την εκλογική μας τακτική.

Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον κ. Τσίπρα

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-12-07

Επιμένει στην ανάγκη μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης ο Φώτης Κουβέλης. «Αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της διαμόρφωσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου για την αναδιάρθρωση του χρέους, όλα θα ήταν ευχερέστερα. Και για τη σημερινή και για την αυριανή κυβέρνηση» δηλώνει στο «Βήμα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης έθρεψαν τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, ότι εδώ και καιρό «διαχειριζόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε». Ο κ. Κουβέλης προαναγγέλλει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και απευθύνει προειδοποίηση στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο καθένας έχει την άποψή του, επισημαίνει, στο τέλος όμως οφείλουμε να σεβαστούμε τις συλλογικές αποφάσεις.

Ψευδαισθήσεις περί κατάργησης των μνημονίων με μια μονοκονδυλιά

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Αλειφερόπουλο, ΑΓΟΡΑ, Δημοσιευμένο: 2014-11-29

Το πρόσφατο συνέδριό μας αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη. Το δεύτερο που αποφάσισε είναι ότι ο τόπος έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Η εκλογική τακτική μας θα αποφασισθεί στον κατάλληλο χρόνο, με σταθερή την επιλογή μας για την οργανωτική και πολιτική μας αυτονομία. Και επειδή μου δίνετε την ευκαιρία, ας το επαναλάβω: η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα κανενός. Οι λόγοι, άλλωστε, που κατέστησαν αναγκαία την ίδρυσή της, όχι μόνο δεν εξέλειψαν, αλλά παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 207
×
×