Δημόσια Τηλεόραση: Η Επόμενη Μέρα

Εισήγηση στην εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Τέλης Σαμαντάς, http://dimartblog.com/, Δημοσιευμένο: 2013-06-20

s

Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο της σημερινής μας εκδήλωσης: «Δημόσια Τηλεόραση: Η Επόμενη Μέρα». Και ξεκινώ από τον τίτλο γιατί ως γνωστόν δίνει τον τόνο, προετοιμάζει τον αναγνώστη (ή τον ακροατή) για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει — είτε είναι κείμενο είτε είναι λόγος. Επιλέξαμε τον συγκεκριμένο τίτλο για πολύ σαφείς λόγους: γιατί θελήσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην προσπάθεια ανίχνευσης μιάς απάντησης στο ερώτημα «Τι είδους δημόσια ραδιοτηλεόραση ταιριάζει —και θέλουμε— σήμερα στη χώρα;».

Προειλημμένη απόφαση

Τέλης Σαμαντάς, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-06-16

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως η ΕΡΤ χρειάζεται και εκσυγχρονισμό και θεσμική μεταρρύθμιση, ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που επιτρέπει τις κυβερνητικές, πολιτικές εν γένει, αλλά και οικονομικών κύκλων παρεμβάσεις στη λειτουργία της.

Θεωρώ απαράδεκτη τη μονομερή απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Πιστεύω ακράδαντα πως η απόφαση αυτή ήταν εδώ και πολύ καιρό προειλημμένη από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πρώτες σκέψεις, για συζήτηση, σχετικά με τη στάση και την παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο χώρο του πολιτισμού.

Τέλης Σαμαντάς, Δημοσιευμένο: 2010-08-27

Μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της σημερινής συνολικής, κοινωνικής κρίσης και του κατακερματισμού της νεοελληνικής κοινωνίας καταγράφεται με δραματικό τρόπο σε μια ιδιόμορφη πολιτισμική έκπτωση που ζούμε στον τόπο μας. Μια πολιτισμική έκπτωση, η οποία, στην κυρίαρχη μορφή της, διαπερνά ολόκληρο το κοινωνικό σώμα και σηματοδοτείται από την προβολή συντηρητικών νοοτροπιών και ακραία ανταγωνιστικών συμπεριφορών, την παραγωγή και διάδοση ατομικιστικών προτύπων, την υποβάθμιση της αξίας της «συλλογικότητας», την απαξίωση της σοβαρής κριτικής σκέψης.

Με νέο τρόπο

Τέλης Σαμαντάς, Δημοσιευμένο: 2010-07-10

...Στις μέρες μας ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά διλημμάτων τα οποία του θέτουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, το καθένα από τη σκοπιά του. Με την Ευρώπη ή εναντίον της; Με το Μνημόνιο ή με την ανατροπή του; Με τα Μέτρα ή κατά τους; Με το Ασφαλιστικό ή με την ακύρωση του; Με τον νεοφιλελευθερισμό ή εναντίον του; Ή, και ειδικότερα: Με την ασφάλεια ή με τις ελευθερίες του ατόμου; Με την Ανάπτυξη ή με το Περιβάλλον; ,… και πάει λέγοντας.

Είναι νομίζω προφανές πως πίσω από αυτά τα διλήμματα βρίσκονται στην πραγματικότητα οι ήδη έτοιμες απαντήσεις.

Εμείς καλούμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την κυρίαρχη στον σημερινό πολιτικό λόγο τάση. Να θέσουμε δηλαδή πριν τις απαντήσεις τις –ορθές, κατά την άποψη μας τουλάχιστον - ερωτήσεις...
×
×