«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, εκπέμπει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση»

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Συνέντευξη στην Ντάνι Βέργου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-07-17

takis pana

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, το «φουσκωμένο» 6ο κύμα, ο... αδιάγνωστος αριθμός κρουσμάτων και η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία –εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν που επιστρέφουν στο «ανέμελο» παρόν– μας ξαναφέρνουν στην πόρτα του καταξιωμένου επιστήμονα. Οχι μόνο δεν «τελειώσαμε με την πανδημία», αλλά δυσκολευόμαστε και να τη «διαβάσουμε» πλέον, χάρη στους γρίφους του ΕΟΔΥ.

Για όλα αυτά μιλάμε με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκη Παναγιωτόπουλο.

«Η υψηλή θνησιμότητα στη χώρα μας απαιτεί αξιόπιστη ερμηνεία»

Τάκης Παναγιωτόπουλος, συνέντευξη στη Ν.Βέργου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-26

panagiotopoulos takis

Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του o oμότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλάει στην «Εφ.Συν.» στη «μαύρη» για τη χώρα μας επέτειο των δύο χρόνων από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος με τους περισσότερους από 25.500 θανάτους.

Τι να κάνουμε για την πανδημία το 2022;

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-01-02

panagiotopoulos takis

Βρισκόμαστε ήδη περίπου δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19. Κουραστήκαμε. Τα οικονομικά πλήγματα είναι σοβαρά για πολλούς. Όμως η εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον απαιτεί στάση ανάλογη με τα πράγματα -η υποτίμηση θα ήταν μεγάλη πλάνη. Τώρα, στην αρχή του 2022, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση του Όμικρον.

«Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν για λόγους ουσίας»

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Συνέντευξη στη Ν.Βεργου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-03

panagiotopoulos takis

Ο πλήρης εμβολιασμός όλων δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο όπλο κατά του στελέχους «Δ». Είναι ο «κόφτης» που θα σταματήσει την κυκλοφορία του ιού και τη δυνατότητά του να μεταλλάσσεται απειλώντας την ανθρώπινη ζωή. Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας του Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός και πειστικός για τους κινδύνους που διατρέχουμε αν δεν χτίσουμε ένα στέρεο τείχος ανοσίας μέσω των εμβολίων.

Προϋποθέσεις επιτυχίας

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-11-17

koronoios 1 takis panagiotopoulos

Οι αριθμοί που όλοι βλέπουμε μιλούν. Η εξάπλωση της νόσου COVID-19 στη χώρα μας είναι μεγάλη και –το κυριότερο– αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά και βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα είναι στην αιχμή. Σε πολλές περιοχές της χώρας είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, δηλαδή σημαντικής αύξησης κάθε λίγες ημέρες, ρυθμός που αν συνεχίζεται οδηγεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς ασθενών – και ακολουθούν κατ’ αναλογία οι νοσηλείες σε νοσοκομείο, οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι θάνατοι. Η εκθετική αύξηση έχει ισχύ φυσικού φαινομένου στην οποία κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Παραπλανητική η αντιπαράθεση δημόσιας υγείας με οικονομία

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-09

panagiotopoulos takis

«Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα και η χώρα δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα να χάνει τη μεγάλη εικόνα», λέει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος. Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της 28μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ότι «η κρισιμότητα της εξέλιξης της πανδημίας, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, και η ανάγκη να προχωρήσει όλη η κοινωνία μαζί στην εφαρμογή δύσκολων και πολλές φορές αμφιλεγόμενων μέτρων απαιτούν σημαντικό βαθμό συναίνεσης και συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας».

Δεν είμαστε έτοιμοι για την επερχόμενη πανδημία

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-05-03

Αρκετά αυξημένη είναι η πιθανότητα να εισέλθουμε σε πανδημία της γρίπης Α (Η1Ν1), καθώς τα χαρακτηριστικά της νόσου και η ταχύτητα της εξάπλωσής της την ξεχωρίζουν ουσιαστικά τόσο από την άτυπη πνευμονία - SARS όσο και από τη γρίπη των πτηνών. Αυτό δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής" ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και προειδοποιεί ότι η πολιτεία και η κοινωνία μας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου.
×
×