Τι συμφέρει την Κίνα;

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-02-23

Εχει η Κίνα ως επείγουσα προτεραιότητα τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία; Εχει η Κίνα λόγο να ταυτιστεί με τη Ρωσία σε ένα αντιαμερικανικό μέτωπο;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο αποσταθεροποίησης με ολέθριες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις, άρα η παράτασή του ανησυχεί το Πεκίνο.

Γιατί η Κίνα δεν θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Minxin Pei, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Δημοσιευμένο: 2021-09-02

Η χαοτική έξοδος της Αμερικής από το Αφγανιστάν πρέπει να θεωρηθεί από τους Κινέζους ηγέτες ως η τελευταία απόδειξη της μη αναστρέψιμης παρακμής της. Αλλά η ευφορία τους θα είναι βραχύβια. Ως απόλυτοι ρεαλιστές, γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βγάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον «τάφο των αυτοκρατοριών», ώστε να διατηρήσει τη ισχύ της Αμερικής να επικρατήσει της Κίνας στο επόμενο κεφάλαιο του ανταγωνισμού τους για παγκόσμια υπεροχή.

Ιδρυση και επανίδρυση…

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-04

Το Κ.Κ. Κίνας δεν γιορτάζει στην πραγματικότητα τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του αλλά τα σαράντα και πλέον χρόνια από την επανίδρυσή του.

Ο εορτασμός προβάλλει τα πεπραγμένα ως εθνικό επίτευγμα γιατί, σε αντίθεση με το πάλαι ποτέ σοβιετικό μοντέλο αλλά και με το δυτικό μοντέλο φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν στοχεύει στην εξαγωγή του πολύ δε περισσότερο στην επιβολή του…

Η Κίνα κέρδισε το 2020

Joschka Fischer, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-12-05

Το 2020 θα περάσει στην Ιστορία ως το έτος της μεγάλης πανδημίας του COVID-19, και ορθώς. Θα το θυμόμαστε όμως επίσης ως τη χρονιά που τερματίστηκε η άθλια θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Και τα δύο αυτά συμβάντα έχουν στενούς δεσμούς και θα αφήσουν μακροχρόνια ίχνη, εν μέρει διότι εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια μιας ευρύτερης παγκόσμιας μετάβασης από έναν 20ό αιώνα κυριαρχούμενο από τις ΗΠΑ σε έναν 21ο αιώνα κυριαρχούμενο από την Κίνα.

Το οικονομικό σταυροδρόμι της Κίνας

Rosen Daniel, Rudd Kevin, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-06-22

Δεδομένης της αποτυχίας της Κίνας να ακολουθήσει τις πολιτικές ενίσχυσης της αγοράς που ανακοίνωσε πριν από επτά χρόνια, είναι λογικό να υποψιαζόμαστε την τελευταία μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι φοβούνται περισσότερο οι κινέζοι ηγέτες: αποδιοργανωτική αλλαγή ή προβλήματα τα οποία οι ίδιοι δημιουργούν.

Η κινεζική εξάρτηση της Δύσης

Paul Krugman, Δημοσιευμένο: 2010-10-19

Τον περασμένο μήνα ένα κινεζικό αλιευτικό συγκρούστηκε σε ιαπωνικά ύδατα με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο του αλιευτικού. Η αντίδραση της Κίνας ήταν να αποκόψει την Ιαπωνία από την πρόσβαση σε ζωτικές πρώτες ύλες.

Τα δύο πρόσωπα του εθνικισμού στην Κίνα

David Shambaugh, The New York Times, Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2008-05-07

Ποιον άραγε από τους αντικρουόμενους εθνικισμούς της θα παρουσιάσει η Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο; Τον θιγμένο και αμυντικό, ή έναν υπερήφανο εθνικισμό, γεμάτο αυτοπεποίθηση;

Είναι μακρυά η Κίνα;

Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-04-10

Γεωγραφικά, το Πεκίνο απέχει από την Αθήνα περίπου 10.500 χλμ. Πολιτικά όμως βρίσκεται δίπλα μας και μας αφορά άμεσα, αφού η στάση μας απέναντι στα οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά και πολιτικά εγκλήματα της κινεζικής "κομμουνιστικής" ηγεσίας, αποτελεί κριτήριο και μέτρο της προσήλωσης και της πραγματικής πίστης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας με δημοκρατία και ελευθερία.

Θιβέτ, η αυτοκρατορική εμμονή του Πεκίνου

Bruno Philip, Le Monde, Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2008-04-01

Για το Πεκίνο, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη: το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας, και δεν τίθεται θέμα διαγραφής ενός γεγονότος που έχει ήδη σκαλιστεί στο μάρμαρο της Ιστορίας.
×