Είκοσι χρόνια και ένας φονικός φράχτης

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2011-01-18

Στις 15 Ιανουαρίου συµπληρώθηκαν ακριβώς είκοσι χρόνια από την ηµέρα που πέρασα τα σύνορα και ήρθα στην Ελλάδα. Μαζί µε ένα καραβάνι ανθρώπων, όπως περιγράφω τη σκηνή στο βιβλίο µου «Μικρόηµερολόγιο συνόρων». Περνούσαµε έναν φονικό φράχτη που µας είχε χωρίσει βίαια για πέντε δεκαετίες από τον κόσµο, που µετέτρεψε την Αλβανία σε φυλακή και µας είχε πετάξει έξω από τον χρόνο.

Λάθος αυτόχειρες...

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-05-04

Η πιο σηµαντική είδηση σήµερα, για µένα, είναι ότι στη Βέροια ένας συνταξιούχος οικοδόµος 71 ετών αυτοκτόνησε. Λόγω οικονοµικών προβληµάτων, όπως έγραφε σε σηµείωµα που άφησε. Τον βρήκαν απαγχονισµένο, λέει η είδηση, σε µπασκέτα µέσα σε γήπεδο κοντά στο σπίτι του. Καθώς τη διάβασα, θυµήθηκα έναν ανατριχιαστικό στοίχο του Λειβαδίτη για τους αυτόχειρες: «Ανθρωποι ταπεινοί που για πρώτη φορά στάθηκαν στο ύψος τους».

Το όνειρο των φτωχών

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-04-13

Στη µακρινή Ταϊλάνδη, στην «εξωτική» Μπανγκόκ, µια µεγάλη µάζα φτωχών, οργισµένων αγροτών αγωνίζεται για να επαναφέρει στην εξουσία έναν δισεκατοµµυρι ούχο. Τον πρόεδρο ενός κόµµατος που το όνοµά του θυµίζει pop συγκρότηµα: Τhai rak Τhai

Μια μητέρα μετανάστρια γράφει...

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-05-19

«Αγαπητέ “Υπάρχουμε... Συνυπάρχουμε;”. Το όνομά μου είναι Αγάπη. Μετανάστευσα στην Ελλάδα πριν από δεκαεπτά χρόνια από την Αρμενία. Μαζί με τον άνδρα μου εργαζόμαστε και ζούμε νόμιμα στην Ελλάδα δώδεκα χρόνια. Πέρυσι καταθέσαμε τα χαρτιά μας για την Άδεια Διαμονής Αορίστου Διαρκείας.

Η εξέγερση των γουρουνιών

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-05-05

Σίγουρα όλο αυτό το «Μπάτσοι- γουρούνια - δολοφόνοι» που φώναζαν και έγραφαν συνέχεια οι εξεγερμένοι του Δεκέμβρη κάπου θα κατέληγε. Τελικά εξεγέρθηκαν τα γουρούνια. Όχι στην Ελλάδα, στην Αμερική. Εκεί γύρω, τέλος πάντων. Γιατί είναι γνωστό ότι το Μεξικό αποικία της Αμερικής είναι.

Ψυγεία, τοίχοι και κρυψώνες

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-02-10

Το ψυγείο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εφευρέσεις του 19ου αιώνα. Έχει πολλούς «πατεράδες» και καμία «μητέρα», αφού εφευρέθηκε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες ήταν καταδικασμένες να ασχοληθούν με την κουζίνα και όχι με την επιστήμη.

H Σρεμπρένιτσα και το φάντασμα του φονταμενταλισμού

Βόσνια μουσουλμάνα θρηνεί πάνω από τους τάφους της Σρεμπρένιτσα

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2005-02-05

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, τον Ιούλιο, από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Τουλάχιστον επτά χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν από τον σερβοβοσνιακό στρατό με εντολή των Μλάντιτς και Κάρατζιτς. Οι Μλάντιτς και Κάρατζιτς καταζητούνται, ενώ οι επιζήσαντες προσπαθούν ακόμα να αναγνωρίσουν τα πτώματα των αγαπημένων τους

Yπάρχουμε... Συνυπάρχουμε;

Σκόρπιες σκέψεις ενός «μη-Eυρωπαίου»

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-06-15

Ίσως πρέπει να είναι κανείς «εκτός E.E.» για να καταλάβει τι προνόμιο αποτελεί το να είσαι «εντός E.E.». Από τη συμμετοχή στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, αυτοί που είναι εντός E.E. φαίνεται πως «πάσχουν» από το Σαιξπηρικό σύνδρομο «να υπάρχεις ή να μην υπάρχεις;».

Yπάρχουμε... Συνυπάρχουμε;

Ο αιώνας των ολοκληρωτισμών

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-06-08

Ο Στεφάν Κουρτουά, ένας από τους συγγραφείς του πολυσυζητημένου βιβλίου «H Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού»,ήταν καλεσμένος για να μιλήσει σε συνέδριο με θέμα «15 χρόνια Δημοκρατία στην Ανατολική Ευρώπη», που διοργάνωνε το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τελικά δεν μίλησε.
×
×