Η κρίση δεν είναι μόνο οι αριθμοί

Οι οικονομικές στατιστικές απεικονίζουν την ταλαιπωρία και τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων

Ρoul Νyrup Rasmussen, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2009-05-27

Τα στοιχεία για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θλιβερά. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη έπεσε κατά 2,5% στο διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου εφέτος. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έπεσε κατά 3,8%, κάτι που σε ετήσια βάση θα ήταν αρκετό για να εξανεμισθεί η σωρευμένη ανάπτυξη από το 1999.

Η ελληνική υπερχρέωση επηρεάζει την Ευρωζώνη!

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-12-14

"Ακούγεται κάπως αστεία η ανησυχία ότι η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απειλείται από την υπερχρέωση μιας χώρας που αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης".

Την απειλή και δημοσιονομικής κρίσης επισείουν τα γεράκια κατά του πακέτου για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση. Αφορμή τα ραγδαία αυξανόμενα επιτόκια που αναγκάζεται να πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο.

Υποχωρήσεις στους ρύπους των νέων εταίρων

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-12-14

Στις “Ιστορίες του κ. Κόινερ” του Μπρέχτ, ο κ. Κόινερ παρατήρησε σε έναν κηπουρό που κλάδευε σφαιρικά ένα θάμνο: “Ωραία, τη βλέπω τη σφαίρα, πού είναι όμως ο θάμνος;”. Τούτη η αναφορά μοιάζει να ταιριάζει στις αποφάσεις που έλαβε προχθές η σύνοδος κορυφής για το κλίμα και την οικονομική ανάκαμψη - οι συμβιβασμοί επιτεύχθηκαν, πού είναι όμως η ουσία;

Η Σύνοδος Κορυφής «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημοσιευμένο: 2008-11-07

Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Σύνοδος Κορυφής «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία μπαίνει σε ύφεση αυτοί που έχουν την ευθύνη, δηλαδή οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, αδυνατούν να δώσουν λύσεις, που θα αφορούν την ανάπτυξη, την απασχόληση, τους μισθούς και τα δημόσια αγαθά.

Ο ρατσισμός σαρώνει την Ιταλία

Philippe Ridet, Le Monde, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2008-10-26

Κανονικά, το γεγονός δεν θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Βιτζεβάνο, στην επαρχία της Παβίας (Λομβαρδία): το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, ο διαιτητής ενός αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Βιτζεβάνο και του Καστέτζιο απευθύνθηκε σε έναν παίκτη που αμφισβητούσε τις αποφάσεις του ως εξής: «άντε να μαζέψεις μπανάνες στην Αφρική!».

Το δεύτερο βήμα της Ευρώπης

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-10-23

Με τις αποφάσεις των 15 ηγετών της ευρωζώνης στις 12 Οκτωβρίου, όπως επιβεβαιώθηκαν κατόπιν και από τους 27 της Ένωσης, αποκρούσθηκε ο απολύτως υπαρκτός- και άμεσος εκείνη τη στιγμή- κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα. Ένα ιλιγγιώδες ποσό, κοντά στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, συμφώνησαν να διαθέσουν οι κυβερνήσεις από τους προϋπολογισμούς τους για να στηρίξουν τις τράπεζες, σε συντονισμό μεταξύ τους και με κοινούς όρους.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

Σωτήρης Βαλντέν, Ελεύθερος Τύπος, Δημοσιευμένο: 2008-06-15

Oχι, δεν αναπολώ την «Ευρώπη των 15». Το να αναπολείς το παρελθόν είναι κατά κανόνα ένδειξη αμηχανίας ή και αδυναμίας να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ακόμη μια φορά το Μάαστριχτ μπροστά μας.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-05-04

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Το 1992 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψήφισε, κριτικά, ΥΠΕΡ της επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία.

Η απόφαση αυτή διαπνέονταν από μια λογική: να προχωρήσει η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθηθεί η οικονομική και νομισματική ολοκλήρωσή της με το ενιαίο νόμισμα, να διαμορφωθούν, πέραν του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, κοινές πολιτικές με προτεραιότητα αυτές της απασχόλησης και της προστασίας του περιβάλλοντος και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης.

Ιταλία: σακατεμένη απ’ τη μαφία

Ρομπέρτο Σάλβανο, Time magazine, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2008-03-22

Κανείς δεν θα κερδίσει τις επόμενες ιταλικές εκλογές, πάντως όχι οι Ιταλοί πολίτες. Παρ’ όλες τις προεκλογικές διακηρύξεις περί «αλλαγής» και «μεταρρύθμισης», όλοι οι πολιτικοί μοιάζουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγνοούν το βασικότερο πρόβλημα της χώρας: το οργανωμένο έγκλημα -που θα μπορούσε να ονομαστεί και «εγκληματικός τομέας» της οικονομίας.

«Μεσόγειο τη λεν και παίζουν παιδιά»

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-03-21

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Μεσογειακής Ένωσης πέθανε. Πρόκειται βεβαίως για την πρωτοβουλία που πριν από λίγους μήνες εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί για τη δημιουργία της «Μεσογειακής Ένωσης»

Μαθαίνοντας τα χρώματα της ίριδας

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-03-02

Όπως στην Ελλάδα μιλούσαμε για τα γαλάζια, τα πράσινα και τα κόκκινα καφενεία -κάποιους από μας τους έλεγαν και ροζ κομμουνιστές- έτσι και στη Γερμανία η πολιτική περιγράφεται με χρώματα. Το μαύρο είναι το χρώμα της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU), το κόκκινο της Σοσιαλδημοκρατίας (SPD), το κίτρινο των Φιλελευθέρων (FDP), το πράσινο των Πράσινων.Τώρα που στη γερμανική Βουλή υπάρχει και Αριστερά το κόκκινο μοιράζεται- για λόγους ευκολίας, ας πούμε ότι το χρώμα της είναι το βαθυκόκκινο.

Θυμωμένος με την Ε.Ε. που «δεν έχει πολιτική»

Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο δεν προβλέπει ισχυρό σύστημα κυρώσεων για τους ισχυρούς

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2006-07-29

Θυμωμένος αλλά όχι έκπληκτος από τη στάση της Ε.Ε. στο Μεσανατολικό δηλώνει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και επικρίνει όσους κατά καιρούς προβάλλουν την ανάγκη διατύπωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά εμποδίζουν σε κάθε ευκαιρία τη θεσμική και πολιτική οικοδόμηση κοινής πολιτικής.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 28
×
×