Πρόταση αγώνα και ευθύνης

Κώστας Κάρης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-06-29

Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”, το νέο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, αποτελεί μια νέα πολιτική πρόταση για τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες του τόπου μας. Οι ιδρυτές της θεωρούν αυτή την πρόταση επίκαιρη και αναγκαία, ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της κατάρρευσης του πελατειακού κράτους, της έλλειψης πειστικής προοπτικής για την κοινωνία και τον τόπο.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

το κύριο Άρθρο

Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-06-28

Δηµοκρατική Αριστερά είναι το όνοµα του νέου κόµµατος το οποίο θα έχει επικεφαλής τους τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν πρόσφατα από τον Συνασπισµό και ως ραχοκοκαλιά γνωστά στελέχη της ευρύτερης Ανανεωτικής Αριστεράς.

Δεν ξέρουµε ακόµη το ακριβές ιδεολογικό στίγµα του, ούτε τον βαθµό επιρροής του. Αυτό που ξέρουµε όµως µέχρι στιγµής είναι αξιοπρόσεκτο και ενδεχοµένως χρήσιµο σε ενδεχόµενες πολιτικές τρικυµίες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : συνέχεια, ρήξη, διεύρυνση

Γεράσιμος Γεωργάτος, Δημοσιευμένο: 2010-06-28

Χθες ίσως ήταν νωρίς, αύριο θα είναι σίγουρα αργά. Σήμερα λοιπόν είναι η ιστορική στιγμή. Η ιδρυτική πράξη συγκρότησης του νέου φορέα της Δημοκρατικής Αριστεράς (Δ.Α), την Κυριακή, 27/6/10, είναι πριν απ` όλα μια πράξη προσωπικής και συλλογικής χειραφέτησης και απελευθέρωσης ενέχοντας ταυτοχρόνως ως στοιχεία τη συνέχεια, τη ρήξη και τη διεύρυνση.

Συνέχεια, γιατί η αντίληψη για ένα πολιτικό υποκείμενο που θα υπερβαίνει την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία και το δογματικό κομμουνισμό είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς, εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης, φαίνεται πιο ξεκάθαρα από προηγούμενες δεκαετίες...

Καλορίζικοι λοιπόν…δύσκολο το εγχείρημα …αλλά αναγκαίο όσο ποτέ…

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, Δημοσιευμένο: 2010-06-27

Φίλοι και φίλες,

Δεν είμαι γνωστή φυσιογνωμία σε πάρα πολλούς από εσάς.

Έχετε λοιπόν και το ανένταχτο πρόσωπο, πίσω από τις σχολιαστικές παρεμβάσεις και την αρθρογραφία σε μερικούς ιστοτόπους του ανανεωτικού χώρου στο διαδίκτυο. Είναι το πρόσωπο που μια στιγμή μετά την αποχώρησή της Α.Π. από το συνέδριο του ΣΥΝ ρωτούσε: «Τολμάω να πω ‘αλληλούϊα’ ???»

Έχοντας ακούσει τους ομιλητές από το βήμα αυτό αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως ήρθε η στιγμή πηγαίνοντας σπίτι μου απόψε να το πω….

Ποιος χρειάζεται την Αριστερά;

Τάκης Καμπύλης, Η Καθημερινή, Le Monde, La Repubblica, Δημοσιευμένο: 2010-06-27

Kampylis

Την περασμένη εβδομάδα, μπορούσε να δει κανείς την Αθήνα διαφορετικά. Οπως και την προπερασμένη, όπως και αρκετές εβδομάδες τους τελευταίους μήνες.
Για παράδειγμα, μια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας, το βράδυ, περίπου 70 - 80 κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου αλλά και από αλλού συγκεντρώθηκαν σε παρκάκι της περιοχής. Είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία της Ραλλούς –ηθοποιός που διατηρεί κατάστημα βιολογικών τροφών– παράσταση Καραγκιόζη, έναντι περίπου 4 ευρώ η οικογένεια. Πολλοί δεν πλήρωσαν, αφού από νωρίς είχε καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό των 200 - 250 ευρώ.

Ούτε «ΔΝΤ», ούτε «ατελείωτες κρατικοποιήσεις»

Θόδωρος Μαργαρίτης, Συνέντευξη στον Πάνο Λάμπρου, Εποχή, Δημοσιευμένο: 2010-06-27

...Είμαστε ριζικά απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επιλογή που έχει γίνει μέσω του ΔΝΤ. Ωστόσο, θέλουμε την ίδια στιγμή που γίνεται η κριτική στο πολιτικό σύστημα και στο αδιέξοδο του δικομματικού μοντέλου, να δούμε και τις ευθύνες της δικής μας “καμπούρας”, της αριστεράς δηλαδή. Είτε γιατί στο παρελθόν υποστηρίξαμε συντεχνιακές διεκδικήσεις που στο τέλος αναπαρήγαγαν το πελατειακό κράτος είτε γιατί πολλές φορές αναπαρήγαμε το ίδιο το κομματικό σύστημα. Να σου πω ένα παράδειγμα. Ο Συνασπισμός έκανε μια επένδυση στο Δήμο της Αθήνας με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο επικεφαλής του μεταφέρθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Το νέo κόμμα με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

Mε την συμμετοχή 520 αντιπροσώπων απ’ όλη τη χώρα.

Δημοσιευμένο: 2010-06-27

270610

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με την συμμετοχή 520 αντιπροσώπων απ’ όλη τη χώρα.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση πολιτικού κόμματος με τίτλο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».
Εγκρίθηκε η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Πολιτική Θέσεων και Αρχών
του νέου κόμματος και ανεδείχθη Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή που αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μέσα στο 2010.

Τα μέλη της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Φ. Κουβέλης: Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες

Η εισηγητική ομιλία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Δημοσιευμένο: 2010-06-27

KOUV270610

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Δεν κοιτάμε πίσω

Η δική μας Αριστερά δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-06-26

«Θέλουμε μία Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα» λέει ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» περιγράφοντας μία ημέρα πριν από την εξαγγελία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα την ιδεολογική πλατφόρμα που τον περιβάλλει. Ο βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας επισημαίνει αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στον Συνασπισμό ότι «δεν κοιτάμε πίσω» και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της Δημοκρατικής και Ανανεωτικής Αριστεράς δεν θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης.

Ανεμος αλλαγής απειλεί να σαρώσει το πολιτικό σύστημα

Νίκος Σπιτσέρης, Δημοσιευμένο: 2010-06-26

Τα υψηλότατα ποσοστά αποδοχής των υπό δημιουργία κομμάτων υπό τον Φώτη Κουβέλη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, όπως καταγράφτηκαν στη δημοσκόπηση της Alco για την ιστοσελίδα Newsit.gr είναι ενδεικτικά των υπογείων ρευμάτων που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία σε τούτη την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το «κόμμα Κουβέλη» μετρήθηκε στο 5,9% και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη στο 9,1%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 1,4% και η Νέα Δημοκρατία στο 12,7%. Η δύναμη των υπολοίπων κομμάτων αποτυπώθηκε ως εξής: ΠΑΣΟΚ 19,8%, ΚΚΕ 7,2%, ΛΑΟΣ 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 1%.

Nέο κόμμα δημοκρατικής αριστεράς- νέο μοντέλο οργάνωσης-νέο πολιτικό στίγμα

Άρης Τσουκνίδας, Δημοσιευμένο: 2010-06-26

Την περίοδο της μεταπολίτευσης δύο φορές δόθηκε η ευκαιρία στο κόσμο της Δημοκρατικής Αριστεράς να κόψει πλήρως το νήμα από το λενινιστικό μοντέλο και να προχωρήσει σε ένα νέο τρόπο οργάνωσης της πολιτικής του λειτουργίας και τις δύο έκανε πίσω.

Την πρώτη φορά ακριβώς μετά την μεταπολίτευση όταν στο χώρο της μη δογματικής αριστεράς επικράτησε η άποψη της Ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος αντί της διαμόρφωσης ενός πλατύτερου δημοκρατικού σχηματισμού στα οργανωτικά πρότυπα της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Μεγάλη Δημοσκόπηση Newsit: Μπακογιάννη 9,1% και Κουβέλης 5,9% - Aλλάζει το πολιτικό σκηνικό

newsit., Δημοσιευμένο: 2010-06-25

alco

- Αδύνατη η αυτοδυναμία
- Δυσθεώρητα ποσοστά για δυο κόμματα που δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί
- Αναγκαία αλλά άδικα τα μέτρα για το ασφαλιστικό
- Καταδίκη στους αποκλεισμούς λιμανιών.Οι συγκλονιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές που γίνονται στην χώρα κάνουν τους πολίτες να αναζητούν κάτι καινούριο από το οποίο θα μπορέσουν να κρατηθούν αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Δυο κυοφορούμενοι κομματικοί σχηματισμοί που ακόμα δεν έχουν αναγγελθεί επισήμως, αυτός της Ντόρας Μπακογιάννη και αυτός του Φώτη Κουβέλη, συγκεντρώνουν υψηλότατα δημοσκοπικά ποσοστά.
Η Ντόρα Μπακογιάννη φτάνει το 9,1% με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 12,7% και ο Φώτης Κουβέλης το 5,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1,4%.

Για την πλήρη δημοσκόπηση δες:
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=32140&catid=9

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 21
×
×