Θράκη: ο μύθος της μείωσης της ανεργίας

Σταμάτης Σακελλίωνας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-03-02

Η στατιστική υπηρεσία περιχαρής ανακοινώνει συνεχή μείωση της ανεργίας τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και ανά περιφέρεια. Έτσι χαίρονται ο υπουργός επί των οικονομικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά. Αλλά δυστυχώς η πραγματική ζωή άλλα λέει. Και αυτά που λέει είναι δραματικά τόσο για τη Ροδόπη όσο και για την Ξάνθη. Μείωση θέσεων εργασίας, απολύσεις, επενδυτική άπνοια και στο βάθος τα συνεταιριστικά της Ξάνθης.

Το "Ορθόδοξο" Ισλάμ και οι αποκλήσεις του στη Θράκη

Σταμάτης Σακελλίωνας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-12-23

Το ρεπορτάζ αυτό δεν έχει στόχο να ενοχοποιήσει μια θρησκεία. Έχει στόχο να αναδείξει πτυχές μιας θρησκείας που επηρεάζει τον μισό περίπου πληθυσμό των Νομών της Ξάνθης και της Ροδόπης, τα μέλη της μειονότητας. Το κυρίαρχο Ισλάμ στην Θράκη είναι το σουνίτικο Ισλάμ. Με λίγα λόγια αυτό που θεωρείται το "ορθόδοξο".

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Σταμάτης Σακελλίωνας, Δημοσιευμένο: 2007-03-18

Η φράση του τίτλου ίσως εκφράζει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τα όσα σκέφτονται οι κάτοικοι της Θράκης σχετικά με τον "στοιχειωμένο αγωγό". Οι συζητήσεις έχουν ήδη συμπληρώσει και μια ιστορία δεκατριών χρόνων. Ή όπως μας είπε ένας πολιτικός παράγοντας της περιοχής "τόσα χρόνια φωνάζαμε ο λύκος και τώρα ήρθε".

Ενδιαφέρουσες ζυμώσεις στη μειονότητα της Θράκης

Σταμάτης Σακελλίωνας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-01-14

Πριν από λίγες ημέρες το ελληνικό υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωνε με ένα δελτίο τύπου ότι θα αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε 58 συνολικά ανιθαγενείς της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ιθαγένεια που την είχαν χάσει κατά την ισχύ του περίφημου άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.
×
×