Προγραμματική ανασύνταξη και οργανωτική επανίδρυση

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-19

vernardakis

Το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται ενώπιον μιας διπλής πρόκλησης.

Η πρώτη είναι να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα θεσμικών αλλαγών στο Κράτος και ανάκτησης της προτεραιότητας της Πολιτικής έναντι της Οικονομίας, ικανού να αποτελέσει τη βάση μιας ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η δεύτερη είναι να καταφέρει να θεμελιώσει ένα διαφορετικό υπόδειγμα κομματικής λειτουργίας.

Η «Πολιτική Προστασία» και το πολιτικό σύστημα

Χριστόφορος Βερναρδάκης, anatropinews.gr, Δημοσιευμένο: 2021-08-07

vernardakis

Τέσσερα σημεία για γνώση και συμμόρφωση

1.Τι έπρεπε να γίνει

Το βασικότερο συμπέρασμα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών–και των τελευταίων χρόνων – είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στη χώρα μας, η περίφημη «Πολιτική Προστασία», έχει κλείσει τον κύκλο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώπιον των επόμενων εκλογών

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-07-31

Ανεξάρτητα από τον χρόνο των επόμενων εκλογών, η ουσία είναι ότι από το φθινόπωρο αλλάζει η πίστα του πολιτικού ανταγωνισμού.

Για το κυβερνών κόμμα η παρέλευση διετίας από τη νίκη των εκλογών του ʼ19 ανοίγει περίοδο ισχυρών ρευμάτων αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Στην αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας συντελούν δύο εξελισσόμενες την ώρα αυτή διεργασίες.

Δύο λόγοι για την «κρίση των κομμάτων»

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-06-18

vernardakis

Η συζήτηση για το «κόμμα» επανέρχεται σταθερά από καιρό σε καιρό στους κύκλους της κριτικής πολιτικής θεωρίας, αλλά και στην τρέχουσα δημόσια συζήτηση.

Ο λόγος είναι ότι το «κόμμα», αυτή η θεμελιώδης θεσμική μορφή πολιτικής αντιπροσώπευσης των κοινωνικών τάξεων και ομάδων, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Υπάρχουν και χειρότερα από τη «Μήδεια»

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-02-18

vernardakis

Ενα από τα βασικότερα συμπεράσματα των τραγωδιών που έζησε και ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι ότι το σύστημα διαχείρισης έκτακτων αναγκών, η περίφημη «Πολιτική Προστασία», έχει κλείσει τον κύκλο του.

Απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση, προκειμένου να είναι ικανό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις που φέρνουν τόσο τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής όσο και οι νέες και αναδυόμενες απειλές φυσικών φαινομένων.

Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: ο συντομότερος δρόμος για τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-01-12

vernardakis

Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης; Μα το να σταματήσουν πλήρως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο,τι ακριβώς γίνεται τους τελευταίους 18 μήνες στο σύστημα Υγείας, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, στο κοινωνικό κράτος. Η πολιτική της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς δεν έχει στόχο την ενίσχυση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εχει πολιτική τις περιστασιακές θέσεις ορισμένου χρόνου και ορισμένου έργου – και αυτήν την πολιτική εφαρμόζει με συνέπεια τους τελευταίους 18 μήνες.

«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Συνέντευξη στον Δ.Τερζή, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-01

vernardakis

Με την απλή αναλογική, είναι μια τεράστια ευκαιρία να τεθεί σε δημόσιο διάλογο ένα σχέδιο δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης στα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας σχολιάζει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ναι μεν αυτή η υπεροχή είναι φυσιολογική, ωστόσο έχει και το συστατικό στοιχείο της υπερβολής. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές, εάν αυτές γίνουν, αντιθέτως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει το πρόβλημα να πείσει τον κόσμο.

Η απλή αναλογική και η «κυβερνησιμότητα»

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-01-12

vernardakis

Ας ξεκινήσουμε από ένα βασικό αξίωμα της πολιτικής επιστήμης και της εκλογικής ανάλυσης: δεν είναι ο (εκάστοτε) εκλογικός νόμος αυτός που καθορίζει τους εκλογικούς συσχετισμούς ή την περίφημη «κυβερνησιμότητα». Το αντίστροφο είναι που ισχύει. Ο εκλογικός νόμος είναι το αποκρυστάλλωμα των κοινωνικών διεργασιών και των εκλογικών τους εκφράσεων.

×
×