Πρώτη εκτίμηση για τις εκλογές στην Πορτογαλία

Ράνια Σβίγκου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-06

svigkou

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά του. Αυτό οφείλεται, στην εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού και την αριστερή του στροφή, υπό την ηγεσία Κόστα

Η νίκη του Αντόνιο Κόστα στις πορτογαλικές εκλογές, και μάλιστα με αυτοδυναμία, κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας, είναι μια σημαντική εξέλιξη συνολικά για την Ευρώπη. Μια προοδευτική κυβέρνηση στην Πορτογαλία, υπό τον Κόστα, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Τρεις υποθέσεις για ένα απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα

Andre Freire, KReport, Δημοσιευμένο: 2022-02-06

Το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έλαβε μια απροσδόκητα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (117/230, με 41,8% των ψήφων· 108 το 2019). Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και ειδικά οι τελευταίες στις 28/1, παρουσίαζαν μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ του PS, που εμφάνιζε ελαφρώς πτωτικές τάσεις, και του PSD (κεντροδεξιά, φιλελεύθερη ), με ανοδικές τάσεις, καθώς και μία γενικότερη ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς κα της δεξιάς.

Γιατί πετυχαίνουν οι Πορτογάλοι;

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-05

«Η απόλυτη (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία, δεν σημαίνει ότι μπορείς να κυβερνάς μόνος». Αυτή η δήλωση του Αντόνιο Κόστα, η πρώτη του δήλωση μετά την αναπάντεχη νίκη του στις πορτογαλικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, θα έπρεπε, πιστεύω, να μεταφραστεί στα ελληνικά. Προς γενική χρήση από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, της Δεξιάς και της Αριστεράς. Γιʼ αυτό και ξεκινώ από αυτήν.

Η νίκη του Κόστα και η αυτοχειρία της Αριστεράς

Γιάννης Μπουρνούς, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-05

μπουρνούς γιάννης

Στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου 2015, οι πορτογάλοι Σοσιαλιστές κατετάγησαν δεύτεροι πίσω από τον συνασπισμό της Δεξιάς. Κατάφεραν, όμως, ελέω απλής αναλογικής, να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του Αριστερού Μπλοκ και του Ενωτικού Δημοκρατικού Συνασπισμού (Κομμουνιστικό Κόμμα και Πράσινοι), την κυβέρνηση «Μαραφέτι» (Geringonça), όπως την αποκάλεσε περιφρονητικά η Δεξιά. Η συνεργασία επισφραγίστηκε με τετραετή προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, με κεντρικό στόχο να τελειώσει η λιτότητα και να αποκατασταθούν τα λαϊκά εισοδήματα.

Τι συνέβη στην Πορτογαλία

Μαριλένα Κοππά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-05

Μαριλένα Κοππά
Μαριλένα Κοππά

Η Πορτογαλία είναι μια μοναδική περίπτωση. Σε μια άκρη της Ευρώπης, μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με αντίστοιχο πληθυσμό αλλά και μια κοινή εμπειρία Μνημονίων, ακολούθησε μια διαφορετική πορεία με αποκορύφωμα την εξαιρετική επιτυχία της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού με ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 90%.

Οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν εκλογικό ντέρμπι αλλά η κάλπη έφερε ήττα της Δεξιάς με 13 μονάδες

Α. Τσίπρας: Μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη η νίκη Κόστα στις εκλογές

Αργύρης Παναγόπουλος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-03

Α. Τσίπρας: H νίκη του A. Κόστα αποτελει σαφές μήνυμα για την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας κοινωνικής ατζέντας στην Ευρώπη

Οι κάλπες στη Λισσαβώνα ανέδειξαν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή με 41,68%, και μάλιστα με διαφορά 13 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, ενώ τα προοδευτικά κόμματα έφθασαν συνολικά στο 53,34%, παρʼ όλο που οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα μιλούσαν για «τεχνική ισοπαλία».

Επιλέξαμε να πάμε σε εκλογές, παρά να υποκύψουμε στους εκβιασμούς

Ζόρζε Κόστα, Συνέντευξη στον Α.Παναγόπουλο, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-11-14

«Οι Σοσιαλιστές απέρριψαν και τα εννέα σημεία που προτείναμε για τον προϋπολογισμό χωρίς να εξηγήσουν ή να μας πείσουν για το γιατί»

«Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών του Ιανουαρίου με το κεφάλι ψηλά. Η Αριστερά δεν υπέκυψε στον εκβιασμό να ψηφίσει τον προϋπολογισμό όταν ο Κόστα απέρριψε όλα μας τα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων που βρίσκονται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι Πορτογάλοι μάς βάζουν συνεχώς τα γυαλιά

Νότης Παπαδόπουλος, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-09-14

Στις διακοπές –αν μπορεί να τις ονομάσει κανείς έτσι παρακολουθώντας μπροστά από την τηλεόραση να καίγεται η Ελλάδα– έπεσα σε μια είδηση από τις οικονομικές σελίδες της «Καθημερινής».

Ο τίτλος έλεγε: «Τέλη Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για αλλαγή των ταμειακών μηχανών. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να συνδεθούν άμεσα περίπου 500.000 ταμειακές online με το σύστημα».
×
×