Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος

Κώστας Πουλάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-01-30

Κώστας Πουλάκης
Κώστας Πουλάκης

Η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από αντίστοιχα σημεία καμπής. Και πάντοτε οι οργανωτικές αλλαγές προκαλούσαν μεγαλύτερους ή μικρότερους τριγμούς

Βρισκόμαστε σε μια πολιτική περίοδο όπου οι κυβερνητικές αποτυχίες σε όλα τα θέματα, με αποκορύφωμα την παράλυση σχεδόν ολόκληρης της χώρας και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών τις τελευταίες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας, η περιστολή της δημοκρατίας και η γενικευμένη διαφθορά τροφοδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια και καθιστούν αναγκαία την πολιτική ανατροπή.

Τα λάθη και η αλαζονεία δεν κρύβονται

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-09-12

Κώστας Πουλάκης
Κώστας Πουλάκης

Η οριζόντια απογοήτευση του κόσμου (66%) από το κυβερνητικό έργο είναι το τίμημα της αλαζονείας και του αυταρχισμού της προηγούμενης περιόδου

Η έρευνα της Palmos Analysis πραγματοποιείται σε μια διαχρονικά κομβική χρονική περίοδο για την πολιτική ζωή, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και λίγο πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Προοδευτικές κυβερνήσεις μέσω προγραμματικών συγκλίσεων

Κώστας Πουλάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-01-11

Κώστας Πουλάκης
Κώστας Πουλάκης

Η εξαγγελία δια στόματος Πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει άμεσα στη Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να καταργήσει την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ανοίγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και, για την ακρίβεια, για την ανάγκη της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η συζήτηση γίνεται με διαφορετικούς όρους και σε διαφορετικές συνθήκες. Η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους ήδη από το 2016, χωρίς όμως να εφαρμοστεί στις εκλογές του Ιουλίου, λόγω μη συγκέντρωσης της αυξημένης πλειοψηφίας, θα ισχύσει όμως στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση - πολέμια της απλής αναλογικής και οπαδός των ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων που παράγουν μονοκομματικές κυβερνήσεις - αναζητά σε αυτή τη Βουλή τις αναγκαίες συνεργασίες για την ανεύρεση 200 ψήφων για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, πράγμα μάλλον δύσκολο, ή εναλλακτικά σχεδιάζει εκλογές-«μαϊμού», δύο δηλαδή αλλεπάλληλες εκλογές, για να ματαιώσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην πράξη.

Η Ν.Δ. προτείνει αυτοδυναμία με 38,5%!

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-11-25

poulakis90
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαμε μια σημαντική μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού. Το παγιωμένο πολιτικό σύστημα εμφανίζει σημάδια κρίσης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεταφράζοντας με λάθος τρόπο τα μηνύματα των πολιτών από τις πρόσφατες εκλογές, αποφάσισε να προστατεύσει τον δικομματισμό με αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Χωρίς εκπλήξεις αλλά με σημαντικές προοπτικές

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-09-23

poulakis90
Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν έκρυβαν καμιά έκπληξη. Η συστηματική μελέτη του συνόλου των δημοσκοπήσεων στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αποκάλυπτε τις πολιτικές διαθέσεις των πολιτών και τα μηνύματα που προετοιμάζονταν να στείλουν την ώρα της κάλπης. Τα βασικά ερωτήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα είχαν απαντηθεί προ πολλού.

Την άλλη Κυριακή μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο.

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-09-09

Φτάσαμε στο τέλος. Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε. Οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα τους, και τα συμπεράσματα, περνάνε στην ιστορία και θα έχουν ενδιαφέρον μόνο στο επίπεδο που αναζητούν την δικαίωση τους από το εκλογικό αποτέλεσμα. Τρία είναι τα ερωτήματα που αναζητούν κατά την γνώμη μου απαντήσεις μέσα από την ανάλυση και των τελευταίων δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων.

Δημοσκοπήσεις : Αναζητείται η έξοδος από τα αδιέξοδα του δικομματισμού.

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

poulakis90
Πριν από 2,5 μήνες, όταν η υπόθεση των ομολόγων πρωτοαπασχόλησε την πολιτική επικαιρότητα, προσπαθήσαμε με τα στοιχεία της επιτροπή δημοσκοπήσεων, μέσα από τις φιλόξενες στήλες της ΑΥΓΗΣ, να αναλύσουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα και να αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε καλό αποτέλεσμα

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-04-22

poulakis90
Διανύουμε το τέταρτο έτος της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. και κάθε νέο κύμα δημοσκοπήσεων που βλέπει το φως της δημοσιότητας έχει ιδιαίτερη αξία.

Στα ουσιαστικά λοιπόν ερωτήματα που υπάρχουν ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις απαντήσεις, αρκεί να μην διαβάσουμε τις νέες δημοσκοπήσεις απομονωμένες από το μεγάλο πλήθος των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί μετά τις εκλογές του 2004.

Οι αριθμοί μας δείχνουν πολλές αλήθειες

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

Κώστας Πουλάκης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-10-28

poulakis90
Μετά την δεύτερη Κυριακή των εκλογών έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πλήρη, νηφάλια και ελπίζω αντικειμενική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το έχουμε ανάγκη και ατομικά και συλλογικά ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Το έχουν ανάγκη και όλες οι πολιτικές συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι ανένταχτοι αριστεροί πολίτες είτε κατορθώσαμε να συναντηθούμε στις εκλογές είτε όχι.

Nέος εκλογικός νόμος

Πως "διαβάζεται", πως εφαρμόζεται, που οδηγεί

Κώστας Πουλάκης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-04-09

Όπως είναι γνωστό, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό νόμο. Είναι ο 6ος μετά την μεταπολίτευση που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο για τις 12ες μετά το 1974 βουλευτικές εκλογές. Οι συχνές αλλαγές των εκλογικών νόμων αποδεικνύει την "νομιμοποίηση του" ως παρεμβατικό στοιχείο του πολιτικού μας συστήματος. Τα δύο στοιχεία που αναφέραμε, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει ανάλογα των πολιτικών συγκυριών με συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά.

Ας αναδείξουμε τον πολιτικό λόγο για να είμαστε εντός θέματος

Κώστας Πουλάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2005-06-22

Οι εκλογές που θα γίνουν σε 16 μήνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον θεσμό, θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις και ελπίζω να βοηθήσουν σημαντικά στην πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος μας.
×
×