Η «φούσκα» των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Δημήτρης Χρήστου, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-04-16

Oι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά πίσω από τον αριθμό αυτό η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ, στο σύνολο των 7,22 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022 τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων. Η αγορά νέων μετοχών και η συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%). Διευκρινίζεται ότι στο ποσοστό αυτό οι επενδύσεις με σκοπό νέες εγκαταστάσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ελληνικά δώρα στην Άγκυρα

Δημήτρης Χρήστου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-08-25

Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ενισχύσει τη συνεργασία με τα Σκόπια;

Την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα Δημοκρατία στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Αλέξη, κοίτα τι έκανες», με αφορμή την είδηση στρατιωτικής συνεργασίας Σκοπίων - Άγκυρας σημείωνε πως «κατέρρευσε το παραμύθι για τα οφέλη των Πρεσπών»!

Υπάρχει αντίκρισμα για τις θυσίες;

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-08-22

Οι δυνάμεις κατοχής απαιτούν από τη ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες παραγωγής για να απελευθερωθεί -λένε- η αγορά ηλεκτρισμού! Μα η αγορά είναι απελευθερωμένη, κανείς δεν εμποδίζει τους ιδιώτες να φτιάξουν νέες, δικές τους μονάδες. Η ΔΕΗ παράγει περίπου το 55% της παραγωγής της από λιγνιτικές μονάδες και αυτό πρέπει σιγά - σιγά να τελειώσει, καθώς ο λιγνίτης είναι υπερβολικά ρυπογόνος.

Αριστερά χαμένη στη μετάφραση...

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-06-13

"Η κρίση που ζούμε και ειδικά η επίκαιρη μορφή της, η κρίση του χρέους καθημερινά γενικεύεται, διεθνοποιείται, παγκοσμιοποιείται. Η κρίση αυτή δεν θα επιλυθεί εύκολα. Επίδικό της είναι το κοινωνικό κράτος και οι μισθοί αλλά η σύγκρουση αυτή, πιστεύω τελικά, μπορεί να αποβεί νικηφόρα για την κοινωνία και για τον κόσμο της εργασίας.

Τι ωραία που είναι η Γαλλία χωρίς τους Γάλλους!"

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-05-23

Πόσοι κάτοικοι αυτής της χώρας αισθάνονται άραγε το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς; Όσοι και αν είναι, δεν αρκούσαν για να σταματήσουν τον εξευτελιστικό κατήφορο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα

Θεραπεία δανείων σε υπερχρεωμένους...

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-05-02

Όταν έσκασαν οι φούσκες του “καπιταλισμού καζίνο” και της απληστίας, απλώθηκε πανικός και μετά ήρθε η ύφεση. Μας διαβεβαίωνε τότε ο κ. Αλογοσκούφης, πως η κρίση αφορά μόνον ή κυρίως το πιστωτικό σύστημα -και το δικό μας είναι θωρακισμένο, επειδή δεν έχει εκτεθεί στα τοξικά προϊόντα.

Εδώ, λίγο παρακάτω, είναι γκρεμός...

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-04-25

Ποια είναι η επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό τούτες τις δύσκολες μέρες; Δημιουργήθηκε το δίχτυ προστασίας με τη συμμετοχή Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ οπότε, Έλληνες μην ανησυχείτε, η Ελλάς δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει. Έτσι μας είπαν. Ζήτω!

Οι οικονομικές θεωρίες αφορούν κανονικές χώρες...

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-04-18

Αντιμέτωπη με τον "γύρο του θανάτου", λόγω του υψηλού κόστους του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη, εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον γνωστό επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ο κ. Σόρος, μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Economist στο Λονδίνο, είπε σχετικά με το πακέτο της Ε.Ε. ότι, αν και είναι καλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει σήμερα η αγορά, παραμένει μάλλον πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα.

Το πρόβλημα γίνεται πλέον πολιτικό

Δημήτρης Χρήστου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-04-11

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. τον προηγούμενο μήνα επανέλαβε την Πέμπτη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα χρεωκοπίας της χώρας. Ευχαριστούμε πολύ, μεσιέ Τρισέ, για τα καλά σας λόγια, αλλά δυστυχώς κανείς δεν τα παίρνει πλέον σοβαρά, ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες.

Στη λούμπα των γηπέδων

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-04-04

Ας αλλάξουμε θέμα, να μην κουράζουμε και στενοχωρούμε τέτοιες μέρες τους φίλους μας στον Συνασπισμό. Άλλωστε το φέρνει η επικαιρότητα. Τι φέρνει; Την αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησης να πατάξει τη βία στον αθλητισμό, καθώς αυτή παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εκθέτοντας τα όργανα της Τάξης, αποκαλύπτοντας την ανικανότητά τους.

Και τώρα, εμείς τι κάνουμε;

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-28

Τελικά τα νέα από τις Βρυξέλλες ήταν πάνω - κάτω όπως αναμένονταν. Η Άγγελα Μέρκελ κράτησε τη σκληρή της στάση ποντάροντας, εν όψει των εθνικών εκλογών, στη διάθεση μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινωνίας, που αισθάνεται ότι πληρώνει φόρους οι οποίοι αδίκως καταναλώνονται και σπαταλιούνται στις χώρες του Νότου.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 30
×
×