Μία χώρα, ένας άνθρωπος, ένα ποτάμι και ένας φράχτης

Σοφία Ανδριοπούλου, Δημοσιευμένο: 2011-01-25

sofandriop

Μία χώρα που μέχρι πρότινος είχε το άλλοθι του πρωτόγνωρου φαινομένου. Δεν ήξερε να υποδέχεται μετανάστες. Ήξερε να στέλνει τα παιδιά της μετανάστες.
Οι περισσότεροι θα πουν νόμιμα. Κανένας δε θυμάται όσους πήγαν με πλαστά ή έστω μεταποιημένα χαρτιά. Κανένας δε θυμάται τα πολιτικά φρονήματα που χρειαζόταν και το ρόλο της αστυνομίας, των παπάδων και των δασκάλων της εποχής. Κανένας δε θυμάται τη φτώχεια μας, την απελπισία μας και ούτε φυσικά ότι δεν ανήκαμε για τις χώρες υποδοχής στους Ευρωπαίους.

Η αμηχανία της Αριστεράς απέναντι στη βία

Σοφία Ανδριοπούλου, Δημοσιευμένο: 2010-05-07

sofandriop

Μία μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας σημαδεύτηκε από το θάνατο τριών ανθρώπων και όλοι σοκαρισμένοι, στεναχωρημένοι ή απλά αμήχανοι προσπαθούμε να εντάξουμε και αυτό το γεγονός μέσα στο γενικότερο οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο.

Είναι αλήθεια γεγονός μεμονωμένο; Φταίει η εργοδοσία με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε ένα απαράδεκτο από πλευράς ασφαλείας κτίριο; Τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της κοινωνίας μας; Η πολιτική και οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης; Τί από όλα αυτά; Μήπως φταίει και κάτι άλλο; Και αν ναι τι να είναι αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει το όνειρο και την πραγματικότητα

Σοφία Ανδριοπούλου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-10-01

sofandriop
"Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η αποτελεσματικότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφικτός στόχος", υπογραμμίζει η υποψήφια στη Β’ Αθηνών, Σοφία Ανδριοπούλου, μεταφέροντας την εμπειρία της από τη δίμηνη συμμετοχή της στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας χειριστεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τις κουκούλες, τονίζει ότι "δεν είναι δυνατόν η απάντηση σε έντονες κοινωνικές καταστάσεις να είναι μόνο η άκρατη και άκριτη καταστολή".

Ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον

Σοφία Ανδριοπούλου, City Press, Δημοσιευμένο: 2009-09-28

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι πολλά και χρειάζεται να υπάρξουν εναλλακτικές φωνές μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα μπορούν να παλέψουν για τα στοιχειώδη, διότι, δυστυχώς, φτάσαμε πλέον να μιλάμε για τα στοιχειώδη: για το δικαίωμα στην εργασία, για την υποχρέωση να συμβάλουν και οι ισχυροί στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και όχι μόνο οι αδύνατοι, για το ίδιο το δικαίωμα στα «ανθρώπινα δικαιώματα», τα οποία σήμερα θυσιάζονται εύκολα στο βωμό του δικαιώματος στην ασφάλεια...

Δεν μπορέσαμε να έλθουμε σε επαφή με τον κόσμο που μας πλησίασε

Σοφία Ανδριοπούλου, Συνέντευξη στην Μαρία Νταλιάνη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-06-29

sofandriop
Εμφανής σήμερα η συντηρητικοποίηση της νεολαίας υπογραμμίζει η Σοφία Ανδριοπούλου, δικηγόρος- εγκληματολόγος, στέλεχος του Συνασπισμού. Η κ. Ανδριοπούλου που κατέλαβε στη Βουλή τη θέση του εκλιπόντος Μιχάλη Παπαγιαννάκη μόλις στα 31 της, ομολογεί ότι την εξέπληξαν οι τελευταίες κινήσεις του Αλέκου Αλαβάνου, πιστεύει ότι η ισχυροποίηση του ΣΥΝ λειτουργεί προωθητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την επιθυμία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι να συναντηθούν πολιτικά και κοινωνικά.

Εκλογές, αριστερά και οικολογία

Σοφία Ανδριοπούλου, Δημοσιευμένο: 2007-09-13

andiopoulou
Λίγο πριν τις εκλογές, είναι χρήσιμη μια πρώτη ανάλυση των διεργασιών και εξελίξεων που συμβαίνουν στο χώρο της αριστεράς.

Με τη διεθνή εμπειρία από το Κοινωνικό Φόρουμ, την Γένοβα και το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι δυνάμεις της ελληνικής αριστεράς συνειδητοποίησαν την δυναμική που αναπτύχθηκε με κοινή δράση.
×
×