Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-09-14

xyrotiri

Η ΔΗΜ.ΑΡ. στο επικείμενο συνέδριό της πρέπει να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει την πορεία της και θα βρει τον βηματισμό της ως μία αριστερή δύναμη που θα συμβάλει στον διάλογο για τη διέξοδο από την κρίση, την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Δεν φτάνει όμως αυτό.

Πρέπει ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας. Χάσαμε πολύ χρόνο εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ένας όρος που παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά φορτισμένες.

Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες.


Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσιος πυλώνας σταθερότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ασημίνα Ξηροτύρη, Δημοσιευμένο: 2014-06-27

xyrotiri

Η ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι κερδοφόρα, δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις επόμενες γενιές και εξυπηρετεί με σταθερότητα και κοινωνική ευαισθησία το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες καταναλωτές.

Ο διαχωρισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας με τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ προς πώληση τους ιδιώτες δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους καταναλωτές ούτε και τον ανταγωνισμό αφού δεν αποδεικνύεται, το αντίθετο μάλλον, από την υπάρχουσα εμπειρία ότι μειώνονται με τέτοιες πρακτικές οι τιμές του ρεύματος.

Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναδείξει το φυσικό της χώρο

την αριστερά και τον στόχο της για προοδευτική Ανασυγκρότηση και διέξοδο της χώρας από την κρίση

Ασημίνα Ξηροτύρη, Δημοσιευμένο: 2014-05-29

xyrotiri

Η μεγάλη υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα οδυνηρό σοκ όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, και το πιστεύω αυτό βαθειά. Γι αυτό και η πολιτική ηγεσία όφειλε από την πρώτη μέρα να δώσει τις εκτιμήσεις της για το εκλογικό μήνυμα των πολιτών, όπως και το στίγμα της πολιτικής για την επόμενη μέρα!

Τελικά η χθεσινή ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξει ένα ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο για το πως θα συνεχίζει την πορεία της η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή

Αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις για ανάπτυξη

Ασημίνα Ξηροτύρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-09-17

xyrotiri

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποχρηματοδοτεί και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και, ακόμη περισσότερο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το μοναδικό χρηματοδοτικό, αναπτυξιακό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο εμμένει ουσιαστικά στην πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας και υποβαθμίζει τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Οι εκλογές παραμένουν αυτοδιοικητικές

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στον Ίωνα Τσώχο, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-10-31

xyrotiri

Πολύ έγκαιρα ο συνδυασμός μας, που στηρίζεται από ενεργούς πολίτες και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμά του δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη στις εκλογές τόσο με τα πολιτικά κριτήρια της κρίσης και του μνημονίου , αλλά και με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Γιατί εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης και του απαράδεκτου μνημονίου με τις αντιλαϊκές πολιτικές και την δραστική περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, τίθεται το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, της ανατροπής του άδικου πρότυπου ανάπτυξης και του πελατειακού συστήματος της Διοίκησης, που μας οδήγησε στην κρίση.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Ασημίνα Ξηροτύρη, Δημοσιευμένο: 2010-08-10

xyrotiri

Για την Δημοκρατική Αριστερά, το θέμα της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής,
αποτέλεσε και θα αποτελεί όχι μόνο ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, αλλά και μία  από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής και της δράσης της με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που βελτιώνει τη ζωή των εργαζόμενων, μειώνει τις ανισότητες, διευρύνει τη Δημοκρατία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών και θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

To σύστημα δεν επιτρέπει μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία για το κλίμα

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-12-19

xyrotiri

Ο αυθόρμητος Ούγκο Τσάβες σε μία ουσιαστική και άκρως επίκαιρη ομιλία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τόνισε ότι "τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα αν δεν αλλάξει το σύστημα" αναδεικνύοντας τη δική του πολιτική ότι είναι ο καπιταλισμός που πρέπει να αλλάξει. Ενώ τη φράση του ότι αν "ο πλανήτης ήταν τράπεζα, θα τον είχαμε σώσει" την επανέλαβαν με παραλλαγές πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μπράουν, όχι όμως και το ευφυολόγημά του ότι "οι πολλές τράπεζες υπερθερμαίνουν τον πλανήτη".

Ο δικομματισμός έχει συγκλίνουσες πολιτικές...

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στη Ντόρα Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-09-26

xyrotiri
Κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη.

Η Αριστερά, σημειώνει, «πρέπει να έχει την αυτονομία της, τις προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις της για να μετακινεί σε προοδευτική κατεύθυνση την πολιτική ζωή, πολύ περισσότερο στην παρούσα κρίση». Στο ερώτημα γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Συμπληρωματικές οι θέσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-09-20

Οι θέσεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου είναι συμπληρωματικές και δεν διαφέρουν από τις πολιτικές που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει η πρώην βουλευτής και υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη. Με βάση και τα παραπάνω προτάσσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη δημιουργίας μιας ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης.

Καμία αποκατάσταση, κανένα μέτρο

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-26

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση ώστε να κατατάσσονται ανάμεσα στις τρεις ή τέσσερις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες από δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Ακολούθησαν το 2008 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.

Ποια περιβαλλοντική πολιτική; - Ποια αναπτυξιακή πολιτική;

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-05-11

xyrotiri
Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε το αποκορύφωμα της σύγχυσης, της σύγκρουσης και του λαϊκισμού των κυβερνητικών στελεχών στα θέματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής. Ακούσαμε τα γνωστά ευχολόγια από τον πρωθυπουργό στην προχθεσινή εκδήλωση για "την κλιματική αλλαγή, χωρίς ανάληψη ευθυνών από τον ίδιο και τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση στη χώρα.

Επιτακτική η ανάγκη σύστασης υπουργείου Περιβάλλοντος

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-04-26

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι συνέπεια των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, με επακόλουθα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολύ συχνότερα κύματα καύσωνα και ισχυρές βροχοπτώσεις, τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες με μεγαλύτερη ένταση.

Γι’ αυτό η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εθνών σύμφωνα με την αρχή των κοινών, αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών του ΟΗΕ και των αντίστοιχων δυνατοτήτων.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 16
×
×