Φαρισαίοι εναντίον Ταρτούφων

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-02-06

Μερικές φορές ένας καλλιτέχνης υπερασπίζεται το έργο του τόσο άσχημα ώστε το καταδικάζει. Αυτό έκανε η σκηνοθέτιδα της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που με τις εξηγήσεις της επέτρεψε ν’ αμφισβητηθούν τόσο η ειλικρίνεια των προθέσεών της όσο και ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας της δουλειάς της. Αλλά η ουσία δεν είναι αυτή.

Η συμμετρία του χάους

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-12-20

Με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, σχεδόν όλοι οι λαοί της περιοχής υπέστρεψαν αταβιστικά σε παλιά αντανακλαστικά τους: οι Ρώσοι στον εθνικοθρησκευτικό μυστικισμό τους, οι Ούγγροι στον αντισημιτισμό και στην παράδοσή τους φασιστοειδούς αυταρχισμού, οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στην τσιγγανοφοβία τους, οι Σέρβοι στη θυματολάγνα μυθολογία τους κ.λπ. - και όλοι στον μεγαλοϊδεατισμό τους.

Το στείρο σύμβολο

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-11-22

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμιάς εθνικής επετείου ο εορτασμός δεν έχει εκφυλιστεί τόσο πολύ όσο αυτός του Πολυτεχνείου. Κάτι με το ψυχόδραμα της τελετουργικής βίας των αντιεξουσιαστών, κάτι με τις λιτανείες που λέγονται πορείες και ψάλλουν το «Νίκας τοις ευσεβέσι» σε αριστερίστικη μετάφραση, κάτι με τις γλυκερές ρητορείες

Τρομοκρατία: υπόθεση πολύ ελληνική

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-01

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παράγει ακόμη τρομοκρατία. Και τι τρομοκρατία! Πλουμιστή, φαντεζί, αλλά και με έναν αέρα οικειότητας, κάπως σαν την εκδηλωτική και ατακτούλα ζωντοχήρα της διπλανής πόρτας. Εν ενί λόγω γνήσια ελληνική - άλλη μια απόδειξη για τη μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο της εθνικής φυσιογνωμίας μας.

Αυτή η μήτρα είναι ακόμη καρπερή

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-10-05

Η Χρυσή Αυγή, από τη στιγμή που άρχισε να γιγαντώνεται, βρέθηκε τυλιγμένη σε ένα βολικό γι’ αυτή πέπλο παραλλαγής, το οποίο της ύφαναν άλλοι με υλικό τα νήματα δύο μύθων. Ο πρώτος μύθος ήταν ότι επρόκειτο για άλλο ένα ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα, ανάμεσα στα πολλά που υπάρχουν σήμερα σχεδόν παντού στην ήπειρο, απλώς λίγο πιο «ζωηρό».

«Σουλεϊμάν», έκτακτο επεισόδιο

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2012-12-21

Ο τούρκος Πρωθυπουργός είναι έξω φρενών με το σίριαλ για τον Σουλεϊμάν. Θεωρεί ανιστόρητο και γελοίο τον τρόπο που παρουσιάζεται εκεί ο Μεγαλοπρεπής. Πιθανότατα έχει δίκιο. Αλλά δεν πά’ να έχει, δεν πά’ να θυμώνει. Το σίριαλ συνεχίζεται και το παρακολουθούν παγκοσμίως 150 εκατομμύρια τηλεθεατές, με ιδιαίτερη βουλιμία στην τουρκοφάγο Ελλάδα.
×
×