Κοινές παραδοχές ή απλά ομόφωνες διακηρύξεις

Χαρά Παπαϊωάννου, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2010-02-07

Ας ξεκινήσω από τις κοινές παραδοχές. Ο πολιτικός μου χώρος, της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς πρόσφατα (6/12/09) επαναδιατύπωσε πάγια και επικαιροποιημένα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, αιτήματά του.
Οι κλιματικές αλλαγές έχουν ολέθριες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων του πλανήτη απειλεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, η λειψυδρία το 20%, ενώ 1,8 δις ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν συνθήκες απόλυτης έλλειψης νερού έως το 2025. Η πείνα πλήττει 37 χώρες: πάνω από 2 δις ανθρώπων απειλούνται με φυσική εξόντωση.
Άρα το πρόβλημα επιβάλλεται να λυθεί. Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2oC.

Ευρωεκλογές: με πίστη στην ιστορική ταυτότητα του ΣΥΝ

Χαρά Παπαϊωάννου, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2009-05-03

Οι ευρωεκλογές από την ίδρυση του ΣΥΝ σε σχέση με τις θέσεις του ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αποτελούσαν πεδίο προνομιακό. Οι θέσεις του κέντριζαν και κέρδιζαν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των αριστερών πολιτών που αναγνώριζαν ότι η ΕΕ παρά τις αδυναμίες της και τις θεσμικές της ανεπάρκειες, δεν είναι η ρίζα του κακού και ότι το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» είναι ανεδαφικό.

Η τσεχική προεδρία και ο τομέας της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος

Χαρά Παπαϊωάννου, τ. 91, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2009-03-08

Το τέλος του 2008 σήμανε την ολοκλήρωση της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία. Σημειώνεται ότι στην ΕΕ εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια το σύστημα των 18μηνων ομαδικών προεδριών (κατάρτιση μεσοπρόθεσμων στρατηγικών πλαισίων δράσης με ενιαίο για τις τρεις προεδρίες πρόγραμμα, ώστε να διασφαλίζεται σταθερότητα και συνέχεια από τη μία χώρα στην επόμενη).
×
×