Η πυρκαγιά του Κιθαιρώνα

Θανάσης Λεβέντης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-30

Ο Κιθαιρώνας, ύψους 1409 μέτρων (Πάρνηθα 1413 μ.), αποτελεί τα φυσικό όριο που χωρίζει την Αττική από τη Βοιωτία στο βορειοδυτικό τμήμα της. Ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα βουνά των αρχαίων και αναφέρεται συχνά στη Μυθολογία και στα αρχαιοελληνικά κείμενα.

Ήταν τυχαίο που και οι δυο φωτιές ξέσπασαν συγχρόνως; Σίγουρα όχι. Οι πυρκαγιές ήσαν ανθρωπογενείς και καθόλου τυχαίες.

Εμπρηστές από βαριά αμέλεια ή συγγνωστή άγνοια!

Σάκης Κουρουζίδης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-30

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν καεί μια δασική έκταση; Ένας επίδοξος εμπρηστής σε τι προσδοκά βάζοντας φωτιά σε μια ιδιόκτητη δασική έκταση; Η επιχείρηση αλλαγής χρήσης μιας έκτασης από δασική σε οικιστική δια του εμπρησμού, δεν έχει, βέβαια, κάποια νομική βάση. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι αν για κάποιο λόγο «χαθούν» τα δέντρα από μια περιοχή, ότι αυτή αλλάζει αυτομάτως χρήση και γίνεται οικόπεδα …ελλείψει δέντρων.

Καμία αποκατάσταση, κανένα μέτρο

Ασημίνα Ξηροτύρη, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-26

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση ώστε να κατατάσσονται ανάμεσα στις τρεις ή τέσσερις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες από δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Ακολούθησαν το 2008 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.

Έλλειψη πρόληψης, αποσπασματική καταστολή και μη έγκαιρη επέμβαση στο αρχικό στάδιο

Νίκος Χλύκας, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-25

Είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς ένα κομμάτι που αφορά μια πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και τούτο γιατί είναι σαν να κριτικάρεις τις προσπάθειες κάποιων που προσπαθούν με όσες δυνάμεις μπορούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Το ίδιο δύσκολο όμως είναι να βλέπεις να καίγεται ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, από τα λίγα εναπομείναντα δασικά οικοσυστήματα στην Αττική. Και είναι δύσκολο όχι γιατί απλώς πρόκειται περί μιας πυρκαγιάς, αλλά επειδή οι ίδιες περιοχές έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.
×
×