Ηταν αναμφισβήτητα παράνομη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Μιχάλης Σταθόπουλος, Συνέντευξη στον Κώστα Ζαφειρόπουλο, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-08-20

statho

Στις 31 Μαρτίου 2021 σε πολυνομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που αφαίρεσε τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια. Πώς το σχολιάζετε; Γιατί να μη γνωρίζω ως δημοσιογράφος, για παράδειγμα, και ως πολίτης αν οι ιδιωτικές συνομιλίες μου παρακολουθούνταν ενώ αποδείχτηκε ότι δεν έθεσα σε κίνδυνο την «εθνική ασφάλεια»;

Παράνομη και αξιόποινη η παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη

Μιχάλης Σταθόπουλος, Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-08-14

Παράνομη χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Σχολιάζοντας το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι η έγκριση από εισαγγελέα την καθιστά νόμιμη σημειώνει πως έγκριση αυτή, «όποιος και αν την έδωσε (εισαγγελέας, άλλος κρατικός υπάλληλος, ή, αν τούτο προβλέπεται, υπουργός ή και πρωθυπουργός), μπορεί να είναι η ίδια παράνομη, όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί». Παράλληλα, τονίζει ότι οι εισαγγελικές Αρχές έπρεπε ήδη να είχαν διατάξει τουλάχιστον προκαταρκτική εξέταση.

Εκ του πονηρού η σύνδεση απλής αναλογικής και αστάθειας

«Διαφωνώ με την επιχειρηματολογία που αντιπαραθέτει στην απλή αναλογική την κυβερνητική αστάθεια»

Μιχάλης Σταθόπουλος, Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-07-03

statho

O Mιχάλης Σταθόπουλος, διακεκριμένος νομικός με πλούσια και βαθιά πολιτική εμπειρία, έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων αξιωμάτων, υπουργός σε κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Σχολιάζει και αναλύει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον περιορισμό του δικαιώματος των αμβλώσεων υπογραμμίζοντας τις αδυναμίες του αμερικανικού συστήματος και τις δυνατότητες παρέμβασης από την πλευρά του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξή του στο σύστημα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι η κριτική περί ακυβερνησίας και αστάθειας γίνεται εκ του πονηρού.

Πανεπιστήμιο και Αστυνομία

Μιχάλης Σταθόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-02-27

Ψηφίσθηκε τελικά από τη Βουλή ο νόμος που προβλέπει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας αστυνομικών στα ΑΕΙ. Στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων δεν νομίζω ότι είχε ποτέ προβλεφθεί νομοθετικά τέτοια μόνιμη αστυνομική παρουσία σʼ αυτά. Τουλάχιστον στη μεταπολεμική περίοδο, δηλαδή στα τελευταία 75 χρόνια, τούτο δεν είχε συμβεί. Στην Ευρώπη επίσης δεν υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Δεν αμφισβητείται ότι στα ΑΕΙ σημειώνονται συχνά φαινόμενα βίας ούτε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν ως τώρα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Επομένως είναι σωστή η πρωτοβουλία του νομοθέτη να λάβει κάποια μέτρα. Ηταν όμως αναγκαίο προς τούτο, τα μέτρα αυτά να είναι η (καινοφανής στην ιστορία μας και στην Ευρώπη) εγκατάσταση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια;

Συνεπιμέλεια και συμφέρον του παιδιού

Μιχάλης Σταθόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-12-19

Με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποιήσεις στο οικογενειακό μας δίκαιο, έχει έλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα της επιμέλειας των τέκνων σε περίπτωση λύσης ή ακύρωσης του γάμου ή διάστασης των συζύγων και ειδικότερα το ζήτημα αν είναι προτιμότερο να υπάρχει σʼ αυτή την περίπτωση κοινή επιμέλεια των δύο γονέων (συνεπιμέλεια). Υπάρχει σχετικώς μεγάλη δημόσια προβολή της θέσης των υποστηρικτών της συνεπιμέλειας.

Δεν νοείται δημοψήφισμα για τον αναγκαίο χωρισμό Εκκλησίας - κράτους

Μιχάλης Σταθόπουλος, Συνέντευξη στον Νίκο ΦΙΛΗ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-01-04

Με συνετό τρόπο, σεβόμενος τις διαφορετικές απόψεις, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαλέγεται με την κοινωνία και προβάλλει τις θέσεις του. Στο επίκεντρο του προβληματισμού του είναι ο διάλογος για την αναγκαία μεταρρύθμιση, εκείνη του χωρισμού Εκκλησίας - κράτους.

Ακυρα τα συμβόλαια της μονής

Μιχάλης Σταθόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-10-05

Στην υπόθεση των κτηματικών συναλλαγών της Μονής Βατοπεδίου σε σχέση με τη λίμνη Βιστονίδα ανακύπτουν τα ερωτήματα (πέρα από τις τυχόν ποινικές ευθύνες), αν η μονή είχε ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη λίμνη και τις παραλίμνιες περιοχές και αν ήταν νόμιμες οι ανταλλαγές που έγιναν με ακίνητα του Δημοσίου.

Η πίστη και η θρησκευτική ελευθερία

Μιχάλης Σταθόπουλος, Το Βήμα, Νέες Εποχές, Δημοσιευμένο: 2008-02-10

Το θρησκευτικό συναίσθημα και οι μεταφυσικές αγωνίες πάντοτε θα υπάρχουν σε (μεγαλύτερο ή μικρότερο) μέρος της κοινωνίας και μαζί τους θα υπάρχει και η θρησκεία (ή οι θρησκείες). Επομένως η θρησκευτική συνείδηση είναι άξια κάθε σεβασμού.

Η συμβιβαστική λύση του δικοινοτικού συστήματος

Μιχάλης Σταθόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2004-04-20

Οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι είναι ασφαλώς αρκετά διαφορετικοί από εμάς, στα ήθη, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την Ιστορία κ.λπ. Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι, αν θα αφήσουμε να δώσουν τον τόνο τα χωριστικά αυτά στοιχεία ή θα ακολουθήσουμε το πνεύμα των καιρών, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις, επιδιώκοντας, την προσέγγιση, τη συμφιλίωση, τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη και αναδεικνύοντας ό,τι ενώνει.
×
×