Πολιτικός αυτισµός, γυµνή κοινωνία

Αλέξης Καλοκαιρινός, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-06-12

Προ ηµερών ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε την ιδέατου δηµοψηφίσµατος. Ενώ το ερώτηµα εξακολουθούσε να µη διατυπώνεται, διαβάζαµε µια οργισµένη κυβερνητική ανακοίνωση ενάντια στα ΜΜΕ και τονυπονοµευτικό ρόλο τους στην πολιτική ζωή. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασµό, θυµίζουν τη ρελάνς που επιχειρούσε σε µια περίοδο πολιτικού κενού ο τότε αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προτάσσοντας την ανάγκη για την «αυτονοµία της πολιτικής».

Η ευκαιρία και τα παραδοσιακά σφάλματα

Αλέξης Καλοκαιρινός, Το Βήμα, Νέες Εποχές, Δημοσιευμένο: 2010-07-04

Εκείνος ο Δεκέμβρης του 2008 είχε μεγάλες πολιτικές συνέπειες. Η ΝΔ τέθηκε οριστικά σε τροχιά απώλειας της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε με την πολιτική κάλυψη της χαοτικής «εξέγερσης». Το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στη χρέωση του αντιπάλου, εξήγαγε πολύτιμα συμπεράσματα για την εδραίωση της ηγεμονίας του στην Αριστερά, που νωρίτερα είχε αμφισβητηθεί από τη δημοσκοπική έκλαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όνειρο

Αλέξης Καλοκαιρινός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-02-27

Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε! Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η Γερμανία όφειλε να μας καταβάλει, σε σημερινές τιμές, 1 τρισ. ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις. Αν αφαιρέσουμε τα περίπου 100 δισ. που μας έδωσαν κάποτε, έχουμε λαμβάνειν 900 δισ. Είναι τρεις φορές το δημόσιο χρέος μας. Ξεπληρώνουμε τα 300 δισ.

Yπάρχει προοδευτική πολιτική

H παραγωγή πολιτικού λόγου είναι ακόμη δυσχερής για το ΠAΣΟK

Αλέξης Καλοκαιρινός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2005-12-09

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας κατατέθηκε πλήρης, με την αιτιολογική της έκθεση, στη Βουλή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο και νηφάλιο νομικό κείμενο.

Aπαραίτητος στον όρκο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αδρανές περιφερόμενο σύμβολο

Αλέξης Καλοκαιρινός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2005-03-08

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται ως ενδεχόμενη η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο, και μετά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, έγινε φανερό ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο υπό την απειλή παραπομπής του στην τακτική δικαιοσύνη.
×
×